Hampaat todella kirkastuvat hetkessä, mutta hittituotteen ahkerassa käytössä piilee riski.

Luonnollisuus on ruutia kauneudenhoidossa. Hampaiden hoidossa luonnon hittituotteeksi on noussut hiljattain musta aktiivihiili. Sen avulla  tavoitellaan hohtavan valkoista hymyä, sillä mustan värin luvataan (hassua kyllä) valkaisevan hampaat hetkessä.

Aktiivihiiltä valmistetaan muun muassa puusta, kookospähkinän kuoresta, turpeesta sekä kivi- ja rusko­hiilestä, ja tuotetta voi ostaa itselleen jauheen tai hammastahnan muodossa.

Testasin viikon ajan hiilivalkaisua jauheella ja selvitin, onko tuote tehokas ja täysin harmiton.

Miltä hiilijauheella harjaaminen tuntuu?

Ostin oman hiilijauheeni Balilta Indonesiasta, joka on luonnonkosmetiikan mekka. Tuote on hienojakoista jauhetta, joten purnukkaa saa käsitellä varoen, jotta kylppärin pinnat eivät saa pesuhetken päätteeksi tummaa pintakäsittelyä.

Kastelen hammasharjan, dippaan harjakset hiilipurnukkaan ja sivallan vielä tavallista hammastahnaa kyytipojaksi. Hiili värjää hampaat mustaksi ja näyttää ilkeältä suussa, mutta itse tuote ei maistu miltään.

”Innostukseni luonnontuotetta kohtaan laskee kuin lehmän häntä.”

Harjaan hampaat tavalliseen tapaan, ja välillä purskautan mustat vaahdot lavuaariin. Kun suu on kokonaan huuhdeltu puhtaaksi hiilipesusta, hampaat näyttävät selvästi kirkkaammilta. Myös hampaan pinta tuntuu tavallista puhtaammalta – tai sitten vain kuvittelen.

Onko hiili täysin turvallinen hampaille?

Testiviikon puolivälissä juttelen GLOSS Hammashoitopalvelujen suuhygienistin Arja Korpelaisen kanssa aktiivihiilen turvallisuudesta. Juttutuokion jälkeen innostukseni luonnontuotetta kohtaan laskee kuin lehmän häntä.

Korpelaisen mukaan hiilen valkaiseva teho perustuu siihen, että tuote imee vain pinnallisia värjäymiä hampaista. Tämä ei ollut yllätys, mutta sitten seuraa ikävämpi tieto. Hän kertoo selvittäneensä eri hiilituotteiden maahantuojilta aktiivihiilen hankausarvoa eli RDA:ta. Hankausarvo tarkoittaa sitä, kuinka paljon tuote vaurioittaa hampaan luonnollista kiillettä.

Käy ilmi, että aktiivihiilen valmistajien ei tarvitse ilmoittaa tuotteessaan lainkaan hankausarvoa. Heidän ei siis tarvitse edes testata, hankaako tuote kiillettä. Tämä kuulostaa huolestuttavalta: jos hankausarvo onkin korkea, kuluttaja voi tietämättään tuhota hampaidensa kiilteen.

”Hymy todella näyttää valkoisemmalta jokaisen pesun jälkeen.”

– Tuotteet voivat olla erittäinkin voimakkaasti kiillettä hankaavia, josta voi seurata ikäviä asioita. Kiille voi muuttua peilikirkkaasta mattapintaiseksi, ja mattapintainen kiille värjääntyy huomattavasti helpommin kuin peilikirkas kiille, Korpelainen sanoo.

Ja tässä kohtaa on hyvä muistaa, että hampaan luonnollinen kiille ei uusiudu koskaan. 

– Vastaanotollani kävi asiakas, joka oli käyttänyt pari tuubia hiilihammastahnaa. Hänen hampaidensa pinta oli muuttunut mattapintaiseksi vain muutaman tuubin jälkeen.

Uhkakuvista huolimatta jatkan aktiivihiilikokeiluani loppuun saakka, vielä muutaman päivän ajan.

Mitä eroa huomaan viikon takaiseen?

Eroa viikon takaiseen tilanteeseen ei juurikaan ole havaittavissa. Hampaani olivat melko kirkkaat jo entuudestaan, joten ihmeitä ei ole tapahtunut. Ja kuten Korpela sanoi, tuote imee vain pinnallisia värjäymiä eli auttaa hetkellisesti. Täysin turhaksi en kuitenkaan aktiivihiileä sanoisi, sillä hymy todella näyttää valkoisemmalta jokaisen pesun jälkeen.

Kuvassa aktiivihiilellä vastavalkaistut hampaat.

”Tuote sopii satunnaiseen käyttöön, kuten valkoisen hymyn viimeistelyyn ennen juhlia.”

Mihin tuote sitten sopii?

En harjaisi hampaitani aktiivisesti aktiivihiilellä, jos luonnollisen kiilteen kulumiseen on edes pieni mahdollisuus. Minulle riittää tavallinen hammastahna hymyni kirkastamiseen. Tuotetta voi käyttää korkeintaan satunnaisesti, kuten valkoisen hymyn viimeistelyyn ennen juhlia, mutta riskit on syytä muistaa.

Korpelainen on samaa mieltä, että aktiivihiili ei sovi rajattomaan käyttöön.

– Aktiivihiilituotteet ovat pääsääntöisesti fluorittomia tuotteita. Fluorittomien tuotteiden käyttäminen altistaa hampaat reikiintymiselle, sillä fluorin tehtävä on suojata hampaita happohyökkäyksiltä, ehkäistä hampaita reikiintymiseltä sekä pitää hammaskiilteen kunnossa.

Hyvin valittu hiusväri voi raikastaa koko ilmeen hetkessä. 

Ikääntymisen merkkejä jarruttaviin, peitteleviin ja häivyttäviin tuotteisiin voi halutessaan käyttää sievoisen summan rahaa. Anti age -voiteita suurempi vaikutus ulkonäköön on kuitenkin hiusten värillä. 

Kampaaja Erik Jordan kehottaa Byrdie-sivustolla välttämään liian tummia ruskean sävyjä ja elotonta, tuhkaan taittavaa blondausta, ellet halua vaikuttaa ikäistäsi vanhemmalta. Asiantuntijan mukaan lämpimät sävyt ja useamman värisävyn värjäykset nuorentavat ulkomuotoa. 

Jos et ole innostunut harmaista hiuksista tai muun oman värin kasvattamisesta näkyviin, tutustu värjäyksiin, joilla yleisvaikutelma piristyy alta aika yksikön. 

Luutablondi

Hiusväritrendeihin kuuluu vanhojen hyvien hiusvärien nimeäminen jännittäväksi. Niinpä tummemman pohjavärin ja lämpimän vaaleiden raitojen yhdistelmä on nimeltään luutablondi. 

Täydellinen, eloisa lopputulos syntyy, kun pohjaväri on lähellä omaa sävyäsi ja raitoja tehdään luovasti eri tekniikoilla.

Näyttelijä Kim Basingerin, 64, blondit hiukset saavat syvyyttä tummemmasta tyvestä. 

Kultamansikka

Herkulliset hedelmäsävyt, kuten hunajameloni ja mansikkablondi, ovat tylsän tukan vastakohta. Näyttelijä Christina Hendricksin, 43, haalean oranssit hiukset käyvät esimerkistä.

Liukuväri tummasta vaaleaan

Malli Heidi Klumilla, 45, on hiuksissaan kauniin luonnollinen liukuväri. 

Valitse liukuvärin sävyt ihonvärisi ja hiustesi luonnollisen tummuusasteen mukaan. 

Rosé-samppanja

Pienikin ruusuinen vivahde tekee hiusväristä heti raikkaan näköisen, ja pastellitukka liitetään nuoruuteen ja leikkisyyteen. 

Näyttelijä ja malli Sienna Millerin, 36, hiuksissa on vain aavistus pinkkiä.

Toffeeraidat

Näyttelijä Halle Berryn, 51, tumma tukka on saanut kunnolla kermatoffeen värisiä raitoja. Jos luonnollinen värisi on tumma, kokeile lämpimän ruskeita raitoja. 

Kiire ja meikkivoiderajat, te ette ole tervetulleita näihin juhliin. 

Ammattilaisen meikkituolissa istuminen on ihanaa, mutta tyyristä. Niinpä erityisiin juhlapäiviinkin valmistautuessa täytyy usein ottaa meikkisuti kauniiseen käteen ja loihtia juhlameikki ihan itse. 

Etenkin sellaisina juhlapäivinä, joista jää muistoksi pitkä liuta valokuvia, paineet onnistua meikin kanssa ovat kovat. Kauniin ja kestävän meikin teko itse ei onneksi ole mikään mahdottomuus.

Britannian Elle haastatteli meikkitaiteilija Trish McEvoyta siitä, miten täydellisen juhlameikin voi tehdä itse omana hääpäivänään. Samat niksit pätevät muidenkin tärkeiden päivien meikkeihin.

Näin onnistut:

  1. Varaa puolitoista tuntia aikaa. Kyllä, oikeasti. Mestariteokset eivät synny kiireessä.
  2. Toimi järjestyksessä. Ensin hiukset, sitten meikki ja viimeisenä juhlavaatteet niskaan. Jos paita tai mekko pitää pukea pään yli, estä meikin ja juhlavaatteen ei-toivotut kohtaamiset pitämällä ohutta huivia kasvojen päällä pukeutuessasi.
  3. Luota tyyliisi. Juhlapäivänä on tarkoitus näyttää omalta itseltä, mutta vain vähän tavallista paremmalta. Hää- tai valmistujaispäivän aamu ei ole hyvä hetki tyylipoliittisille täyskäännöksille. 
  4. Harjoittele etukäteen. Harva saa irtoripset aseteltua ja silmät rajattua täydellisesti ensi yrittämällä. 
  5. Käytä arkimeikkiäsi perustana. Jos sinulla on tapana tehdä vahva meikkipohja arkiaamuisin, tee se juhlaankin – mutta jos arkimeikkisi koostuu ripsarista ja peitevoiteesta, voi juhlameikiksi riittää muutaman irtoripsitupsun ja heleän poskipunan lisääminen arkimeikkiin.
  6. Häivytä huolella. Kehnosti häivytetyn meikkivoiteen ja kaulan ihon välisen sävyeron ei pitäisi olla potrettien keskipiste.