Meikkaaminen – yllättävä mutta helppo tapa saada lisää seksiä arkeen.

Kosmetiikan tuotenimet ovat kenttä, jolla harrastetaan verbaalista ilotulitusta ihan tosissaan.

Ne ovat pitkiä (Givenchy Gelee D’Interdit Smoothing Gloss Balm Crystal Shine) ja hankalia (L'Oréalin oikeinkirjoitus pitää tarkistaa yhtä usein kuin Zyskowiczin), mielikuvituksellisia (kynsilakka sävyssä Nein! Nein! Nein! OK Fine!), sekä hämmentävän usein eroottisia.

Ilmeisesti seksi myy, etenkin meikkituotteisiin yhdistettynä, sillä kosmetiikkaosastot tarjoavat useita mahdollisuuksia saada hento kiusaantuneisuuden puna poskille. Tai innostuksen.

”Ostaisin ton... punaisen.”

”Ai tän Esileikki-sävyn? Tää on ihana.”

”Joo.”

(Keskustelu kuvitteellinen.)


Oletko törmännyt näihin tuotteisiin?

 1. Kenties tunnetuimmat eroottiset tuotenimet löytyvät Nars-merkiltä. Sen Orgasm-poskipuna on legendaarinen sävy, eikä varmaan vähiten orgastisen nimensä vuoksi. Jos hehkuva persikkapinkki ei innosta, valikoimasta löytyvät myös poskipunat sävyissä Deep Throat (Syväkurkku) sekä Sin (Synti). 

  Nars lanseerasi vähän aikaa sitten myös uuden ripsivärin. Sen nimi on tietenkin Climax eli Kliimaksi.
 2. Ripsiväri, joka on parempaa kuin seksi? Tiedä häntä. Joka tapaukselta Too Faced -merkiltä löytyy myöskin kulttimaineessa oleva Better Than Sex -maskara. Samalta merkiltä löytyy myös Glow Job -niminen glitterkasvonaamio.
 3. Urban Decay -merkki ilmoitti pari päivää sitten lopettavansa aidon ja alkuperäisen Naked-luomiväripalettinsa valmistamisen. ”Nakupaletti” lanseerattiin vuonna 2010, ja sen ympärille on sen jälkeen kasvanut kokonainen luomiväriperhe, johon kuuluu useita erilaisia paletteja. Merkillä on myös Perversion-niminen ripsiväri.
 4. Jos haluaa sänkyynsä seuraa, kynnet kannattanee lakata Butter London -merkin Come To Bed Red -sävyllä. Huulille voi sipaista vaikka Urban Decayn huulipunasävyä 69.
 5. Syvä kastanjainen sävy tuo tietenkin mieleen pienen kissapedon makuuhuoneessa. Ainakin jos BareMineralsin Sex Kitten -luomivärin nimeäjältä kysytään.
 6. Illamasqua-merkki on lähtenyt sanaleikittelyn sijaan suoraan puheeseen ja antanut vaalealle luomivärisävylleen yksinkertaisen ja helposti ymmärrettävän nimen Sex.

No nyt tiedämme, miksi meikkiosaston näkeminen saa naiset syttymään.

Lämmin, viileä vai neutraali – nyt otetaan viimein selko ihon pohjasävystä.

Mikäli paneutuu meikkaamiseen yhtään peruspuuterointia enempää, päätyy aika nopeasti yhden hyvin yleisen kysymyksen äärelle.

Mikä on ihosi pohjasävy?

Joidenkin kohdalla sen selvittäminen on helppoa, ja ne perinteisimmät kikat toimivat: ranteen verisuoniin kurkkaaminen tai sen pohtiminen, sopivatko itselle paremmin kulta- vai hopeakorut. Sinisinä hohtavat verisuonet ja hopeakorut paljastavat viileän pohjasävyn, ja vihertävät suonet ja kultakorut lämpimän.

Jos kumpikaan ei osu aivan kohdalleen, iho on hyvin todennäköisesti pohjasävyltään neutraali eli jotain siltä väliltä.

Näyttelijä Jennifer Anistonia pidetään hyvänä esimerkkinä julkkiksesta, jolla on neutraali ihon pohjasävy. Kuvista pohjasävyä voi kuitenkin olla hieman vaikea arvioida. Kuva: Reuters
Näyttelijä Jennifer Anistonia pidetään hyvänä esimerkkinä julkkiksesta, jolla on neutraali ihon pohjasävy. Kuvista pohjasävyä voi kuitenkin olla hieman vaikea arvioida. Kuva: Reuters

Joskus ihon pohjasävyä voi kuitenkin olla vaikea arvioida. Jossakin valossa näkyy enemmän keltaista ja vihreää, toisessa sinistä ja punaista. Silloin kannattaa kokeilla myös näitä kikkoja:

1. Valkoinen vai luonnonvalkoinen

Usein pohjasävyn selvittämiseksi neuvotaan nostamaan valkoinen paperi lähelle kasvoja ja katsomaan, heijastavatko kasvot enemmän keltaista vai sinistä, punaista tai vaaleanpunaista.

Parempi keino on kuitenkin pukea ylle vuoronperään puhtaanvalkoinen ja luonnonvalkoinen vaate. Byrdie-sivuston mukaan puhdas valkoinen näyttää paremmalta lämminsävyisellä. Jos puhtaanvalkoinen sen sijaan vie kasvoilta värit, ihon pohjasävy on todennäköisemmin viileä ja kasvot näyttävät raikkaammilta luonnonvalkoisen lähellä.

Ennen testiä hiukset kannattaa laittaa tiukalle poninhännälle ja pestä kasvoilta kaikki meikit.

Laulaja Rihannan iho on pohjasävyltään lämmin. Kuva: Reuters
Laulaja Rihannan iho on pohjasävyltään lämmin. Kuva: Reuters

2. Ruskettuminen

Auringonottoa ihon pohjasävyn selvittämistarkoituksessa ei voi tietenkään suositella, mutta jos iho nyt jostakin syystä sattuu kuitenkin saamaan väriä, on hyvä mahdollisuus saada myös pohjasävy selville.

Meikkaaja Beau Nelson kertoo Peoplen artikkelissa, miten eri pohjasävyiset ihot käyttäytyvät ruskettuessaan:

 • Lämmin pohjasävy näkyy yleensä saman tien kullanhohtoisena rusketuksena.
 • Viileä pohjasävy on todennäköisin, jos iho muuttuu auringossa pinkiksi eli palaa helposti ja myös pysyy vaaleanpunasävyisenä.
 • Neutraali iho saattaa muuttua ensin punaiseksi, mutta sitten tavanomaisen ruskettuneeksi.

Jos iho näyttää helposti harmahtavalta, se saattaa olla oliivinsävyinen. Silloin pohjasävy taittaa vihreään, kuten näyttelijä Jessica Alballa. Kuva: Reuters
Jos iho näyttää helposti harmahtavalta, se saattaa olla oliivinsävyinen. Silloin pohjasävy taittaa vihreään, kuten näyttelijä Jessica Alballa. Kuva: Reuters

3. Iiristen värien tarkastelu

Silmät voivat olla perusväriltään siniset, ruskeat tai jotain muuta, mutta kun iiriksiä katsoo oikein läheltä, niissä näkyy pieniä ripauksia muitakin sävyjä. Jos silmät heijastelevat lämpimiä ja kullanhohtoisia hippusia, ihon pohjasävykin on todennäköisesti lämmin. Jos silmissä sen sijaan näkyy enemmän harmaata ja viileitä sävyjä, pohjasävy lienee viileä.

Poskipunalla voi meikata itsensä näyttämään joko viettelevältä tai viattomalta.

Mihin kohtaan poskipuna kuuluu? Kysymykseen ei ole olemassa yhtä oikeaa vastausta. Eri poskipunasijoitteluilla saa aikaan erilaisia kasvomeikkejä.

Perinteisimmät levitystavat lienevät hymyileminen ja poskipäille levittäminen sekä poskipunan häivyttäminen viistosti kohti korvaa.

Muun muassa Hadideja, Kardashianeja ja Jennereitä meikkaava Patrick Ta paljastaa Alluren jutussa, mitä eroa eri poskipunatekniikoilla oikeastaan on. Levitystyyli kannattaa valita sen mukaan, millaisilta kasvojensa haluaa näyttävän.

Söpö ilme syntyy pyöreästi poskipäille levittämällä. Japanissa suositaan Tan mukaan jopa humalaisen vaikutelman luovaa tyyliä, jossa poskipunaa levitetään silmien alle ja nenänvarren yli.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Reunited With Angel @jennadewan Hair By @kathleen_hair Makeup By @patrickta Assisted By @jentioseco

Henkilön Patrick Ta (@patrickta) jakama julkaisu

Tokiossa vieraillessaan Ta myös huomasi, että trendikkäät kaupunkilaiset levittävät poskipunaa ohimoilleen.

– Se oli hyvin hienovaraista. Se ei näyttänyt muotilehtimäiseltä, vaan osalta heidän arkeaan.

Seksikkyys on enemmän Tan amerikkalaisten asiakkaiden mieleen. Heille meikkaaja sivelee poskipunaa poskipäiden korkeimmalle kohdille, jotta kasvot näyttävät moniulotteisemmilta ja kulmikkaammilta. Punaa ei kannata tuoda liian lähelle poskipäitä.

Instagram-meikkityylissä suositaan usein nimenomaan linjakkaampaa poskipunatyyliä.

Myös sävyllä on väliä. Söpöön tyyliin sopivat heleät pinkit ja raikkaat punaiset, seksikkääseen neutraalit ja murretut sävyt. Tan mukaan Japanilaiset ovat tosin siirtymässä pinkistä poskipunasta oranssin ja korallin sävyihin.