Ei ole yhtä oikeaa tapaa pestä hiukset – tai tavallaan kuitenkin on, väittää hiusstylistikaksikko. 

Voisi kuvitella, että hiusten peseminen on yksinkertainen homma. Netissä vilisevistä ohjeista päätellen niin ei kuitenkaan ole. Hiuksia ei saa pestä liian usein eikä liian harvoin. Moni suosii nykyään ekologisia tuotteita eikä käytä sampoota lainkaan.  

Fakta on, ettei hiusten pesemiseen ole yhtä oikeaa tapaa. Esimerkiksi suora- ja kiharahiuksisten ei kannata välttämättä ottaa oppeja toisiltaan.

Saman toteavat myös Marie Claire -lehden haastattelemat lontoolaiset hiusstylistit Nick Latham ja Sean Nother. Heidän mukaansa on kuitenkin tiettyjä ohjeita, jotka sopivat kaikille. Asiantuntijat mainitsevat erityisesti yhden säännön, jota jokaisen pitäisi noudattaa: pese hiukset sampoolla kahdesti ja käytä hoitoainetta vain latvoihin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kahdesti tehtävä sampoopesu perustuu samaan teoriaan kuin kasvojen ihon tuplaputsaus. Marie Clairen artikkelissa väitetään, että toinen sampookierros on ainoa tapa saada päänahka puhtaaksi liasta, hiestä ja kuolleista ihosoluista. Ensimmäinen sampoopesu ei vaahdotu kunnolla ja poistaa vain osan liasta. Vasta toinen pesu saa aikaan kunnon vaahdon ja puhdistaa päänahan – sillä hiusten pesussa on ensisijaisesti kyse päänahan pesusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hiusstylistit neuvovat myös hieromaan sampoon hellävaraisesti päänahkaan. Sitten hiukset huuhdellaan huolellisesti. Kylmällä vedellä huuhtelu sulkee hiussuomut, mikä vähentää karheutta

Latham ja Nother tosin mainitsevat, että jos hiukset pesee joka päivä, ei tuplaputsausta välttämättä tarvita. He eivät kuitenkaan suosittele jokapäiväistä pesua ja toteavat, että moni pesee hiuksensa liian usein. Miesten mukaan kolme kertaa viikossa riittää mainiosti. 

Lisäksi he sanovat, että hoitoainetta ei pidä hieroa aivan hiusten tyveen, lähelle päänahkaa – sitä tarvitaan vain kuiviin latvoihin.

Väite haastaa esimerkiksi Suomessakin valtavaan suosioon nousseen Curly Girl -metodin ohjeet, joiden mukaan luonnonkiharat hiukset kaipaavat erityistä kosteutusta. Metodin ohjeiden mukaan perinteisiä, sulfaatteja sisältäviä sampoita on syytä välttää kokonaan ja kiharat hiukset tulisi pestä pelkästään hoitoaineilla tai vähintäänkin käyttää sampoota, joka ei sisällä kuivattavia ja liian peseviä ainesosia. 

Curly Girl -metodia voi soveltaa myös suoriin hiuksiin. Kodin Kuvalehti kertoi hiljattain Ann-Christine Mäkelästä, joka pesee hiuksensa pelkästään hoitoaineella:

Sisältö jatkuu mainoksen alla