Nyt ei lähdetä merta edemmäs kalaan, vaan tutustutaan Suomen ja lähinaapurien laadukkaaseen luonnonkosmetiikkaan.
Nyt ei lähdetä merta edemmäs kalaan, vaan tutustutaan Suomen ja lähinaapurien laadukkaaseen luonnonkosmetiikkaan.

Lähiruoka on jo tuttu trendi. Nyt nosteessa on myös lähellä tuotettu ja luonnonmukainen kosmetiikka. Teimme kiertomatkan kotimaahan ja rakkaisiin lähinaapureihin.

Suomi

Suojaa säältä

Suomalainen luonnonkosmetiikka on noussut viimeisen parin vuoden aikana ryminällä esiin. Kotimainen ekokosmetiikka ei ole kuitenkaan täysin uusi juttu – hyvänä esimerkkinä Frantsila, joka on tarjonnut kotimaista luonnonkosmetiikkaa 80-luvulta saakka.

Vaatimukset tuotteiden koostumukselle ja käytettävyydelle ovat viime vuosina kasvaneet. Jos ennen luonnonkosmetiikalle annettiin anteeksi vähän tahmainen koostumus tai pistävä haju, enää kompromisseihin ei haluta tyytyä luonnonkosmetiikassakaan.

Luonnollisuuden ja toimivuuden lisäksi tuotteilta toivotaan myös Instagram-aikakauteen sopivaa ulkonäköä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Valinnanvaraa on nykyään myös hinnoissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suomalaisella kosmetiikkakentällä korostuu ihon kosteutus ja suojaus. Olemme tottuneet purevaan viimaan talvisin ja auringossa palavaan hipiään kesäisin. Lapin marjojen öljyt, pelloilta kerätty kaura ja superfoodimme tyrni ovat usein näkyvässä osassa kotimaisen kosmetiikan raaka-aineluetteloa.

 1. Luonnonkosmetiikan luksustuote Inari Arctic Beauty Midsummer Magic Sleeping Cream -hoitovoide ammentaa tehonsa Lapin luonnosta, 119 €.
 2. Pohjanmaan lakeuksilta ponnistava Fiini Naturally Kaura-tyrniöljyseerumi on superkosteuttaja, joka tekee ihosta pehmeän ja kuulaan, 34,90 €.
 3. Frantsila on suomalaisen luonnonkosmetiikan pioneeri. Anti-Pollution Facial Serum pitää ihon kirkkaana ja kimmoisana ja suojaa sitä ympäristön rasitteilta, 55 €.
 4. Vitamiinipitoista karpaloöljyä sisältävä Hetkinen with Metsä / Skogen Cranberry -kasvovoide pakataan Turussa kauniisiin männyn ytimestä valmistettuihin antibakteerisiin purkkeihin, 33 €.
 5. Kirkastavassa ja rakeettomassa Unna Nordic Viola PHA Peel -kuorinnassa on kevyt, geelimäinen koostumus, joka kuorii ihoa hellästi, 44 €.
 6. Luonkos Delicious öljykosteutuskakku on kätevä mökkireissulle, sillä levitys on helppoa. Naantalissa käsityönä valmistettu tuote on pakattu biohajoavaan kartonkipakkaukseen, 18,90 €.

Ruotsi

Harkittu tyyli

Ruotsalaiset ovat tunnettuja brändäystaidoistaan, ja se näkyy myös luonnonkosmetiikan puolella. Brändi-ilme ja purkkien ulkonäkö ovat usein viimeistellympiä kuin muiden maiden ekomerkeillä.

Ruotsissa luonnonkosmetiikan ympärille ei ole iskenyt samanlaista buumia kuin naapurimaissa. Siksi brändejä on vähemmän, mutta ne näyttävät usein keskivertoa laadukkaammilta. Tuotteen ei edes haluta näyttävän luonnonkosmetiikalta.

Ruotsalainen luonnonkosmetiikka sisältää pelkkien peruskosteuttajien sijaan usein erilaisia kuorintoja, naamioita ja tehotuotteita. Tärkeää on monipuolisen valikoiman ja kokonaisen konseptin luominen – ruotsalaiset pyrkivät laajentamaan kasvojen hoidosta esimerkiksi vartalonhoidon tai meikkien puolelle, kuten spa-tunnelmasta tuttu Skin Treat tai Estelle & Thild ovat tehneet.

Suuri rooli on myös pakkauksilla: niiden pitää sopia saumattomasti skandinaavishenkiseen kylpyhuoneeseen.

 1. Ruotsalaisen luonnonkosmetiikan uranuurtajan Estelle & Thildin BioCleanse Multi-Active Gel Cleanser puhdistaa hellävaraisesti epäpuhtaudet ja meikin, 18,90 €.
 2. Kasvoille ja vartalolle sopiva Skin Treat Clear & Pure Enzyme & AHA Peeling on syväpuhdistava tuote, joka kuorii ihon kahdella tavalla: kemiallisesti ja mekaanisesti, 11,90 €.
 3. Maria Åkerberg Papaya Peeling on kasvojen entsyymikuorinta, joka auttaa ehkäisemään ihon tukkeutumista ja mustapäitä, 7 €.
 4. Kaoliinisavea sisältävä L:A Bruket No 155 Clay Mask Natural -kasvonaamio puhdistaa ihon tehokkaasti, 27 €.

Viro

Käsin tehtyä

Virosta on putkahdellut esiin viimeisten vuosien aikana useita pieniä luonnonkosmetiikkamerkkejä. Suomalaiset ovat tuoneet jo pitkään tuliaislahjoiksi virolaisia saippuoita ja muita käsintehtyjä kosmetiikkatuotteita, mutta viime aikoina maan luonnonkosmetiikan valikoima on ammattimaistunut ja tullut myyntiin myös suomalaisten kauppojen hyllyille.

Tunnusomainen piirre virolaiselle kosmetiikalle on artesaanitunnelma ja luonnosta inspiroituminen – tuotteet sisältävät usein paikallisia kasveja ja yrttejä, ja tärkeintä on purkkien sisältö, ei ulkonäkö.

Tuotteiden valmistus on usein alkanut pienessä kotikeittiössä, ja tarkoituksena on ollut valmistaa kosmetiikkaa vain itselle ja perheelle. Esimerkiksi virolainen Nurme tekee tuotteensa edelleen samassa pihapiirissä, jossa valmistus aikanaan alkoi – tunnelmallinen omakotitalo on vain muutettu sisäpuolelta pieneksi kosmetiikkatehtaaksi.

 1. oik Organic Hydrating & Smoothing Roll-on Eye Serum -silmänympärysseerumin kofeiini, vihreä tee ja italianomenauute tepsivät turvotukseen ja tummiin silmänalusiin, 35,90 €.
 2. Saarenmaalta käsin poimittujen yrttien öljyt on yhdistetty Tilk! Love Me -käsivoiteessa mangovoihin ja tyrniöljyyn. Tuloksena on moussemaisen pehmeä käsienhoitotuote, 14,90 €.
 3. Natura Siberica Firming Night Face Mask -kiinteyttävä naamio nopeuttaa ihon luonnollista uusiutumista yön aikana, 11,50 €.
 4. Nurme Purest Beauty Birch Leaf Soap -koivunlehtisaippua vie mielen rauhoittavaan koivumetsään, 6,90 €.
Sisältö jatkuu mainoksen alla