Kodin Kuvalehti
Jos hiukset on tottunut pesemään päivittäin, ne voi totuttaa pidempään pesuväliin vaiheittain. Kuva: <span class="photographer">Shutterstock</span>
Jos hiukset on tottunut pesemään päivittäin, ne voi totuttaa pidempään pesuväliin vaiheittain. Kuva: Shutterstock

Päivittäinen hiustenpesu on pahasta, sanovat asiantuntijat. Pidempään pesuväliin siirtyminen vaatii totuttelua – ja hetkellistä rasvaisen tukan sietämistä. Muutaman viikon jälkeen kutrisi kuitenkin kiittävät.

Uusi hiusvillitys leviää Suomessakin kovaa vauhtia. Monet välttävät nyt hiusten sampoopesua ja pesevät päänsä pelkällä hoitoaineella.

Moni kuivista hiuksista kärsinyt on yllättynyt curly girl -metodia testattuaan. Etenkin luonnonkiharapäät ovat riemuissaan siitä, kuinka kauniit hiukset he ovat saaneet.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Asiantuntijan mukaan hiuksia ei kannata pestä liian usein. Tiuha pesuväli saattaa kuivattaa päänahkaa ja saada sen kutisemaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Teoriassa pitkä pesuväli kuulostaa ihanalta: aikaa ja sampoota säästyy, eikä tukka rasvoitu niin helposti. Käytännössä pidempään pesuväliin siirtyminen tuntuu työläältä. Kuinka kauan rasvaista tukkaa täytyy sietää?

– Kestää 2–3 viikkoa, kun tali- ja hikirauhaset tottuvat harvempaan pesuväliin, sanoo hiustutkija Annikki Hagros-Koski Hiusakatemiasta.

”Kaikissa sampoissa on säilöntäainetta, koska niitä säilytetään kosteissa tiloissa.”

Hagros-Kosken mielestä hiukset olisi hyvä pestä 3–4 päivän välein.

– Päänahassa elää normaali bakteerikanta, joka suojaa ihoa samaan tapaan kuin suoliston bakteerit suojaavat suolistoa, Hagros-Koski sanoo.

– Bakteerit saavat ravintoa talin ja hien erityksestä. Ihmiset kutsuvat sitä rasvoittumiseksi, mutta se ei ole likaa. Jos hiki haisee, ihon bakteerikanta ei ole normaali.

Hagros-Kosken mukaan päivittäinen hiustenpesu voi vahingoittaa hiuspohjan bakteerikantaa.

– Kaikissa sampoissa on säilöntäainetta, koska niitä säilytetään kosteissa tiloissa. Kun hiukset pesee joka päivä, säilöntäaineet tuhoavat hyvää bakteerikantaa, ihan niin kuin säilöntäaineiden pitääkin.


Pölykin tekee likaiseksi

Jos hiukset on tottunut pesemään päivittäin, ne voi totuttaa pidempään pesuväliin vaiheittain: pesemällä ensin joka toinen päivä, sitten joka kolmas.

Jos hiuksia joutuu pesemään ahkerasti esimerkiksi työn takia, Hagros-Koski suosittelee käyttämään säilöntäaineetonta sampoota. Sellaista on tosin hankala löytää.

”Hiukset likaantuvat, vaikka ne tuntuisivat kuivilta.”

Parabeenit ovat säilöntäaineista voimakkaimpia, ja niitä on myös monissa kampaamotuotteissa. Miedompia säilöntäaineita etsivän kannattaa valita luonnonkosmetiikkaa. Sen säilöntäaineet eivät ole yhtä voimakkaita.

Hagros-Kosken mukaan hiukset on hyvä pestä, vaikka ne eivät rasvoittuisi. Kuivankin tuntuiseen tukkaan kertyy esimerkiksi ilmansaasteita ja pölyä.

Rasvaisuus ei ole pesun syy. Hiukset likaantuvat, vaikka ne tuntuisivat kuivilta. Ilmansaasteet, lika ja pöly haurastuttavat hiuksia.

Tämä on Kodin Kuvalehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/kodinkuvalehti.

Vierailija

Hyi..ajatelkaa mikä härski rasva rupeaa haisemaan päänahasta kun pitää noin pitkät pesu välit.Nimim.Parturi -Kampaaja

Sisältö jatkuu mainoksen alla