Alkoholi vahingoittaa ihoa siinä missä muutakin kehoa. Ihotautilääkärit kertovat, mitä alkoholi tekee iholle ja miten sen haittavaikutuksia hipiässä voi yrittää vähentää. 

Alkoholi on runsaasti nautittuna tuhoisa juoma, joka heikentää terveyttä monin tavoin. Se tekee tuhojaan aivoissa, lisää syöpäriskiä ja voi vaurioittaa jopa kolmekymppisen maksaa yllättävän nopeasti.

Kehossa tapahtuvat, alkoholin aiheuttamat vaikutukset saattavat usein näkyä ensimmäisenä ihossa. Mitä alkoholi sitten oikeastaan tekee iholle?

Coveteur-sivusto kysyi asiaa kahdelta ihotautilääkäriltä, tohtori Doris Daylta ja tohtori Carlos Charlesilta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Millä tavoin alkoholi kuivattaa ja vaurioittaa ihoa?

Kun alkoholia juo liikaa, keho alkaa kärsiä nestehukasta. Alkoholi on diureetti, eli se poistaa nestettä kehosta. Tohtori Charlesin mukaan se näkyy ihossa. Liika alkoholin nauttiminen tekee ihon uudelleen kosteuttamisesta vaikeaa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kasvot voivat alkaa punertaa alkoholin nauttimisen jälkeen muutenkin, sillä alkoholin nauttiminen laajentaa ihon pintaverisuonia. Tämän huomaavat etenkin ruusufinnistä kärsivät, joiden iho muuttuu usein punaiseksi alkoholin juonnin jälkeen. Alkoholi voi myös turvottaa kasvoja.

– Vähitellen kaikki nämä muutokset voivat heikentää ihosolujen vaihtuvuutta ja nopeuttaa kollageenin hajoamista. Iho alkaa näyttää samealta ja rypyt korostuvat, ihotautilääkäri Charles kertoo Coveteurille.

Onko ihon kannalta väliä, mitä alkoholia juo?

Dayn mukaan eri alkoholijuomien vaikutusta ihoon ei ole tutkittu, mutta hän arvelee, että etenkin sokeriset drinkkisekoitukset voivat aiheuttaa tulehdusta ja vanhentaa ihoa. Puhdas alkoholi tai olut voi olla siksi ihon kannalta parempi vaihtoehto.


Aiheuttaako alkoholi finnejä?

Runsas alkoholin juominen stressaa kehoa monin tavoin. Kyllä vain: ihotautilääkärin mukaan stressi voi pitkittyneenä johtaa näppyihin. 

– Alkoholissa on usein sokeria tai sitä nautitaan sokeriseen mehuun tai limsaan sekoitettuna. Tällaiset yhdistelmät voivat aiheuttaa hormonaalisia muutoksia, jotka voivat johtaa akneoireiden lisääntymiseen, tohtori Charles sanoo. 

Mitä juominen tekee iholle pitkällä aikavälillä?

Alkoholi voi siis vaurioittaa ihoa. Jos juominen jatkuu pitkään, ei iho ei kykene myöskään palautumaan entiseen tapaan. Charlesin mukaan esimerkiksi laserhoidot ja retinolit eivät tepsi alkoholistien ihoon yhtä tehokkaasti kuin muiden. 

Brittitutkimuksen mukaan alkoholi vaikuttaa niihin aivojen hermosoluihin, jotka säätelevät nälkäämme. Hiirikokeessa juopuneet yksilöt halusivat enemmän ruokaa kuin raittiit hiiret. Moni on myös kokenut, että alkoholi saa himoitsemaan runsashiilihydraattista, runsassuolaista ruokaa, mikä puolestaan turvottaa silmiä ja veltostuttaa ihoa.

Aiemmin olemme myös kertoneet, että alkoholi huonontaa unen laatua; tämäkin saattaa pitkällä aikavälillä vaikuttaa ihon kuntoon.


Onko satunnaisesta alkoholin nauttimisesta haittaa iholle?

Kohtuus kaikessa: maltillinen alkoholin nauttiminen ei välttämättä vahingoita ihoa. Iho myös toipuu yleensä nopeasti juhlimisesta.

Mahdolliset peruuttamattomat muutokset iholla ja muualla kehossa tapahtuvat, kun juominen on runsasta. Samat määrät voivat vaikuttaa eri tavoin eri ihmisiin, joten turvarajoja on mahdoton arvioida.

Coveteurissa ihotautilääkärit antavat muutaman tehovinkin, jolla voi säästää niin kroppaa kuin ihoakin alkoholia nauttiessaan.

  • Vanha kunnon välivesi on tietenkin niistä se tärkein: keho tarvitsee runsaasti nesteytystä aina, kun alkoholia nauttii. 
  • Vältä suolaa, samoin runsaasti sokeria sisältäviä lantrinkeja.
  • Juomia nauttiessa hidas tahti on paras.
  • Tupakointi voi lisätä haitallisia vaikutuksia yhdessä alkoholin kanssa, esimerkiksi ihosyövän riski voi kasvaa.
  • Ihon toipumista juhlinnan jälkeen voi edistää juomalla vettä, käyttämällä kosteusvoidetta, nukkumalla tarpeeksi ja syömällä terveellisesti.
Sisältö jatkuu mainoksen alla