Valtaosa Me Naisten kotityökyselyyn vastanneista kertoi inhoavansa erityisesti imurointia. Tavaroiden järjestely nousi kyselyssä mukavimmaksi askareeksi.

Kotityöt, siinäpä suomalaisten kotien ainainen murheenkryyni.

Kotiaskareiden jakaminen on yksi perheiden kestoriidanaiheista. Sen lisäksi, että kodinhoidosta kinastellaan, hommien epätasainen jakautuminen on ongelma myös tasa-arvon kannalta. Tuore tasa-arvoraportti kertoo, että naiset tekevät miehiä enemmän kotitöitä. Lisäksi se paljastaa, että miehet kuvittelevat kotitöiden jakautuvan tasaisesti – mikä ei todellisuudessa pidä paikkansa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Myös sinkkutalouksissa kotitöiden hoitaminen voi aiheuttaa tuohtumuksen huokauksia. Väitämme nimittäin, että jokaisella on jokin kotityö, josta ei erityisemmin pidä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kysyimme hiljattain Me Naisten lukijoilta, mistä kotityöstä he pitävät kaikista vähiten ja mistä eniten. Saimme kyselyyn yli 1 700 vastausta.

Meluisaa ja hikistä touhua

Kyselyn perusteella inhottavimman kotityön titteli lankeaa imuroinnille. 21 prosenttia kyselyyn vastanneista äänesti sitä epämieluisammaksi kotityöksi. Kyseenalaiselle, jaetulle kakkospallille kyselyssä nousivat uunin ja lattiakaivon puhdistaminen. Kumpaakin niistä äänesti 17 prosenttia vastaajista.

Kysyimme ihmisiltä tarkempia perusteluja mielipiteelleen. Annakaisa kertoi jo aiemmassa jutussamme, ettei imuroi kotiaan koskaan. Imurin sijasta hän käyttää kodin siivoamiseen lastaa. 

– Tavallinen imuri on äänekäs ja inhottava pömpeli kuljettaa ympäri kämppää. On minulla varsi-imurikin, mutta se ei ime niin tehokkaasti pölyä. Koirataloudessa lasta toimii hyvin – sillä siivotessa näen hyvin pölyn määrän, hän kertoo.

Alina syyttää imurin ergonomiaa surkeaksi. Hän myös huomauttaa, että imurointiin liittyy paljon muutakin, kuin vain varren heiluttelua.

– Minulla on iso, kömpelö ja paska imuri, joka on kaiken lisäksi vielä rikki. Imurointi tuntuu vaivalloiselta ja tehottomalta. Lisäksi on raivostuttavaa siirrellä tavaroita, jotta saa pölypallerot talteen nurkista, hän kertoo.

Hanni puolestaan välttelee uunin puhdistamista. Hän toteaa vain turhautuvansa homman aikana. Vempele ei tunnu puhdistuvan millään. 

– Uuni on edellisten asukkaiden hoteissa saanut kokea kovia, eivätkä omat marttataitoni ole riittäneet uunin syväpuhdistukseen. Uunin hinkkaus tuntuu vain surumieleiseltä uunin saattohoidolta keittiöremonttia odotellessa, hän kertoo.

Jos sinäkin tuskailet uunia puhdistaessa, suosittelemme touhuun suolan ja ruokasoodan yhdistelmää. Lattiakaivon puhdistamiseen löydät kattavan ohjeistuksen tämän linkin kautta.


Ihania tuoksuja ja puhtauden ääniä

Kysyimme lukijoiltamme myös heille mieluisimmasta kotityöstä. Kaikista mukavimmaksi kotityöksi osoittautui tavaroiden paikoilleen järjesteleminen. Sitä äänesti kivoimmaksi kotityöksi 21 prosenttia vastaajista.

Järjestely on monen mielestä helppo tapa saada koti näyttämään raikkaammalta ja siistimmältä vain minuuteissa. Kun tavarat ovat ojennuksessa, mielikin lepää. Myös Katariina rakastaa järjestelyä.

– Tavaroiden ja etenkin kaappien järjestely on ihanaa, koska samalla voi uppoutua rauhassa sarjaan tai äänikirjaan. Lisäksi järjestyksessä oleva kaappi tuo jotain ihmeellistä mielenrauhaa. Oma vaatekaappini on aina värijärjestyksessä, hän kertoo.

Toiseksi mukavimmaksi kotityöksi kyselyssä nousi pyykkääminen 17 prosentin äänisaaliilla. Annakaisan mielestä pyykkääminen on miellyttävää monessa mielessä.

– Pesen kerran viikossa pyykkini pyykkituvassa. Rakastan lakanoiden mankelointia ja vaatteiden silittämistä. Se tuo elämään skarppiutta ja on loistavaa meditaatiota: sen aikana ei tarvitse ajatella muuta, ja puhtaiden pyykkien tuoksu on ihana, hän kertoo.

Yllätäen myös monen inhoama imurointi sai melko paljon ääniä mukavimmaksi kotityöksi. Se nousi äänestyksessä sijalle kolme.

– Jos tavarat on raivannut säntillisesti imurin tieltä, sen veivaaminen ympäriinsä on mukavaa. Erityisen tyydyttävää on kuunnella, kuinka roskat sujahtavat imurin putkea pitkin sen uumeniin. Se on todellinen siisteyden ääni, toteaa Laura.

Käy äänestämässä ikävintä ja mukavinta kotityötä aiemmasta jutustamme.

Jaa paras tärppisi!

Onko sinulla hallussasi nerokas siivousvinkki, jonka haluaisit jakaa muille Me Naisten lukijoille? Kerro siitä alla olevalla lomakkeella tai lähetä tärppisi sähköpostitse osoitteeseen milla.kukkonen@sanoma.com.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Sisältö jatkuu mainoksen alla