Kuvat
Reuters, Sanoma-arkisto
Mitä näyttelijä Lauren Bacallin ikoninen katse olisikaan ollut ilman noita upeita kulmia?
Mitä näyttelijä Lauren Bacallin ikoninen katse olisikaan ollut ilman noita upeita kulmia?

Jos kulmakarvat kertoisivat, missä ajassa elät, olisitko 2010-luvun nainen vai ennemmin 1920-luvun flapper-tyttö tai 1950-luvun filmitähti? Tästä jutusta se selviää.

Kulmakarvojen muotoilu ja meikkaaminen vaikuttaa olennaisesti ulkonäköön. Sen todistavat esimerkiksi nämä kuvat kolmesta naisesta kulmat luonnollisina ja laitettuina.

Toisaalta myös sillä, miten kulmakarvojaan muotoilee, on iso vaikutus siihen, miltä näyttää. Kulmakarvatyyleissä riittääkin vaihtoehtoja, joista valita. Aikojen saatossa eri tyylit ovat myös vuorotelleet siinä, mikä on ollut milloinkin muodissa.

Miten on, minkä vuosikymmenen kulmakarvamuotia omasi heijastelevat? Katso kuvat ja vertaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

1920-luku: Kynällä erittäin kapeiksi ja melko suoriksi piirretyt kulmakarvat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tällaiset kulmat olivat kuuminta hottia flapper-naisten aikaan 1920-luvulla. Mallia otettiin esimerkiksi Marlene Dietrichin tyylistä.

1930-luku: Äärimmäisen kapeat ja reilusti kaarevat kulmakarvat

... olivat suosituin tyyli 1930-luvulla. Suuri kaari teki ilmeestä jokseenkin hämmästyneen näköisen ja toi katseeseen draamaa.

1940-luku: Keskipaksut ja melko luonnolliset, mutta siistityt kulmakarvat

... olivat 1940-luvun ihanne. Kulmat saivat kasvaa luonnollisessa paksuudessaan, mutta ne muotoiltiin siisteiksi. Useimmiten tavoiteltiin selkeää, terävähköä kaarta, mutta myös suorempaa muotoa nähtiin.

1950-luku: Tummat ja melko paksut kulmakarvat, joissa on terävä kaari

... hallitsivat 1950-lukua. Elizabeth Taylorin, Marilyn Monroen ja Audrey Hepburnin kaltaiset filmitähdet saivat naiset himoitsemaan entistä paksumpia kulmakarvoja. Luonnollisen rehotuksen sijaan ne kuitenkin muotoiltiin erittäin tarkasti terävän kaaren muotoon.

1960-luku: Luonnollisen kaarevat, mutta kapeat kulmakarvat

1960-luvulla nähtiin eniten tällaista tyyliä. Pyöreän kaaren muoto voitiin saavuttaa aikansa muoti-ikonin Twiggyn tapaan nyppimällä tai jopa kuten Sophia Loren: ajamalla omat kulmakarvat kokonaan pois ja piirtämällä lyhyin, karvoja jäljittelevin vedoin uudet tilalle.

1970-luku: Erittäin korkealle piirretyt ja kaarevat kulmakarvat

Koska 1970-luvulla rakastettiin näyttäviä silmämeikkejä, piti luomivärille olla tilaa. Niinpä kulmakarvat piirrettiin mahdollisimman ylös ja usein reilusti kaarelle.

1980-luku: Erittäin tuuheat luonnolliset kulmakarvat

1980-luvulla kulmat saivat viimein rehottaa aivan vapaasti. Ihailluin tyyli oli malli-näyttelijä Brooke Shieldsillä.

1990-luku: Erittäin kapeiksi nypityt kulmakarvat, joissa on vain hienoinen kaari

... oli 1990-luvun tavoitelluin tyyli. Moni ysärin nuori onkin aikanaan nyppinyt kulmakarvansa ajan hengen mukaan todella ohuiksi – ja osalla ne ovat ahkeran pinsettien käytön vuoksi sellaisiksi jääneet. 

2000-luku: Luonnollisen muotoiset, mutta jokseenkin ohuet kulmakarvat

Kun 90-luku jäi taakse, kulmakarvojen annettiin taas kasvaa aavistuksen vapaammin. 2000-luvun yleisin kulmakarvamalli oli melkoisen kapea ja hajakarvattomaksi siistitty. Moni myös jätti kulmakarvojensa väliin reilusti karvatonta tilaa.

2010-luku: Erittäin paksut, mutta piirun tarkasti muotoillut kulmakarvat TAI luonnolliset kulmakarvat

2010-luvun alkupuoliskoa dominoivat voimakkaat, mutta millin tarkasti muotoillut ja täydellisesti kaareutuvat Instagram-kulmat. Vuosikymmenen lähestyessä loppuaan on kuitenkin havaittavissa, että isoimmaksi kulmatrendiksi on nousemassa luonnollisuus. Hajakarvoja ei suotta nypitä tai kulmia väritellä, vaan ne saavat olla reilusti tuuheat tai haalean vaaleat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla