Luonnonkiharat hiukset ovat lähes aina hieman pörröiset ja kuivat. Curly girl methodin avulla ne saavat kosteutta ja kihartuvat entisestään. Kuvat: Panu Pälviä ja Eveliina Linkoheimo
Luonnonkiharat hiukset ovat lähes aina hieman pörröiset ja kuivat. Curly girl methodin avulla ne saavat kosteutta ja kihartuvat entisestään. Kuvat: Panu Pälviä ja Eveliina Linkoheimo

Joko olet kuullut curly girl -metodista? Sitä noudattamalla kuivat ja pörröiset kiharani muuttuivat sileiksi, kauniiksi korkkiruuveiksi. 

Minulla on luonnonkiharat hiukset. Kuten jokainen kohtalotoveri tietää: ne voivat olla sekä siunaus että kirous.

Olen perheeni ainoa, jolla on voimakkaasti kihartuva tukka. Lapsuudessani se tarkoitti sitä, että äitini ei tiennyt, miten kiharaa tukkaa kannattaa hoitaa, enkä minäkään sitä siis oppinut. Hyvinä päivinä tukkani oli kaunis, toisina sojotti vähän joka suuntaan. Tuskastuin ja ratkaisin asian laittamalla hiuksiini rastat, joissa viihdyin vuosia.

Kun purin takkutukkani 22-vuotiaana, olin uuden oppiaineen äärellä: miten luonnonkiharat taltutetaan? 

Hypin sampoosta ja hoitoaineesta toiseen ja kokeilin monia kiharille hiuksille tarkoitettuja voiteita ja suihkeita. Joskus tukka asettui kauniisti, mutta onnistuminen oli satunnaista. Usein tukka oli pörröinen, kiharat asettuivat miten sattuu ja tukka rätisi kuivuuttaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sitten eksyin Reddit-keskustelusivustolle ja löysin kiharahiuksisten foorumin. Siellä jokaisessa postauksessa kohistiin vain yhdestä asiasta: curly girl -metodista

Toimittajan hiukset ennen ja jälkeen curly girlin. Melkoinen ero!
Toimittajan hiukset ennen ja jälkeen curly girlin. Melkoinen ero!

Mikä ihmeen curly girl?

Curly girl method on yhdysvaltalaisen kampaaja Lorraine Masseyn ja Michele Benderin kehittämä menetelmä, jota käsittelevän kirjan naiset julkaisivat 2000-luvun alussa. Sen idea on luonnonkiharien hiusten korostaminen. Kerroimme metodista aiemmin täällä.

Menetelmän peruspiirteet ovat:

 • Luonnonkiharia hiuksia pestessä käytetään vain sampoota, jossa ei ole sulfaatteja. Jotkut eivät käytä sampoota lainkaan.
 • Missään hiustuotteissa ei saa olla aineita, jotka eivät ole vesiliukoisia – siis ei sulfaatteja, silikoneja, mineraaliöljyä tai vahoja. Myös kuivattavia alkoholeja vältetään.
 • Hiukset pestään usein pelkästään hoitoaineella, jota hierotaan myös päänahkaan. 
 • Hiuksia ei harjata, etenkään kuivana, vaan takut selvitetään suihkussa hoitoaineen vaikuttaessa harvalla kammalla.
 • Hiuksia ei käsitellä lämmöllä: ei suoristusrautaa, ei kiharrusrautaa eikä kuumaa fööniä.
 • Hiusten muotoiluun voidaan käyttää itselle sopivaa voidetta tai muuta tuotetta (jossa ei kuitenkaan ole haitallisia ainesosia). 
 • Ennen metodin aloitusta tehdään viimeinen pesu, jonka tarkoitus on puhdistaa hiukset pesu- ja hoitotuotteiden jättämistä silikoneista. Tähän käytetään sampoota, jossa ei ole silikoneja, mutta jossa on sulfaatteja.

Pyöriikö päässä? Niin minullakin pyöri. Lähdin liikkeelle pikkuhiljaa, yksi vaihe kerrallaan ja seurasin, miten tukkani reagoi.

Kaikki pesuaineet ja muotoilutuotteet eivät sovi kaikille, joten virheostoksia todennäköisesti sattuu. Tuotteiden sopivuus riippuu muun muassa oman kiharan tyypistä, hiuksen huokoisuudesta, kuivuudesta, paksuudesta ja niin edelleen. Jos hiustuotteen ainesosaluettelo aiheuttaa päänvaivaa, voi ainesosien sopivuuden tarkistaa esimerkiksi Curlsbot-sivustolta. Myös Facebookin Curly Girl Suomi -ryhmästä löytää hyviä vinkkejä.

Metodi vaatii aikaa ja jaksamista. Heti ensimmäisen pesun jälkeen on todennäköisesti turha odottaa valtavaa muutosta, mutta ajan kanssa entinen harakanpesä voi muuttua hyvinvoiviksi kiharoiksi. 

Näin toimin

Omalta kannaltani metodin tärkeimmiksi vaiheiksi ovat osoittautuneet nämä:

 1. Käytän vain tuotteita, joissa ei kiellettyjä ainesosia. 
 2. Pesen hiukseni silloin tällöin syväpuhdistavalla sampoolla, mutta joskus pelkällä hoitoaineella. Tätä kutsutaan co-washiksi eli conditioner only -pesuksi. Käytän aina paljon hoitoainetta. 
 3. Kun hoitoaine on hiuksissa, selvitän takut. Tämä on ainoa hetki, kun ikinä kosken hiuksiini kammalla. Usein käytän selvittämiseen vain sormiani.
 4. Noudatan squish to condish -tekniikkaa, jonka voisi kääntää vaikkapa "hoitoaineen puristeluksi hiuksiin". Teen tämän usein niin, että pidän päätäni ylösalaisin suihkussa, jolloin rutisteluliike on helppo tehdä ylöspäin.
 5. Levitän hoitoaineen huuhtelun jälkeen yhä märkiin hiuksiini usein niihin jätettävää hoitoainetta ja latvoihin öljyä. Tärkeintä on kuitenkin geeli. Levitän sen hiuksiini juuresta latvaan ja pidän huolen, että geeliä on joka osiossa. Sopivan geelimäärän oppii kokeilemalla, mutta yleissääntö on, että kitsastella ei kannata.
 6. Kuivaan hiukset puristelemalla suurimmat vedet pois vanhalla t-paidalla tai mikrokuitupyyhkeellä. Luonnonkiharaa tukkaa ei ikinä kannata kuivata hangaten tai hieroen, sillä silloin siitä tulee pörröinen. Joskus kiedon märän tukan t-paitaan. Tätä kutsutaan ploppaukseksi: kihara pääsee muodostumaan paremmin, kun se ei roiku vapaasti suorana ja painavana.
 7. Jos haluan tukan kuivuvan nopeammin tai kaipaan volyymia, käytän diffuusoria. Se jakaa föönin ilmavirran laajemmalle alueelle ja tekee kiharoista sileämmät ja erotellummat. Kiharaa tukkaa kannattaa aina kuivata mahdollisimman viileällä asetuksella ja matalalla teholla, jos ei halua pörröistä tukkaa. Diffuusorin voi muuten korvata siivilällä!
 8. Kun tukka on täysin kuivunut ja geeli on tehnyt kiharoista koppuraiset, rutistan niitä hellästi niin, että geelikerros menee rikki. Tuloksena ovat erotellut, kosteutetut kiharat.

Kiharat hiukset kaipaavat paljon kosteutusta.
Kiharat hiukset kaipaavat paljon kosteutusta.

Kuiva, kihara tukka rakastaa myös öljyjä ja superkosteuttavia hiusmaskeja. Muistan aina tarkistaa, ettei niissäkään ole kiellettyjä ainesosia. 

Hyvä sääntö on myös se, että jos tukka näyttää suihkussa hoitoaineen huuhtelun jälkeen sotkuiselta tai pörröiseltä, siitä tulee pörröinen myös kuivuttuaan. Tarpeen vaatiessa lisään hieman hoitoainetta, jolla silotan hiukset.

Kampaajakin ihmetteli

Kiharani ovat pikkuhiljaa muuttuneet yhä paremman näköisiksi. Etenkin pesupäivinä ne ovat parhaimmillaan. Pesupäivien välillä saatan piristää kiharoita suihkuttamalla tukkaan vettä ja muotoilemalla niitä kevyesti uudestaan. 

Kenties hauskinta on se, että jo useampi kampaaja on luullut kiharoideni olevan muotoiluraudalla tehdyt. Nykyinen kampaajani ei ollut kuullutkaan curly girl -metodista ja oli epäuskoinen, kun kerroin käyttäväni tukassani geeliä. 

Jos innostut kokeilemaan curly girl -metodia, suosittelen aloittamaan sopivien pesu- ja muotoilutuotteiden etsimisestä. Jo haitallisten aineiden pois jättäminen ja hoitoaineen lisääminen voi yksinään tehdä tukasta entistä kiharamman ja terveemmän. 

Päivitetty 6.5.2019 // Artikkelin otsikkoa on muokattu.

visiteeraaja

Vierailija kirjoitti:
Voi vee ja räkänaurut päälle 😂😂😂😂
Ihan perushoito-ohjeet afron hoitoon ja taas kohistaan..

Kuule, vaikka se on sulle selvää, niin kaikille ei vielä ole. Ihan voit itsekses niitä räkänauruja hekotella. On hienoa että asia nostetaan aika ajoin esille.

Mama

Kylläpäs naurattaakin luonnonkiharaisen vaalean lapsen äitinä. Meinasitko, että afrohiukset on suomalaisille jotenkin normijuttu. Urpo.

Toimitukselle: juttu olisi ollut täydellinen jos olisitte myös vinkanneet mitä Suomessa myytäviä merkkejä on, missä näitä aineita ei ole.

Sisältö jatkuu mainoksen alla