Hampaat todella kirkastuvat hetkessä, mutta hittituotteen ahkerassa käytössä piilee riski.

Luonnollisuus on ruutia kauneudenhoidossa. Hampaiden hoidossa luonnon hittituotteeksi on noussut hiljattain musta aktiivihiili. Sen avulla  tavoitellaan hohtavan valkoista hymyä, sillä mustan värin luvataan (hassua kyllä) valkaisevan hampaat hetkessä.

Aktiivihiiltä valmistetaan muun muassa puusta, kookospähkinän kuoresta, turpeesta sekä kivi- ja rusko­hiilestä, ja tuotetta voi ostaa itselleen jauheen tai hammastahnan muodossa.

Testasin viikon ajan hiilivalkaisua jauheella ja selvitin, onko tuote tehokas ja täysin harmiton.

Miltä hiilijauheella harjaaminen tuntuu?

Ostin oman hiilijauheeni Balilta Indonesiasta, joka on luonnonkosmetiikan mekka. Tuote on hienojakoista jauhetta, joten purnukkaa saa käsitellä varoen, jotta kylppärin pinnat eivät saa pesuhetken päätteeksi tummaa pintakäsittelyä.

Kastelen hammasharjan, dippaan harjakset hiilipurnukkaan ja sivallan vielä tavallista hammastahnaa kyytipojaksi. Hiili värjää hampaat mustaksi ja näyttää ilkeältä suussa, mutta itse tuote ei maistu miltään.

”Innostukseni luonnontuotetta kohtaan laskee kuin lehmän häntä.”

Harjaan hampaat tavalliseen tapaan, ja välillä purskautan mustat vaahdot lavuaariin. Kun suu on kokonaan huuhdeltu puhtaaksi hiilipesusta, hampaat näyttävät selvästi kirkkaammilta. Myös hampaan pinta tuntuu tavallista puhtaammalta – tai sitten vain kuvittelen.

Onko hiili täysin turvallinen hampaille?

Testiviikon puolivälissä juttelen GLOSS Hammashoitopalvelujen suuhygienistin Arja Korpelaisen kanssa aktiivihiilen turvallisuudesta. Juttutuokion jälkeen innostukseni luonnontuotetta kohtaan laskee kuin lehmän häntä.

Korpelaisen mukaan hiilen valkaiseva teho perustuu siihen, että tuote imee vain pinnallisia värjäymiä hampaista. Tämä ei ollut yllätys, mutta sitten seuraa ikävämpi tieto. Hän kertoo selvittäneensä eri hiilituotteiden maahantuojilta aktiivihiilen hankausarvoa eli RDA:ta. Hankausarvo tarkoittaa sitä, kuinka paljon tuote vaurioittaa hampaan luonnollista kiillettä.

Käy ilmi, että aktiivihiilen valmistajien ei tarvitse ilmoittaa tuotteessaan lainkaan hankausarvoa. Heidän ei siis tarvitse edes testata, hankaako tuote kiillettä. Tämä kuulostaa huolestuttavalta: jos hankausarvo onkin korkea, kuluttaja voi tietämättään tuhota hampaidensa kiilteen.

”Hymy todella näyttää valkoisemmalta jokaisen pesun jälkeen.”

– Tuotteet voivat olla erittäinkin voimakkaasti kiillettä hankaavia, josta voi seurata ikäviä asioita. Kiille voi muuttua peilikirkkaasta mattapintaiseksi, ja mattapintainen kiille värjääntyy huomattavasti helpommin kuin peilikirkas kiille, Korpelainen sanoo.

Ja tässä kohtaa on hyvä muistaa, että hampaan luonnollinen kiille ei uusiudu koskaan. 

– Vastaanotollani kävi asiakas, joka oli käyttänyt pari tuubia hiilihammastahnaa. Hänen hampaidensa pinta oli muuttunut mattapintaiseksi vain muutaman tuubin jälkeen.

Uhkakuvista huolimatta jatkan aktiivihiilikokeiluani loppuun saakka, vielä muutaman päivän ajan.

Mitä eroa huomaan viikon takaiseen?

Eroa viikon takaiseen tilanteeseen ei juurikaan ole havaittavissa. Hampaani olivat melko kirkkaat jo entuudestaan, joten ihmeitä ei ole tapahtunut. Ja kuten Korpela sanoi, tuote imee vain pinnallisia värjäymiä eli auttaa hetkellisesti. Täysin turhaksi en kuitenkaan aktiivihiileä sanoisi, sillä hymy todella näyttää valkoisemmalta jokaisen pesun jälkeen.

Kuvassa aktiivihiilellä vastavalkaistut hampaat.

”Tuote sopii satunnaiseen käyttöön, kuten valkoisen hymyn viimeistelyyn ennen juhlia.”

Mihin tuote sitten sopii?

En harjaisi hampaitani aktiivisesti aktiivihiilellä, jos luonnollisen kiilteen kulumiseen on edes pieni mahdollisuus. Minulle riittää tavallinen hammastahna hymyni kirkastamiseen. Tuotetta voi käyttää korkeintaan satunnaisesti, kuten valkoisen hymyn viimeistelyyn ennen juhlia, mutta riskit on syytä muistaa.

Korpelainen on samaa mieltä, että aktiivihiili ei sovi rajattomaan käyttöön.

– Aktiivihiilituotteet ovat pääsääntöisesti fluorittomia tuotteita. Fluorittomien tuotteiden käyttäminen altistaa hampaat reikiintymiselle, sillä fluorin tehtävä on suojata hampaita happohyökkäyksiltä, ehkäistä hampaita reikiintymiseltä sekä pitää hammaskiilteen kunnossa.

Moni blondi haluaa pitää hiusvärinsä mahdollisimman kaukana keltaisesta. Listasimme toimituksemme suosikkituotteet. 

Vaikka hunajaisena loistava tukka on juuri nyt varsin ajankohtainen, moni blondi välttää yhä kellertäviä sävyjä tukassaan kuin ruttoa.

Millä tuotteilla omista kutreistaan saisi juuri sopivasti tuhkaan taittavat?

Se riippuu tietenkin hiuslaadusta ja vaalean sävystä. Tummempaa vaaleaa voi olla hankalampi saadaa taittumaan kunnolla viileään suuntaan.

Me Naisten toimituksen kolme vaaleatukkaista paljastaa omat suosikkituotteensa, jotka todella toimivat:

Legendaarinen superaine

Fudge Clean Blonde Violet Toning -sampoo

”Fudgen hopeasampoo on jo liki legendaariseksi muodostunut klassikko keltaista taittavien sampoiden sarjassa. Tuote on tujua tavaraa, joka kannattaa levittää hiuksiin kertakäyttöhanskat kädessä. Violetti pigmentti nimittäin jämähtää hetkessä myös kynsiin.

Kunnon pigmentti takaa sen, että keltaisuus taittuu hiuksista huippuhyvin. Sampoo on melkoisen kuivattavaa. Sen pariksi kannattaa ostaa tehokkaasti kosteuttava hoitoaine.”

Hinta: 21 €

Helppo, nopea ja kohtuuhintainen

Goldwell Soft Color sävytysvaahto, Sävy 10V

”Kampaajani vinkkinä tämä hoitava vaahtosävyte, jonka violetti pigmentti poistaa hiuksista keltaisuutta ja lisää kiiltoa.

Käytän tätä normaalin sampoopesun jälkeen hoitoaineen sijasta, annan vaikuttaa ihan vain hetken ja pesen saman tien pois.

Sävy ei ole näin käytettynä voimakas, vaan neutraloi kivasti pahinta kellertävyyttä. Helppo ja nopea!”

Hinta: 14,90 €


Tehokkaasti taittava ja hellävarainen

Joico Color Endure Violet -sampoo ja hoitoaine

”Tämä kaksikko on paras kokeilemistani keltaista taittavista tuotteista. Sampoossa on kunnolla pigmenttiä, mutta violetti väri ei kuitenkaan kiinnity kynsiin. Sampoo ei kuivata hiuksia niin kuin jotkut kilpailijansa.

Ohjeessa neuvotaan pitämään sampoo päässä 3–5 minuuttia, mutta kannattaa aloittaa parilla minuutilla. Hoitoaine on sampoota selvästi vaaleampaa. Hyvä niin, sillä pelkän sampoonkin taittoteho riittää.

Hoitoaine on mukavan hoitava. Sampoon ja hoitoaineen voi ostaa myös erikseen, mutta yhdessä ostettuina ne saa usein edullisemmin. Kampaamotuote, mutta hinta ei silti ole överikallis, sillä purkki on iso, 300 ml. Erittäin hyvä hinta–laatusuhde.”

Hinta: sampoo 22 €, hoitoaine 23 €

Luonnollisen lopputuloksen ystävälle

Kevin Murphy Blond Angel -sampoo ja hoitoaine

”Tätä kannattaa kokeilla, jos pelkää hiusten nappaavan liikaa violettia, mutta haluaa silti kirkastaa blondia. Tämä on monien kampaajien suosikki, sillä lopputulos on luonnollinen. Plussaa siitä, että kaksikko ei kuivata, vaan hoitaa. Miinusta suht korkeasta hinnasta.” 

Hinta: sampoo 27 €, hoitoaine 29 €


Tarkan markan Mirkun suosikki! 

Biozell Professional hopeashampoo

”Edukas ja kokonaisuutena varsin toimiva sampoo. Hintansa takia sanoisin, että tämä on ehkä jopa paras kokeilemistani kellertäviä sävyjä poistavista tuotteista! Mitä pidempään tuotteen antaa vaikuttaa, sitä paremmin se taittaa vaaleaa tukkaa kylmään suuntaan. Taittavia pigmenttejä on paljon.

Sampoo on hieman kuivattava, joten rutikuivalle blondille tätä ei voi suositella ilman hoitoainetta. Merkillä on oma hoitoaine, joka toimii aivan hyvin. Omalle, liukkaahkolle hiuslaadulleni tämä kuitenkin passaa loistavasti. Käytön jälkeen hiuksia on helpompi käsitellä, koska ne muuttuvat hienoisen karheiksi.

Biozellin hopeasampoo on oman käyttökokemukseni perusteella huomattavasti parempi tuote kuin saman merkin vaalealle tukalle tarkoitettu Color Mask -naamio. Se ei tunnu taittavan väriä laisinkaan.”

Saatavilla myös marketeista! Hinta: 6,99 €

Värin lisäksi kosteutusta

Crestol Color gloss Semi-permanent Intensive Color Conditioning Mask, sävy hopeanharmaa

”Tämän tehonaamion jälkeen tukka on todellakin tuhkainen. Lisäksi naamiossa on selvästi hoitavia ainesosia, jotka saavat hiukset ihastuttavan pehmeiksi. Ohuttukkaiselle tämä voi olla huonompi juttu: liukkaista hiuksista saattaa tulla entistäkin liukkaammat.

Naamio sisältää runsaasti pigmenttiä, eikä sitä kannata pitää varttia kauempaa päässä, ellei halua hiuksiinsa selvästi sinertävää vivahdetta.”

Hinta: 14,50 €

Kiireisen blondin valinta

Schwarzkopf Color Refresh For Cool Blondes

”Tämä vaahtosävyte antaa tukkaan runsaasti kiiltoa tekemättä sitä littanaksi. Vaikka vaahto on vaaleaa, se sisältää ilmeisesti varsin runsaasti pigmenttejä, sillä käytön jälkeen tukka on kauniisti kylmänvaalea. Plussaa siitä, että vain parin minuutin käsittelyllä saa aikaan näkyvän lopputuloksen.

Pienestä moussepullosta riittää pakkauksen mukaan ainetta noin kuuteen käsittelyyn. Minun lyhyelle ja ohuelle tukalleni ainetta riittää useampaankin kertaan.”

Saatavilla myös marketeista! Hinta: 7,50 €

Syksy on pian täällä, ja sehän tarkoittaa, että punertava hiusväri on jälleen hyvin ajankohtainen. Punaisen tukan ei kuitenkaan tarvitse olla kirkkaan tulenpunainen.

Syksyn muotitukka on ehdottomasti punertava! Sen todistaa muun muassa laulaja Paula Vesala, joka on juuri värjännyt tukkansa hauskalla tavalla hailakaksi korallinpunaiseksi.

Sekä Paula että hiusvärin mitä todennäköisimmin laulajalle loihtinut kampaaja Jonna Karjunen ovat julkaisseet Instagramissa kuvia uudesta tyylistä.

Alkoi punertavansävyinen tukka kutkuttelemaan? No ei ihme!

Kokosimme yhteen 9 parasta ideaa erilaisista punasävyisistä ja pinkeistä hiusväreistä, jotka ihan huutavat syksyä:

Hattaran pinkki

Syötävän ihana pinkki sävy nyt vain on aivan mahtava.

Ruusukulta

Vuoden 2018 yksi suosituimmista hiusväritulokkaista on ehdottomasti ruusukulta

Haalea vaaleanpunainen

Melkein blondi, mutta hauskalla twistillä.

Punertavat latvat

Aina ei tarvitse värjätä koko tukkaa vaan voi keskittyä latvoihin! Toimii muuten sekä vaaleassa että tummassa tukassa.

Kuparinen ruskea

Punaisuutta saa tukkaan hillitymmin esimerkiksi kuparisilla sävyillä.

Metallinen roosa

Kiiltävää ja kylmää sekä aavistus roosaa.

Tumma viininpunainen

Mitäpä jos punertava sävy taittaisikin vähän siniseen? Punaviininpunainen toimii varsinkin niillä, joilla on tummat hiukset ja jotka eivät halua vaalentaa tukkaansa punertavia sävyjä varten.

Kirkas punaoranssi

Porkkananpunaisen kanssa ei voi mennä vikaan, jos hakusessa on kirkas väri.

Keskitumma vadelmanpunainen

Ei liian kirkas, ei liian peruspunainen – täydellinen marjaisa väri!