Kuvat
Shutterstock
Kannattiko luottaa maustekaapin sisältöön oikeiden hiustenhoitotuotteiden sijaan?
Kannattiko luottaa maustekaapin sisältöön oikeiden hiustenhoitotuotteiden sijaan?

Ruokasoodan käyttö hiustenhoidossa voi vahingoittaa hiusta.

Välillä hiustenhoitotuotteiden suhteen iskee kitsaus. Silloin tulee eksyttyä internetin ihmeelliseen maailmaan etsimään edullisia kotikikkoja, jotka hoitaisivat homman siinä missä kalliitkin tuotteet.

Yksi tämän hetken kuumista tee-se-itse-hiushoidoista liittyy ruokasoodaan. Muun muassa keskustelupalvelu Redditin käyttäjät vouhkaavat ruokasoodan ja omenaviinietikan yhdistelmästä, jonka pitäisi väitteiden mukaan palauttaa päänahan luonnollinen pH-tasapaino. Luonnollinen pH taas liitetään muun muassa nopeampaan hiustenkasvuun. Kikassa hiukset pestään ensin soodan ja sampoon yhdistelmällä ja huuhdellaan sitten laimennetulla etikalla.

Byrdie-sivusto halusi selvittää, onko sooda-etikka-yhdistelmässä perää, ja kysyi asiaa hius- ja hiuspohjaongelmien asiantuntija Dominic Burgilta. Burg kertoi, että pH-taso todella vaikuttaa hiusten kuntoon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Päänahan luontainen pH-arvo on 5.5 ja hiuksen noin 3.7. Liian korkea hiuksen pH haurastuttaa ja liian matala vahingoittaa väriä. Epätasapaino päänahan pH:ssa voi järkyttää bakteeritasapainoa ja aiheuttaa päänahan ärtymistä ja hilsettä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Siihen loppuvatkin maustekaappikaunistujan hyvät uutiset.

Vaatimuksena täydelliset mittasuhteet

Burg selittää artikkelissa, että ruokasoodan ja etikan käyttö hiuksissa voi olla perusteltua puhtaasti kemialliselta pohjalta. Hän ei kuitenkaan suosittele kikkaa, sillä ainesosia pitäisi osata sekoittaa juuri oikeassa mittasuhteessa – ja kotioloissa se on lähes mahdotonta. Hiusten pH-tasapaino voi järkkyä entisestään. 

– Hapan etikka voi kuivattaa ja ärsyttää päänahkaa. Emäksiset aineet, kuten ruokasooda, avaavat hiusten pinnat ja aiheuttavat kiillottomuutta, takkuisuutta ja sähköisyyttä.

Kauneudenhoitoon liittyvät kotikikat ovat vetoavia, mutta aivan kaikkea ei kannata kokeilla. Muista tämä, kun seuraavan kerran kitsastelet hiustuotehyllyn edessä.

Jos kaapissasi nököttää purkki ylimääräistä ruokasoodaa, voit käyttää sitä hiustesi sijaan esimerkiksi siivoamiseen ja kuusenkoristeluun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla