Me Naiset
|
Anna Wilkman
Sopivin shampoo riippuu hiustyypistä. Kuva: Shutterstock
Sopivin shampoo riippuu hiustyypistä. Kuva: Shutterstock

Sekä liian tiuhasta että liian harvasta pesuvälistä on haittaa, kertoo hiustutkija, parturi-kampaaja Ritva Kassila.

Sopivasta hiusten pesuvälistä on kiistelty iät ja ajat.

Nyt aiheeseen saadaan asiantuntijan näkökulma. Hiustutkija, parturi-kampaaja Ritva Kassila HiusAkatemialta kertoo, että keskimäärin sopiva pesutiheys on kahdesta kolmeen kertaan viikossa.

– Usein sopiva pesuväli on kiinni siitä, mitä työtä tehdään eli miltä hiusten tulisi näyttää, mutta hiuspohjaa ajatellen pari kertaa viikossa on ihanteellinen pesumäärä, Kassila sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pesutiheyden kannalta ei sinänsä ole väliä, ovatko hiukset suorat vai kiharat, paksut vai ohuet tai värjätyt vai luonnontilassa. Olennaista on lähinnä, kuinka kuivat hiukset ovat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kassilan mukaan kiharat ja vaalennetut hiukset ovat usein vähän tavallista kuivemmat, joten niiden pesuväli voi olla pidempi.

Sekä liian tiuhasta että liian harvasta pesuvälistä on haittaa.

– Hiuspohjassa on oma happovaippa, joka suojaa ihon pintaa siellä. Jos hiukset pestään liian usein, myös happovaippa pestään pois. Tällöin kaikki ilmassa ja sormien päissä olevat bakteerit, virukset ja sienet pääsevät helpommin tarttumaan. Näin ollen voi helpommin saada tulehduksen hiuspohjaan, mistä seuraa hilseilyä, kutinaa ja ärtymystä. Pahimmillaan liian tiuhasta pesuvälistä voi seurata hiustenlähtöä, Kassila selittää.

”Kyllä hiukset täytyy pestä välillä ihan niin kuin kasvot ja vaatteetkin.”

Toisaalta Kassila ei suosittele myöskään testaamaan sampoopesusta luopumista.

– Liikumme kaupunkiympäristössä ja ilmansaasteet saavat likaa hiuksiin. Kyllä hiukset täytyy pestä välillä ihan niin kuin kasvot ja vaatteetkin.

Jos kuontalonsa pesee turhan harvoin, kertyy talia ja hiustuppiin aiheutuu tukkeumia. Niiden myötä ilma ei enää pääse kiertämään kunnolla hiuspohjassa ja bakteerit pääsevät valloilleen.

Kokemuksesta oppinut

Hiuksien pesutarve on yksilöllinen. Myös käytetty pesuväli vaikuttaa: mitä useammin alkaa pestä, sitä useammin pesua tuntuu tarvitsevan. Pesuväliä voi pidentää totuttamalla ihon harvempiin väleihin. Luonto nimittäin pyrkii aina tasapainoon: jos hiuspohja on liian kuiva, se alkaa tasapainottaa erittämällä lisää rasvaa. Jos taas iho on jo rasvainen, sen eritys vähenee.

Aluksi tietenkin pesun siirtäminen myöhemmäksi voi tuntua epämiellyttävältä, mutta se vaihe menee pian ohi. Itse olen totutellut vähitellen 3-4 viikon väleihin. Nyt tuntuu siltä, että kohta pitää tukka pestä. Viime pesusta onkin tasan kuukausi.

Tukkani on hyvin voivan näköinen.

Info

Joka toinen päivä on suomalaisille hiuksille sopiva rytmi. Jos rytmisi on erilainen, johtuu se todennäköisesti ei-suomalaisista hiuksistasi tai kemikaalikorruptiosta. Hiuksia ei kannata värjätä, sillä se on kaikessa epäterveellisyydessään myös huijaamista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla