Sekä liian tiuhasta että liian harvasta pesuvälistä on haittaa, kertoo hiustutkija, parturi-kampaaja Ritva Kassila.

Sopivasta hiusten pesuvälistä on kiistelty iät ja ajat.

Nyt aiheeseen saadaan asiantuntijan näkökulma. Hiustutkija, parturi-kampaaja Ritva Kassila HiusAkatemialta kertoo, että keskimäärin sopiva pesutiheys on kahdesta kolmeen kertaan viikossa.

– Usein sopiva pesuväli on kiinni siitä, mitä työtä tehdään eli miltä hiusten tulisi näyttää, mutta hiuspohjaa ajatellen pari kertaa viikossa on ihanteellinen pesumäärä, Kassila sanoo.

Pesutiheyden kannalta ei sinänsä ole väliä, ovatko hiukset suorat vai kiharat, paksut vai ohuet tai värjätyt vai luonnontilassa. Olennaista on lähinnä, kuinka kuivat hiukset ovat.

Kassilan mukaan kiharat ja vaalennetut hiukset ovat usein vähän tavallista kuivemmat, joten niiden pesuväli voi olla pidempi.

Sekä liian tiuhasta että liian harvasta pesuvälistä on haittaa.

– Hiuspohjassa on oma happovaippa, joka suojaa ihon pintaa siellä. Jos hiukset pestään liian usein, myös happovaippa pestään pois. Tällöin kaikki ilmassa ja sormien päissä olevat bakteerit, virukset ja sienet pääsevät helpommin tarttumaan. Näin ollen voi helpommin saada tulehduksen hiuspohjaan, mistä seuraa hilseilyä, kutinaa ja ärtymystä. Pahimmillaan liian tiuhasta pesuvälistä voi seurata hiustenlähtöä, Kassila selittää.

”Kyllä hiukset täytyy pestä välillä ihan niin kuin kasvot ja vaatteetkin.”

Toisaalta Kassila ei suosittele myöskään testaamaan sampoopesusta luopumista.

– Liikumme kaupunkiympäristössä ja ilmansaasteet saavat likaa hiuksiin. Kyllä hiukset täytyy pestä välillä ihan niin kuin kasvot ja vaatteetkin.

Jos kuontalonsa pesee turhan harvoin, kertyy talia ja hiustuppiin aiheutuu tukkeumia. Niiden myötä ilma ei enää pääse kiertämään kunnolla hiuspohjassa ja bakteerit pääsevät valloilleen.