Silmälasitkaan eivät tarkoita sitä, etteikö näkö voisi iän myötä muuttua. Kuva: Shutterstock
Silmälasitkaan eivät tarkoita sitä, etteikö näkö voisi iän myötä muuttua. Kuva: Shutterstock

Kyllä, tarkoitamme ihan konkreettisesti sitä, että näkösi saattaa kaivata optikon tarkistusta.

Eihän tämä nyt yllätyksenä tule, mutta kerrattakoon vielä, että kasvojen vääntely erilaisiin asentoihin aiheuttaa ryppyjä. Ilmeet vaikuttavat siis siihen, millaisia ryppyjä kunkin kasvoihin vuosien saatossa muodostuu.

Ilmeistään ja niitä aiheuttavista tunnetiloistaan on tietenkin järjetöntä stressata, sillä niitä on vaikea kontrolloida.

On kuitenkin joitakin arkisia asioita, joihin voi myös vaikuttaa. Esimerkiksi pillillä juominen tai tupakoiminen voi saada suun ympärillä olevan ihon rypistymään odotettua aiemmin, kun sama kasvojen asento toistuu päivästä toiseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yksi yleinen juonteita syventävä tapa on silmien siristely. Ihonhoitoguru Renée Rouleau kirjoittaa blogissaan, että yli 30-vuotiaiden olisikin hyvä tarkistuttaa näkönsä, sillä siristely rasittaa silmänalusten herkkää ihoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Rouleaun mukaan asiakkaat alkavat valittaa silmiensä alla ja ympärillä olevista rypyistä 29–33-vuotiaina. Monilla ne ovat ikääntymisen ensimmäisiä merkkejä ja johtuvat hymyilystä. Tilannetta saattaa kuitenkin pahentaa, jos näkö on päässyt huomaamatta heikkenemään.

Monen arki on myös sellaista, että silmät ja niiden ympärillä olevat lihakset ovat kovilla, vaikka näössä ei olisi vikaa.

”Jos näkö ei ole sumea, mutta vietät tuntikausia tietokoneen ääressä, silmien rasittuminen saattaa aiheuttaa siristelyä”, hän kirjoittaa.

Näyttöpäätetyöskentelyä varten on olemassa erikoissilmälaseja, joiden pitäisi vähentää silmien rasittumista. Jos sen sijaan on piilolinssien käyttäjä, Rouleau kehottaa poistamaan linssit silmistä varovasti, ihoa turhaan venyttämättä.

Silmänalusihon hoitoon hän suosittelee hellävaraisia kuorinta-aineita ja kosteuttavia voiteita. Hellät otteet kannattaa muistaa myös silmämeikkiä pestessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla