Kuvat
Imaxtree
Lyhyestä, usein osittain jopa siilimittaisesta tukasta on tullut näyttelijä Ruby Rosen tavaramerkki.
Lyhyestä, usein osittain jopa siilimittaisesta tukasta on tullut näyttelijä Ruby Rosen tavaramerkki.

Mikä ihmeen sukupuolineutraali hiustyyli, saatat miettiä. Ei  hätää, kohta ymmärrät paremmin.

Mistä asioista kannattaa innostua vuonna 2020, jos haluaa olla ihan trendien aallonharjalla?

Yhden valistuneen vastauksen kysymykseen antaa jo perinteikkääksi muodostunut Pinterestin vuosiennuste. Kuvapalvelun hakutuloksiin perustuvassa trendikatsauksessa eritellään tulevan vuoden isoimpia ruoka-, asumis-, tyyli-, kauneus-, terveys-, matka- ja perhetrendejä.

Katsauksen mukaan maailmalla intoillaan uuden vuosikymmenen ensimmäisenä vuotena esimerkiksi vastuullisista kulutusvalinnoista, tasapainon löytämisestä elämään ja retkeilystä. Itämainen estetiikka, 90-luku ja avaruus ovat nekin kasvamassa yhä suuremmiksi trendeiksi. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lisäksi tänä vuonna yhdeksi isoimmista trendeistä nousee sukupuolineutraalius.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pinterestin mukaan ihmiset etsivät yhä enemmän sukupuolesta riippumattomia vaihtoehtoja ihan kaikilla elämän osa-alueilla.

”Joustavista persoonapronomeneistä unisex-lastenhuoneisiin, yhä hyväksyvämpi suhtautuminen sukupuoli-identiteettiin on nyt nousussa”, Pinterestin trendikatsauksessa kerrotaan.

Joustavilla persoonapronomineilla viitataan siihen, kuinka sukupuolettoman hän-pronominin käyttö on yleistynyt yhä useammassa kielessä. Esimerkiksi yhdysvaltalainen Merriam-Webster-sanakirja valitsi vuoden 2019 sanaksi sukupuolettoman they-pronominin, jota käytetään vaihtoehtona he/she-pronomineille.

Myös lapset halutaan nyt nimetä aiempaa innokkaammin sukupuolineutraalisti, eli siis vaikkapa Taoksi tai Salamaksi perinteisempien Markun ja Leenan sijaan.

Eikä kenenkään tarvitse enää vuonna 2020 näyttää perinteisellä tavalla naiselliselta tai mieheltä, jos ei niin itse halua.

Tähän asiaan ovat havahtuneet myös monet vaatebrändit, jotka ovat alkaneet tehdä yhä enemmän kaikille sukupuolesta riippumatta sopivia mallistoja. Esimerkiksi saksimerkki Fiskars kertoi hiljattain julkaisevansa sukupuolettoman vaatemalliston, joka on suunniteltu ”puutarhanhoitoon ja vapaa-ajan käyttöön”.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Henkilön Fiskars Suomi (@fiskarsfinland) jakama julkaisu

Mikä ihmeen sukupuolineutraali tukka?

Kuvapalvelun listauksen mukaan yksi vuoden 2020 suurimmista sukupuolineutraaliuden trendisuuntauksista on ”sukupuolineutraali tukkatyyli”. Siihen liittyvät haut ovat nousseet viime aikoina yli 600 prosenttia. Googlessakin hakusanoilla ”gender neutral hair” tulee yli 37 miljoonaa osumaa.

Sukupuolineutraalilla tukalla tarkoitetaan hiusmallia, joka sopii kaikille sukupuolesta riippumatta.

Jos tarkkoja ollaan, millään hiustyylillä ei tietenkään ole itsessään sukupuolta. Yhtäkään hiustyyliä ei ole varattu vain jollekin tietylle sukupuolelle. Ulkomuoto ei määritä kenenkään sukupuoli-identiteettiä. Jokainen saa siis muotoilla päähänsä juuri sellaisen hiustyylin kuin itse parhaaksi näkee.

Pinterestin kuvahaun mukaan sukupuolineutraali hiustyyli tarkoittaa oikeastaan ihan mitä vain. Melko usein se yhdistetään kuitenkin lyhyeen hiusmalliin, joka paljastaa korvat. Männävuosina hiusmallia on kutsuttu myös nimellä poikatukka, koska lyhyttä tukkaa on viime vuosikymmeninä pidetty perinteisellä tavalla ajateltuna maskuliinisena.

Kokosimme tähän viisi esimerkkiä, miltä sukupuolineutraali hiustyyli voi näyttää.

1. Perinteinen pottatukka

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Henkilön Adir Abergel (@hairbyadir) jakama julkaisu


 2. Lyhyttä ja kerrostettua

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Henkilön Kel Oviedo (@chaupelo) jakama julkaisu

3. Kiharapilvi

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Henkilön Katie Kuffel (@katiekuffel) jakama julkaisu


4. Näyttävä takatukka

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Henkilön vanessa🦇 (@cursedmoon.jpg) jakama julkaisu

 


5. Osittain siili

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Henkilön Ruby Rose (@rubyrose) jakama julkaisu  

Sisältö jatkuu mainoksen alla