Kulmat pitäisi aina nyppiä ennen meikkausta. Muuten iho jää punoittamaan. Kuva: Shutterstock
Kulmat pitäisi aina nyppiä ennen meikkausta. Muuten iho jää punoittamaan. Kuva: Shutterstock

Kuinka usein kulmat kannattaisi nyppiä? Mistä värin laittaminen pitäisi aloittaa? Ekspertin vastauksilla vältät mokat.

Kulmia vahataan, nypitään, värjätään ja meikataan. Ne luovat kehykset kasvoille. Muotoillessa ja maalatessa kannattaa kuitenkin olla varovainen, ettei tyri koko hommaa, sillä kulmien laittaminen on yllättävän tarkkaa puuhaa.

Refinery 29 -sivusto haastatteli Maybellinen New Yorkin -toimiston kulmakarvaeksperttiä Maribeth Madronia. Madron kokosi yhteen viisi tavallisinta töppäystä, jotka moni tekee ehostaessaan kulmia.

1. Nyppiminen liian harvoin

Madron suosittelee kulmakarvojen poistoon ehdottomasti nyppimistä, eikä esimerkiksi vahausta tai lankausta. Hajakarvoja pitäisi muistaa nyppiä pois lähes joka päivä. Jos nyppimisväli on liian pitkä, on vaikea huomata, mitkä karvat ovat uusia ja mitkä eivät. Jotta kulmat pysyvät kuosissa, kannattaa nyppimishetki lisätä aamurutiineihin. Suihkun jälkeen ja ennen meikkausta on sopivin aika.

2. Kulmavärin ja hiusvärin mätsäys

Ainoastaan bruneteilla on Madronin mukaan lupa laittaa sama väri sekä kulmiin että hiuksiin. Jos tummissa hiuksissa on vaaleita raitoja, pitäisi kulmat laittaa vaaleammaksi. Tällöin silmät korostuvat. Blondien taas kannattaa valita hiuksia tummempi väri kulmiin.

Usein sopiva sävy löytyy, kun etsii hiuksistaan tummimman sävyn. Se löytyy yleensä tyvestä tai alimmaisista hiuksista.

3. Kulmien meikkaus ensimmäisenä

Vaikka kulmat ovat kasvojen kehykset, niitä ei kannata meikata ensimmäisenä. Kun kasvoilla ei ole vielä väriä meikkivoiteesta, poskipunasta tai aurinkopuuterista, tulee kulmista helposti liian vahvat.  Siispä pohja ensin, sitten kulmat ja lopuksi silmämeikki ja huulet.

4. Ainoastaan yhden tuotteen käyttäminen

Osa käyttää kulmakynää, osa puuterimaisia värejä. Jos näiden käytön yhdistää, pysyvät kulmat siistimpinä pidemmän aikaa. Kuten meikkivoiteenkin päälle laitetaan puuteria pidon vuoksi, kannattaa kulmakynän päälle laittaa puuterimaista tuotetta. Kynällä on helppo piirtää oikea muoto, ja puuterimaisella värillä viimeistellä sävy ja kesto. Jos kulmat tahtovat sojottaa minne sattuu, voi päälle lisätä vielä kulmakarvageeliä tai suihkauksen hiuslakkaa.

5. Meikkaamisen aloittaminen kulmakarvojen reunasta

Moni aloittaa kulmien meikkaamisen sisäreunasta edeten ulkoreunaan. Puuterimaista väriä kannattaisi kuitenkin laittaa ensin kulman keskelle, sitten ulkoreunaan ja vasta lopuksi alkupäähän. Näin lopputulos on luonnollisin. Väri saa olla vahvempi keskeltä ja lopusta, mutta alussa väri saisi olla pehmeämpi ja luonnollisempi.  

Lue myös:

Hienosäädä kulmien sävy – saat ihmeitä aikaan!

Nypitkö kulmat myötä – vai vastakarvaan? Tämä on oikea tapa

7 hauskaa faktaa kulmakarvoista – tiesitkö näitä?

Alle kympillä voi saada toimivan mattameikkivoiteen, hieman kevyttä sävyä – tai päänsäryn tuhdeista hajusteista.

Jos haussa on halpa meikkivoide, markettien meikkivalikoimasta on paljon apua. Esimerkiksi muutama vuosi sitten Suomeen tulleella Essencellä on valikoimassaan useampikin meikkivoide, jonka hinta jää viiden euron paikkeille. Ehkä kaikkein edullisimmin meikkivoiteensa saa Lidlistä. 

Alle kymmenen euron hintaluokassa valinnanvaraa on jo melko paljon. Myynnissä oleva sävyvalikoima tosin on monessa edullisessa meikkivoiteessa hyvin suppea, esimerkiksi kolme sävyä. Mattameikkivoidetta etsivä löytää edullisen tuotteen todennäköisemmin kuin kuultavaa tai hehkuvaa lopputulosta tavoitteleva. 

Entä laatu? Pikatestasimme kuusi alle kymmenen euron meikkivoidetta.

Perustavaraa ilman peittävyyttä

Cien Liquid Foundation, 3,99 euroa

Sopivan meikkivoidesävyn löytäminen Lidlistä ei ole ihan helppoa, sillä testerit ja peilit puuttuvat. Onneksi pakkauksissa on läpinäkyvät paneelit, joista pilkottavia sävyjä vertailen naamaani taskupeilin avulla. 

Itse meikkivoide on monin tavoin mitäänsanomatonta. Jälki ei ole ihan mattaa eikä ihan kuultavaa, tuoksu on mieto ja voide levittyy kohtalaisesti. Tavara ei ole kovin peittävää, joten erillinen peitevoide on tarpeen.

Meikkivoide kestää sitkeästi kasvoilla läpi jopa erittäin hikisen hot joogan. Iho ei meikit naamassa hikoilusta kylläkään ilahdu.


Tujua tuoksua

Essence Stay All Day 16 Hour Foundation, 4,69 euroa

Pumppupulloon pakattu Essence tuoksuu erittäin voimakkaasti. Jos et pidä hajusteista, älä mene lähelle tätä meikkivoidetta! 

Meikkivoide levittyy miellyttävästi ja peittää hyvin. Läheltä katsottuna juonteet ja kuivat kohdat korostuvat, mutta työpaikalla lopputulos saa kehuja. 

Tuote lupaa 16 tunnin pitoa. Sekaiholle kiilto ilmaantuu iltaan mennessä, kuivuuteen taipuvainen iho taas tuntuu entistä kuivemmalta. 

Meikkivoiteet vasemmalta oikealle: Nordic G!rl, Essence, Maybelline, Benecos, Rimmel ja Cien. Kaikki testatut meikkivoiteet myydään 30 millilitran pakkauksissa, joten meikkivoiteiden hinnat ovat vertailukelpoisia keskenään.
Meikkivoiteet vasemmalta oikealle: Nordic G!rl, Essence, Maybelline, Benecos, Rimmel ja Cien. Kaikki testatut meikkivoiteet myydään 30 millilitran pakkauksissa, joten meikkivoiteiden hinnat ovat vertailukelpoisia keskenään.

Mattaa monessa sävyssä

Maybelline FIT Me!, 8,70 euroa

Halpismeikkivoiteista Maybellinen voide on ainoa, josta on tarjolla laaja sävyvalikoima. 16 sävyn joukosta löytyy myös pari tumman ihon sävyä – niitä ei ole tarjolla muissa tämän hintaluokan meikkivoiteissa. 

Meikkivoide on juoksevaa ja hyvin levittyvää eikä käyttökokemus näin ollen muistuta tunkkaisista teinivuosista. Tuoksukin on mieto. Putelin kyljessä luvataan mattaa jälkeä ja ihohuokosten katoamista. Ihohuokoset ovat kyllä tallella meikkaamisen jälkeenkin, mutta lopputulos on tosiaan sopivan matta. 

FIT Me! on perustoimiva mattameikkivoide.


Täydellistä tasaisuutta

Rimmel Stay Matte Liquid Mousse Foundation, 8,90 euroa

Rimmelin liisterimäinen meikkivoide muistuttaa teinivuosien meikkivoiteita, eli kyseessä on todella tuhti tapaus. Ennen levittämistä ajattelen, ettei tämä tökötti naamassa kehtaa lähteä ihmisten ilmoille.

Vaikutelma on jotain vahanuken ja posliininuken väliltä.

Stay Matte saa hämmästyttävän hyvin aivan kaikki epäpuhtaudet piiloon, muttei luo kuitenkaan täysin pakkelimaista efektiä kasvoille. Yleisvaikutelma on silti nukkemainen – jotain vahanuken ja posliininuken väliltä. 

Tuoksu ja koostumus ovat kummalliset, mutta tuote on pysyy hyvin sekaihoisen naamassa päivän ilman kiiltoefektiä. Tuote toimii mainiosti, jos kaipaa iholleen täydellistä tasaisuutta.

Kevyttäkin kevyempää

Nordic G!rl Best Ma(t)te Forever Matte Foundation by Lumene, 8,90 euroa

Jos olisi olemassa termi ensimeikkivoide, Lumenen Nordic G!rl sarjan meikkivoide menisi siihen kategoriaan. Mattameikkivoiteeksi nimitetty tuote on niin ohutta ja läpikuultavaa, että siitä tuskin jäisi kiusallisia meikkivoiderajoja, vaikka sitä levittäisi maalitelalla. 

Kasvot eivät ainakaan tunnu tahmeilta tai pakkeloiduilta, mutta mattavaikutuksen havaitseminen jää mielikuvituksen varaan. Nordic G!rl sopii erittäin luonnollista lookia etsivälle. 

Meikkivoiteet vasemmalta oikealle: Nordic G!rl, Essence, Maybelline, Benecos, Rimmel ja Cien. Cien-meikkivoiteen ostopaikassa Lidlissä ei ollut testereitä, joten sopivan sävyn ostaminen ei aivan onnistunut.
Meikkivoiteet vasemmalta oikealle: Nordic G!rl, Essence, Maybelline, Benecos, Rimmel ja Cien. Cien-meikkivoiteen ostopaikassa Lidlissä ei ollut testereitä, joten sopivan sävyn ostaminen ei aivan onnistunut.

Kuultavaa luonnonkosmetiikkaa

Benecos Light Liquid Foundation, 9,99 euroa

Tokmannin Benecos-valikoimaan kuuluu kaksi meikkivoidesarjaa, joista kummastakin on tarjolla kolme sävyä – mutta eri sarjoissa on eri sävyt. 

Voide on rakenteeltaan melko tuhtia ja tahmeaa, sen oloista, kuin sen sisään olisi vispattu ilmaa. Meikki ei tunnu levittyvän kovin hyvin, mutta yllättäen lopputulos on onnistunut. Meikkivoide sulautuu ihoon kauniisti.

Kasvot tuntuvat tahmaisilta pitkin päivää, mutta kaunis kuultava lopputulos säilyy iltaan asti.

Ohuthiuksisen kannattaa leikitellä jakauksellaan, sillä se saa kuontalon näyttämään tuuheammalta.

Ohuita hiuksiaan on turha vihata – siksi olemme listanneet 10 syytä rakastaa niitä, esimerkiksi ajan ja rahan säästymisen.

Paljon on myös tehtävissä, jotta hiukset näyttäisivät kuohkeammilta. Yksi helpoimmista tempuista on jakauksella leikittely. Byrdie-sivuston artikkelissa neuvotaan, että ohuille hiuksille sopii parhaiten sekainen jakaus.

– Älä kampaa hiuksia siistille jakaukselle. Pidä jakaus sotkuisena ja suunnattuna taakse kohti päälakea. Älä myöskään kasvata hiuksia liian pitkiksi, kampaaja Scott Ade neuvoo jutussa.

Sotkuinen jakaus kannattaa ehdottomasti tehdä pään sivuun. Silloin sen voi heilauttaa kesken päivän toiselle puolelle – ja tadaa, hiuksissa on taas reilusti pöyhkeyttä!

Jos aikaa ja valmiutta panostamiseen löytyy enemmän, pohjalle voi tehdä kampaamotason föönauksen, joka näyttää takuulla tuuhealta.