Hittivoide lupaa tehdä kaiken: kosteuttaa, hoitaa, suojata ja tasoittaa. Mutta onko BB-voiteissa eroja?

Kuvat Jari Kesti


Virheetön ja matta

Tuote Estée Lauder DayWear anti-oxidant BB creme, 43 €.

Lupaus Öljytön voide syväkosteuttaa ja kontrolloi liiallista talituotantoa. Auttaa ihoa suojautumaan ympäristön haittatekijöiltä. Suojakerroin 35. Kaksi sävyä.

Kokemus Joukon paksuimman voiteen jälki on odotetusti melko peittävä ja matta. Vaikka lopputulos on samettisen virheetön, ohuiden meikkivoiteiden käyttäjälle voide saattaa olla aavistuksen raskaan tuntuinen. Voidetta saa hieman työstää ja taputella iholle ja varoa, ettei sitä laita liikaa. Raikas kurkuntuoksu.

Tähdet 3½/5

Kaikki kohdallaan

Tuote Garnier Miracle skin perfector BB cream, 12,90 €.

Lupaus Kevyt koostumus antaa ihon hengittää. Mineraalipigmentit tasoittavat ihoa ja C-vitamiinijohdannainen heleyttää. Suojakerroin 15. Kaksi sävyä.
Kokemus Tässä voiteessa on kaikki kohdallaan. Se levittyy iholle vaivatta, tuntuu pehmeän hoitavalta ja peittää juuri sopivasti. Lisäpisteet siitä, että vaaleampi sävy on täydellinen kalpealle iholle: ei punertava, vaan beige. Kevyen kukkais-hedelmäinen tuoksu.

Tähdet 5/5

Kesäiholle

Tuote Dior Hydra life BB creme, 65,50 €.

Lupaus Kosteuttaa ja ehkäisee
ikääntymisen merkkejä. Runsas pigmentti ja korjaavat puuterit peittävät epätasaisuudet. Suojakerroin 30. Yksi sävy.

Kokemus Voiteen käyttö jäi iltakokeiluihin neljän seinän sisällä, sillä väri on melko tumma. Kevyen oloinen voide on nappivalinta kesäkäyttöön, kun iho on saanut
vähän sävyä, eikä kaipaa niin paljoa peittämistä. Freesin tuoksuinen ja tuntuinen kasvoilla.

Tähdet 3/5

Valoa kasvoille

Tuote Giorgio Armani Luminessence UV Bright balm fluid, 70 €.

Lupaus Harmahtavan beige sävy valaisee kasvot. Ultrakevyt ja samettinen koostumus raikastaa, silottaa ja suojaa ihoa korkealla 50 kertoimella. Yksi sävy.

Kokemus Vaaleanharmaa, reippaasti valoa heijastavaa sävy saa kasvot hehkumaan, mutta itse sekoitin tuotetta meikkivoiteeseen – sävykin on sen verran vaalea. Sain kyselyjä, miten ihoni näyttää niin hyvältä. Peittää melko kevyesti, mutta jos kasvot kaipaavat kunnolla kirkastusta, tämä on oikea tuote.

Tähdet 4/5

Hokkuspokkus-voide

Tuote L’Oréal Paris Nude magique BB cream, 15,90 €.

Lupaus Kosteuttaa ihoa 24 tuntia. Väripigmentit mukautuvat kaikkiin ihonsävyihin. Suojakerroin 12. Kaksi sävyä.

Kokemus Lähes valkoinen ja juokseva koostumus hämmästyttää, mutta – hokkuspokkus – levitettäessä väri muuttuu beigeksi ja sulautuu ihoon. Ennen kuin pienet väripigmenttirakeet liukenevat, voide tuntuu kevyeltä kuorintavoiteelta. Antaa ihon kuultaa nätisti läpi mutta pinta jää aavistuksen kuivaksi. Ainesta sekaihon kesäsuosikiksi. Miltei tuoksuton.

Tähdet 4½/5

Kevyt ja heleyttävä

Tuote Vichy Neovadiol Lumiere, 29,50 €.

Lupaus Yhdistää hoitavien aineiden ja meikin parhaat ominaisuudet. Kiinteyttää, ravitsee ja heleyttää samalla kun tasoittaa ihon väriä. Ei suojakerrointa. Yksi sävy.

Kokemus Aprikoosin sävyinen voide antaa kivasti heleyttä kasvoille, mutta aivan vaaleaihoisen valinta se ei ole. Voide tuntuu kasvoilla kevyen raikkaalta ja onkin testatuista voiteista eniten kevyen sävyttävän päivävoiteen oloinen. Pieni miinus suojakertoimen puuttumisesta.

Tähdet 4/5

Kaikin puolin keskiverto

Tuote Dr. Schrammek Blemish balm perfect beauty fluid, 75,50 €.

Lupaus Tehoyhdistelmä hoito- ja meikkivoidetta. Rauhoittaa ja uudistaa ihoa. Pysyy hyvin myös liikunnan aikana. Suojakerroin 7. Kolme sävyä.

Kokemus Keskipaksu ja keskipeittävä voide, joka ei ihan hutaisemalla levity. Voiteen imeytymistä ja asettumista kasvoille saa hetken odotella. Voiteessa on aavistuksen pistävä tuoksu. Ihan peruspasseli tuote, mutta ei aiheuta sen suurempia hurraa-huutoja.

Tähdet 2½/5

Mikä ihmeen BB? Lue juttu täältä.

Toisinaan iho saattaa reagoida uuteen tuotteeseen niin, että ihon kunto muuttu väliaikaisesti huonoksi. Joidenkin tuotteiden kanssa niin ei kuitenkaan pitäisi tapahtua koskaan. Lääkäri kertoo, mistä on kyse.

Ostitko uuden kasvojen puhdistusaineen, mutta finnit ja epäpuhtaudet eivät alkaneetkaan vähentyä vaan itse asiassa lisääntyä villisti?

Kyseessä voi olla ihon reaktio, jota nimitetään englanniksi skin purgingiksi. Termi viittaa siihen, että ennen kuin uusi ihonhoitotuote alkaa toimia kunnolla, se itse asiassa tekee ihon kunnon väliaikaisesti huonommaksi.

Mistä on oikein kyse? Kysyimme asiaa Ihosairaalan ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Liisa-Lotta Kiiskiltä.

”Aknelääkkeille on tyypillistä, että akne pahenee ensimmäisten viikkojen aikana lääkkeen käytön aloittamisesta.”

Kiiski itse on kohdannut skin purgingia lähinnä aknelääkkeiden käytössä.

– Termi skin purging on itselleni uusi, mutta ilmiö on hyvin tuttu aknelääkkeiden yhteydessä. Varsinkin retinoideille, jotka ovat A-vitamiinijohdannaisia, sisältäville aknelääkkeille ja erityisesti suun kautta otettaville isotretioniinille, on tyypillistä, että akne pahenee ensimmäisten viikkojen aikana lääkkeen käytön aloittamisesta, Kiiski sanoo.

– En tiedä, onko termille suomenkielistä vastinetta. Itse selitän sen potilaille niin, että uusi lääke saa ihon talirauhaset puskemaan kaiken ylimääräinen talin ulos, ja sen takia tilanne huononee aluksi. Yleensä puhun vain aknen tilapäisestä pahenemisesta.

Kiiski kuitenkin uskoo, että ilmiö voi olla havaittavissa myös uusien kauneudenhoitotuotteiden käyttämisen yhteydessä.

– Arjessa sama ilmiö voi näkyä pienemmissä mittakaavoissa myös erilaisten kauneudenhoitotuotteiden käytössä. Joissain akneiholle tarkoitetuissa tuotteissa on samankaltaisia aineita, vaikkakin miedompia, kuin aknelääkkeissä. Esimerkiksi ihoa uudistavat tuotteet, jotka sisältävät kuorivia aineita tai C-vitamiinia, voisivat aiheuttaa väliaikaista ihon näppylöimistä aluksi, Kiiski sanoo.

On kuitenkin eri asia, että iho menee uudesta tuotteesta hetkellisesti huonompaan kuntoon ja että tuote ei sovi omalle iholle.

”Kyse on muutamia viikkoja ja enimmillään kuukauden kestävästä ilmiöstä.”

– Suurimmalle osalle väliaikaista ihoreaktiota ei pitäisi tulla kauneudenhoitotuotteista ollenkaan, ja niillekin, joille tulee, reaktio on lievä ja lyhytaikainen. Kyse on muutamia viikkoja ja enimmillään kuukauden kestävästä ilmiöstä, Kiiski sanoo.

Normaalin ja epänormaalin reaktion erottaa esimerkiksi finnien sijainnista. 

– Jos näppylöinti lisääntyy niillä alueilla, joille yleensäkin finnejä tulee ja reaktio ei kestä muutamaa viikkoa kauempaa, silloin on todennäköisesti kyse skin purgingista. Jos  finnejä taas alkaa tulla paikkoihin, missä ei aiemmin mitään aknen tyyppistä ole esiintynyt, silloin kyse on siitä, että tuote tukkii ihohuokoset tai on muuten epäsopiva, Kiiski neuvoo.

Kiiski myös muistuttaa, että esimerkiksi tavallisesta kosteusvoiteesta tai ihoöljyjen käytöstä ei pitäisi syntyä skin purgingin kaltaista reaktiota. Ne eivät sisällä ihoa uusivia aineita, joita aknelääkkeissä ja ihonhoitotuotteissa usein on.

”Moni puolustelee kookosöljyä, vaikka on pitkään sitä käyttänyt ja iho menee vain huonommaksi.”

Uutta tuotetta ei siis kannata kuukausitolkulla käyttää, jos ihon tilanne vain huononee ja huononee. Rasvojen ja öljyjen ei taas pitäisi huonontaa ihon kuntoa edes väliaikaisesti.

– Tällä hetkellä tuntuu olevan trendinä esimerkiksi kookosöljyn käyttö ihonhoidossa ja jopa aknen hoidossa. En tiedä, auttaako se kenelläkään akneen, mutta ainakin omien potilaideni kohdalla kookosöljy on useimmiten pahentanut akneoireita. Moni silti myös puolustelee tuotetta ja uskoo sen lopulta auttavan, kun vain sinnikkäästi jatkaa sen käyttämistä. Öljyt kuitenkin tukkivat ihohuokoset eivätkä siksi sovi akneiholle, Kiiski sanoo.

– Samoin jos esimerkiksi kosteusvoide aiheuttaa vastaavanlaista reaktiota, se ei silloin todennäköisesti vain sovi omalle iholle.

 

Kesän huulipunakirjo yltää räiskyvästä oranssista pehmeän roosaan. Lämpimällä säällä punan paras koostumus on kevyen kermainen tai geelimäinen.

1. Appelsiinisuukkoja

Aavistuksen neonoranssiin taittava Estée Lauderin Pure Color Love Magic LipTint Balm -huulivoide kosteuttaa huulia tehokkaasti. Geelimäisen voiteen sävy ei hyökkää silmille vaan antaa huulille sopivan oranssin säväyksen. Sävy Orange Up, 26 €

2. Virkistävää viilennystä

Älä anna hymyn hyytyä kesähelteilläkään: Elizabeth Ardenin Plush Up Lip Gelato -puna antaa huulille hauskan viileän tunteen. Hennon oranssi väri sulautuu huulille kauniisti. Sävy Tangerine Dream, 31 €.

3. Kiiltoa, sävyä ja hoitoa

Chanelin Rouge Coco Shine -huulivoide on punan ja voiteen yhdistelmä. Siinä on kivasti kiiltoa ja sävyä, joka kuluu pois huulilta luonnollisesti. Huulet tuntuvat pitkään ihanan hoidetuilta. Sävy Poppy Orange, 36 €.

4. Freesi fuksia

L'Oréal Paris’n Color Riche -puna on omiaan kesämeikin kiintopisteeksi. Intensiivinen väri ja näyttävä kiilto nostavat sen juhlapunien parhaimmistoon. Sävy Pursue Pretty, 13,90 €.

5. Kuin Marilyn konsanaan

Kesätuulessa heiluvat helmat ja hiukset täydentyvät klassisen kirkkaalla punaisella. Joe Blascon kermaisessa punassa on juuri oikea ikoninen sävy Marilynin henkeen. Sävy True Red, 27 €.

6. Aavistus metallia

Paljon pigmenttiä ja ripaus metallinhohtoa höystettynä hoitavilla ainesosilla tekevät Elizabeth Ardenin Beautiful Color -punasta loistavan päiväpunan wow-efektillä. Hempeä pinkki väri sopii niin toimistoon kuin rantakahvilaan. Sävy Pink Pink, 32 €.

7. Nostalgiamatka

Luonnonkosmetiikkabrändi Estelle & Thildin BioMineral -punassa on hurmaava vanhan roosan sävy, joka tuo mieleen tanssilavat ja kukkamekot. Samettisen tuntuinen puna pysyy huulilla läpi kuumimmankin tangon. Sävy Caramel, 23 €.