Huulten pehmeinä pitäminen ei vaadi ihmeitä, mutta hieman itsekuria kylläkin.

Kun lämpömittari laskee nollan alle tai edes tienoille, moni osaa jo odottaa jokavuotista riesaa: kuivia, pahimmillaan halkeilevia, huulia. Aivan kuten muukin iho, myös huulet ottavat itseensä kylmästä ja kuivasta talvisäästä sekä reippaamman lämmityksen kuivattamasta sisäilmasta.

Jos harmin haluaa kerrankin välttää, on ihotautilääkäreillä päteviä neuvoja. Kaksi dermatologia kertoo InStyle-lehden jutussa, miten huulten kuivumista voi ennaltaehkäistä ja miten jo rohtumaan päässeet huulet saa hoidettua kuntoon.

Huulet kärsivät paitsi kuivuudesta sinänsä, myös ilmankosteuden muutoksista. Kun miettii, millaista sääolojen vaihtelua Suomen talvet tyypillisesti ovat – sateisesta räntäkelistä tuikeisiin pakkasiin ja taas takaisin – ei ole mikään ihme, jos huulet ottavat nokkiinsa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ihotautilääkärit muistuttavat, että vaikka sää on yleisin syypää huulten kuivumiseen ja ärtymiseen, se ei suinkaan ole ainoa. Joskus aiheutamme itse hallaa nuolemalla huuliamme. Varsinkin jos huulet tuntuvat jo valmiiksi erityisen kuivilta, voi olla vaikea vastustaa kiusausta lipaista niihin hitunen kosteutta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Itsekuri on kuitenkin tarpeen, sillä sylki ärsyttää huulia ja saa ne rohtumaan entisestään.

Tuotteet syyniin

Huulten kuntoon voi itse vaikuttaa myös kiinnittämällä huomiota siihen, millaisia kosmetiikkatuotteita käyttää.

– Paikallisesti käytettävät huulituotteet, kosmetiikka (huulikiilto- ja puna) sekä suunhoitotuotteet (suuvesi, hammastahna) saattavat kaikki ärsyttäää tai kuivattaa ihoa, ja seurauksena ovat kuivat, rohtuneet huulet, sanoo ihotautilääkäri Melanie Palm.

Tämä ei tietenkään tarkoita, että hammashoito ja huulituotteiden käyttäminen tarvitsisi lopettaa tyystin. Sen sijaan tuotteiden ainesosat kannattaa syynätä läpi. Esimerkiksi hajusteet sekä jotkin väri- ja säilöntäaineet ovat yleisiä syitä ihon ärtymiseen.

Hyvä apu ainesosaluettelojen tulkintaan voi löytyä esimerkiksi CosmEthics-sovelluksesta, jolla voi tarkistaa kosmetiikkatuotteen ainesosat ja niiden käyttötarkoitukset. Jos itse tehtävä selvitystyö tuntuu hankalalta tai kaikkia potentiaalisesti ärsyttäviä ainesosia ei halua karsia pois, kannattaa suosiolla kääntyä ihotautilääkärin tai kosmetiikkamyyjän puoleen.

Huulivoide on joka tapauksessa avaintekijä, kun haluat huultesi säilyvän pehmeinä ja hyvässä kunnossa. Dermatologit suosittelevat käyttämään säännöllisesti suojakertoimella varustettua, kosteuttavaa huulivoidetta. Käännä taas katseesi ainesosaluetteloon: esimerkiksi hyaluronihappo, glyseriini, keramidit, skvaleeni ja vaseliini pehmittävät ja korjaavat ihoa.

Rasvaamisen isäksi huulet kannattaa kuoria aika ajoin.


Entä jos huulet rohtuivat jo?

Kuorinta on Palmin mukaan hyödyllistä myös silloin, jos huulet ovat jo päässeet hieman kuivahtamaan. Valitse käyttöön sokeripohjainen kuorinta ja sivele huulille kuorinnan päätteeksi mietoa huulivoidetta.

Jos huulet ovat jo rohtuneet ihan kunnolla tai halkeilevat, kannattaa ensiavuksi kokeilla apteekista ilman reseptiä saatavaa kortisonivoidetta. Se rauhoittaa tulehdusta. Kortisonivoide ei kuitenkaan sovi pitkäaikaiseen käyttöön, sillä se saattaa ohentaa ihoa. Käytä kortisonipohjaisia voiteita siis vain siihen asti, että tilanne korjaantuu, ja siirry sitten pelkän huulivoiteen käyttöön.

Jos huulet rohtuvat suupielistä, saattaa olla syytä hakeutua ihotautilääkärin pakeille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla