Kuvat
Natalia Salmelan kotialbumi
Natalia Salmelan White Trash Disease -blogi on yksi Suomen menestyneimmistä blogeista. Hänen pyörittämänsä WTD Media Oy:n liikevaihto oli runsaat 260 000 euroa vuonna 2019. Salmela on myös Satokausi Media Oy:n toimitusjohtaja. Kuva: Janita Autio
Natalia Salmelan White Trash Disease -blogi on yksi Suomen menestyneimmistä blogeista. Hänen pyörittämänsä WTD Media Oy:n liikevaihto oli runsaat 260 000 euroa vuonna 2019. Salmela on myös Satokausi Media Oy:n toimitusjohtaja. Kuva: Janita Autio

Natalia Salmela osti ensimmäisen asuntonsa 25-vuotiaana. Siitä saadulla voitolla Salmela pääsi kiinni ”asuntohissiin”. Nyt 32-vuotiaana Salmela asuu unelma-asunnossaan ja hänellä on kaksi sijoitusasuntoa Helsingissä. Sillä on hintakin: vapaa-aikaa Salmelalla ei ole ollut vuosiin.

Viisi metriä huonekorkeutta, raffit betonipinnat, valtavat ikkunat, merimaisema, kalanruotolattia – ja avointa tilaa kahdessa tasossa yhteensä 131 neliötä. Tällaisesta kodista bloggaaja ja somevaikuttaja Natalia Salmela, 32, on aina haaveillut. Ja sellainen koti hänellä nyt on.

– Tämä on kaikin puolin unelmakotini, Salmela kertoo.

Salmela pääsi muuttamaan Helsingin Kruunuvuorenrannassa sijaitsevaan loftiinsa lokakuussa. Nyt hän on luvannut itselleen, ettei muuta kahdeksaan vuoteen – Salmelan vapaa-aika ja energia ovat nimittäin huvenneet viime vuosina asuntoasioihin. Viimeisen kuuden vuoden aikana hän on ostanut neljä asuntoa, remontoinut ne ja asunut kahdessa vuokrakodissa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Allekirjoitin kauppakirjat käymättä asunnossa.”

– Koko asuntokuvioni saattaa ulkopuolisen korviin kuulostaa erittäin laskelmoidulta ja hektiseltä. Ja sitä se on myös ollut. Muuttaminen käy voimille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

130-neliöinen loft ei ole ainut asunto, jonka Salmela on hiljattain ostanut ja remontoinut. Kun hänen oman kotinsa remontti oli loppusyksystä valmis, seinänaapurissa oli vielä 71-neliöinen loft tyhjillään. Salmela ei saanut asuntoa mielestään.

– Kun kuljin asunnon ohi päivittäin, ihmettelin, miksei se ollut mennyt kaupaksi, vaikka siinä on yksi parhaista pohjaratkaisuista ja upea maisema. Tein laskutoimitukset ja neuvottelin pankkini kanssa. Viikko tämän jälkeen allekirjoitin kauppakirjat käymättä edes kertaakaan asunnossa sisällä, Salmela kertoo.

Salmelan sijoitusloftissa asuu nyt hänen vanha kaverinsa puolisoineen.

– Meillä on täydellinen naapuriharmonia! Juuri eilen vein heille veriappelsiini-arancineja iltapalaksi, ja kesäksi on suunnitteilla yhteisiä veneretkiä.

Natalia Salmelan koti on puolihitas. Se tarkoittaa sitä, että ensimmäisellä ostokierroksella hinta on säännelty, mutta tämän jälkeen asunnon kauppahintaa ei enää rajoiteta. Salmela osti 131-neliöisen loftinsa raakapintaisena. Tämä tarkoittaa sitä, että märkätilat oli rakennettu sekä sähkö ja vesi varausvalmiita, mutta kaiken muun saa päättää itse. ”Kun sain avaimen nykyiseen kotiini, niin kahden päivän päästä lattiaan oli asennettu tammilankkuparketti. Kaiken kaikkiaan remontoinnissa ja sisustamisessa kesti vain viisi viikkoa.”

Natalia Salmela rakastaa keittiötään yli kaiken. Kuusimetrisisiin kaapistoihin mahtuu kaikki intohimoisen kotikokin tarvitsemat tavarat. Keittiön on tehnyt puuseppä Juhan Mikone. ”Haaveilin pitkään puisesta keittiöstä, ja käytössä tämä on osoittautunut vielä ihanammaksi kuin mielikuvissani.”

Ensiasunnosta voittoa 90 000 euroa

32-vuotiaana Salmelalla on puoli miljoonaa maksaneen unelmakotinsa lisäksi kaksi sijoitusasuntoa Helsingissä. Tämä ei ole aivan tyypillistä – ainakaan ilman perintöä.

– Niin. Kyllä tämä on poikkeuksellista kaikilla mittareilla. Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2017 ensiasunnon ostajien keski-ikä oli 28,7 vuotta, Salmela tietää.

Ensimmäisen asuntonsa hän itse osti 25-vuotiaana. Se oli kaksio Helsingin Lauttasaaressa.

– Kun ostin asunnon, se oli aivan pommi. Keittiönkaapit olivat 60-luvulta, kylppäri 90-luvulta, seinissä kammottavat beiget tapetit, Salmela luettelee.

Rakennusalalla työskentelevän isänsä kanssa Salmela purki eteisen kaappeja lukuun ottamatta asunnosta kaiken ja remontoi sen.

– Usko meinasi loppua kesken, kun valoimme eteisen kieroa lattiaa betonista, hän muistelee.

Mutta vaiva kannatti. Kun Salmela oli asunut kaksiossa kaksi vuotta ja vuokrannut sitä toiset kaksi vuotta, hän laittoi asunnon myyntiin. Voittoa kertyi 90 000 euroa. Kelpo voittoon lyhyessä ajassa vaikuttivat kolme asiaa: remontti, myynnin ajoitus ja alueen asuntojen arvon nousu.

– Ostin ja myin asunnon oikeaan aikaan. Länsimetro valmistui neljä vuotta kaupanteon jälkeen, mikä nosti Lauttasaaren asuntojen arvoa.

Salmelan kodin remontti maksoi 75 000 euroa. Summa kattaa 41-neliöisen parven rakentamisen, sähkö- ja putkityöt, märkätilojen pintatyöt, kaikki pintamateriaalit (parketti, kaakelit, sauma-aineet jne.), keittiökalusteet ja -koneet, kiinteät kaapit kylpyhuoneeseen ja vaatekaapit. 

Salmela remontoi kotinsa täysin omien mieltymysten mukaan ja käytti paljon värejä. Kylpyhuoneessa on salvianvihreää mosaiikkia.

Elättänyt itsensä teini-iästä lähtien

Salmela on tehnyt yhteistyötä rakennuttajan kanssa, mutta hänen mukaansa ahkera työnteko on vastaus siihen, miten hänellä on varaa asua unelma-asunnossaan.

– Olen elättänyt itseni teini-iästä lähtien. Töissä olen ollut fuksivuoden syksyä lukuun ottamatta koko ajan. Ahkera työnteko on salaisuus, jonka turvin pääsin mukaan niin sanottuun asuntohissiin. Sain kymmenessä vuodessa säästöön 20 000 euroa.

Rahankäyttäjänä Salmela sanoo olevansa harkitsevainen, pitkäjänteinen ja tunnollinen.

– En tuhlaa, en elä yli varojeni ja säästän joka kuukausi vähintään 10 prosenttia tuloistani. Ensimmäisen luottokortin otin vasta 25-vuotiaana enkä ole koskaan ostanut mitään osamaksulla tai ottanut kulutusluottoa, pikavipeistä puhumattakaan.

”Tykkään pistää hihat heilumaan.”

Esimerkkiä järkevästä rahankäytöstä Salmela sai jo kotoaan. Hän on vähävaraisesta perheestä. 

– Parhaan taloudellisen neuvon olen saanut äidiltäni: Ensin maksetaan asuminen, sitten laskut, ruoka ja mitään muuta ei tarvita.

Sijoittamisen Salmela aloitti pankkineuvojansa kehotuksesta samaan aikaan, kun osti ensimmäisen asuntonsa, 25-vuotiaana. Tuolloin Salmela teki töitä myyntiassistenttina ja tienasi 2 800 euroa kuussa.

– Aluksi sijoitin 100 euroa kuussa rahastoon. Myöhemmin olen kokeillut lähes kaikkia tavallisimpia sijoituslajeja ja todennut, että oma juttuni on ehdottomasti asuntosijoittaminen sekä sijoittaminen yritysten osakkuuksiin omaa työpanostani vastaan. Tykkään ottaa asioista selvää ja pistää hihat heilumaan. Näissä sijoituksissa riski on yleensä suurempi, mutta myös tuotot kovempia kaiken mennessä nappiin.

– Passiivista, pitkäjänteistä sijoittamista hehkutetaan paljon, mutta minulle se on liian hidastempoista, Salmela sanoo.

Salmelan uusi koti on täynnä huonekaluja, mattoja ja valaisimia, joita hän haali puolitoista vuotta vintage-kaupoista ja ”sieltä sun täältä”. ”Tuolifriikkinä olen haaveillut vuosikausia Eames Lounge Chairista. Ehkä vielä joskus hankin sen talouteni toivuttua kahden asunnon ostamisesta ja remontoinnista.”

Salmela kertoo laittavansa rahaa elämänlaatua parantaviin elämyksiin ja palveluihin. ”Maksan mielelläni siivoojalle ja syön usein ravintoloissa. Shoppailusta opettelin pois, kun otin ensimmäisen asuntolainani.”

Ei voi tietää, mihin elämä vie

Loppuelämä samassa asunnossa. Tämä on Salmelalle mahdoton ajatus.

– Eihän sitä tiedä, mihin elämä vie!

Mutta ei Salmela silti ole vähään aikaan myymässä loftiaan. Toki hän on ajatellut tekevänsä vielä joskus hyvät voitot asunnollaan. Nyt Kruunuvuorenrannasta kestää bussilla Helsingin keskustaan 45 minuuttia, mutta viiden vuoden päästä yhteydet paranevat, kun vuonna 2026 Salmelan talon viereen valmistuu silta ja raitiovaunuyhteys.

– Kruunuvuorenrannan kehitys tulee takuuvarmasti nostamaan alueen kohteiden hintoja, joten uskon tekeväni aikanaan myös tästä hyvät kaupat. Mutta tämä on ehdottomasti minun kotini, ei myyntikohde.

”Ystävien näkemiset ovat olleet katkolla.”

Kun Salmela on aikaisemmin tehnyt remontteja ostamiinsa asuntoihin, hän on ajatellut myyntiä. Siksi hän remontoi asunnoista ajattomia, musta-harmaa-valkoisia.

– Otan kaiken irti näistä puitteista, joissa pääsin toteuttamaan kaikki villeimmät haaveeni aina puusepän tekemästä keittiöstä upeaan kalanruotolattiaan. Uskon tosin, että joku muukin pitää laatua ja kotimaisuutta arvostavasta maustani ja eikä tämän myynti tule aikanaan olemaan mahdoton tehtävä.

Salmelan työ-, raha- ja asuntoasiat ovat kunnossa, mutta ehtiikö hän nauttia unelmakodistaan?

– Minulla ei ole ollut vapaa-aikaa käytännössä lainkaan asuntoprojektin ollessa päällä. Kahden yrityksen pyörittäminen remonttien ohella on kuluttavaa, vaikka remontointi onkin hyvää vastapainoa läppärityöskentelylle. Ja on se minulle myös jonkin sortin harrastus. Nyt kun kaikki asunnot ovat valmiit, niin haluaisin taas tavata ystäviäni, joiden kanssa näkemiset ovat olleet maalisutien ja porakoneiden vuoksi katkolla.

Salmelalla on asuntolainaa yhteensä yli puoli miljoonaa euroa.

Salmelan mielestä koti ei ole koskaan valmis. ”Haluaisin rajata työhuoneen mustakehyksisellä lasiseinällä, pikkuvessa pitäisi tehdä loppuun, ja keittiöön on tulossa vielä saareke.”
Vierailija

On sekä turhauttavaa, että turhamaista aina puhua siitä kuinka pääsisi materiaan kiinni. Miten tienata enemmän, omistaa enemmän tai saada jotain enemmän. 

Oma unelmani on omistaa niin vähän kuin mahdollista ja tulla toimeen mahdollisimman pienellä. Näen kuinka lapsiani jopa ahdistaa, kun joka tuutista työnnetään näitä ns. menestystarinoita, ja kuvia omaisuuksista, titteleistä, unelmavartaloista ja milloin mistäkin statussymboleista.

Jos jokainen keskittyisi minimoimaan ja huomioimaan enemmän läheisiään, sekä auttamaan toisia, olisi maailma parempi paikka olla ja elää. Mutta eipä näistä asioista pahemmin puhuta, koska niihin ei kiteydy trendit, ei kimallus. 

Kaikkea hyvää kuitenkin tälle ihanalle nuorelle naiselle, mahtavaa että olet saanut toteuttaa itseäsi.

Niin sitä pitää!!

Wau!

Aikamoinen energiapakkaus tämä nuori nainen!!

Sisustusmaku kaukana omastani. Ja hyvä, että ei kaikki olla samanlaisia vaan jokainen sisustaa omalla tyylillään.

Mutta katselin kuvaa, joka parvelta niin, että sohva ja nojatuoli näkyvät ja ikkunat sohvan päädyn takaa.

Ovatkohan ontelolaattojen ontelot märkiä?

Myös valumajäljet putkien lähellä seinässä mietityttävät.

Ontelothan kuivuvat kyllä. Ja tuossa, kun ei ole sisäpuolella kattorakennetta niin ongelma helppo tarkastaa.

Mistä nuo valumajäljet mahtavat olla?

Mittauttaisin itse nuo kohdat. Jos pintakosteutta määrittävä mittalaite näyttää noissa korkeampia arvoja niin sitten ontelot porataan auki.

Vesi pääsee pois ja onteloihin asennetaan kuivaus.

Hyvää kevään odotusta Natalialle!

Ja maltahan huilata välillä!

T:Loftista itsekin haaveileva nainen

Sisältö jatkuu mainoksen alla