Hiusdonitsit, pienet letit ja iso tukka ovat tulleet jäädäkseen.

Uusi vuosi, uudet hiustrendit. Siinä missä vuosi 2017 on ollut hullujen hiusvärien vuosi, tuleva 2018 näyttää hiusten osalta hitusen rauhallisemmalta ja helpommin haltuun otettavalta. 

Harper's Bazaar listasi hiljattain kymmenen tulevan vuoden kuuminta hiustrendiä, ja me kerromme, kuinka ne siirretään käytäntöön. 

1. Ihanat, boheemit letit

Tulevan vuoden trendikkäimmät lettikampaukset ovat huolettomia. Erityisen rennolta näyttää, jos vain osa hiuksista on letillä.

Lettitrendi on todennäköisesti paljolti Game of Thrones -sarjan tekosia, ja sarjasta löytyykin ehtymättömästi ideoita mielenkiintoisiin lettikampauksiin. 

Sarjassa lettipäinä seikkailevat yleensä pitkätukat, mutta lettikampaukset näyttävät mahtavilta myös lyhyessä tukassa. Katso vinkit lyhyiden hiusten lettikampauksiin. 

Boheemia tyyliä tavoittelevalle letittäjälle lätytys, eli letin nyppiminen paksumman ja rennon näköiseksi, on ehdottoman tärkeä taito. Saat tekniikan haltuun katsomalla ohjevideon.

2. Samettinen hiusdonitsi

1990-luvulta tutut pulleat hiusdonitsit alkoivat tehdä uutta tulemista jo vuoden 2017 kuluessa. Trendi ei suinkaan ole menossa ohi, joten vuoden 2018 alkajaisiksi kannattaa perehtyä videoon, jolla näytämme kuusi tapaa käyttää donitsia ilman liikoja ysäriviboja.

Harper's Bazaarin mukaan parhaita hiusdonitsimateriaaleja ovat luksusta henkivät sametti ja silkki.

Donitsitrendi saattaa kuitenkin joutua väistymään pian trikoisten hiuspantojen tieltä. Niin kutsuttu naamanpesupanta on nimittäin nähty jo punaisella matolla.  

3. Iso tukka

Hiusten luonnollinen tekstuuri, oli kyse sitten tiukasta afrosta tai loivemmista luonnonkiharoista, on pikkuhiljaa pääsemässä parrasvaloihin. Orange is the New Black -sarjasta tuttu näyttelijä Uzo Aduba näyttää mallia.

Suoria ja sileäpintaisia hiuksia on pitkään ihannoitu, joten pörröisen ja säkkärän tukan matka valtavirran trendiksi on pitkä – vaikka luonnollinen pörrötukka onkin ihana. Siksi on loistouutinen, että iso tukka on Harper's Bazaarin trendilistalla.

Muista, että luonnonkihara tukka vaatii omanlaisensa tuotteet ja käsittelytavat

4. Retropolkka

Selkeälinjainen leikkaus, otsatukka ja sisään tai ulos käännetyt latvat, siinä vuoden 2018 ajankohtaisimman polkkatukan resepti.

Menneiltä vuosikymmeniltä tuttu tyyli vaatii hyvän leikkauksen ja suoritusraudan, papiljotit tai muun muotoilukikan latvoihin. 

Ota mallia leikkaukseen julkkiksilta tai huijaa pitkästä tukasta polkka.

5. Tuplapinnit

Keskijakaukseen yhdistetyt ja pään molemmin puolin asetellut pinnit ovat helppo tapa näyttää tyylikkäältä.

Muotitalo Versace yhdisti kevään ja kesän 2018 näytöksessään pinnit ylitsevuotavan runsaisiin kultaisiin yksityiskohtiin, mutta tuplapinnit toimisivat minimalistisemmassakin tyylissä. 

Kokeile myös muita pelkillä pinneillä loihdittavia kampauksia!

6. Akryylia tukkaan

Läpinäkyvästä muovista valmistetut hiuskoristeet ovat Harper's Bazaarin mukaan nyt erityisen ajankohtaisia. 

Mallia otetaan Chanelin kevään ja kesän 2018 näytöksestä, jossa esiteltiin muutakin muovista – esimerkiksi reisimittaiset, läpinäkyvät muovisaappaat. Akryyliset hiuskoristeet taitavat olla huomattavasti saappaita käyttökelpoisempi idea.

7. Rento otsatukka

 

Henkilön Colleen Duffy (@cleencuts) jakama julkaisu

Otsatukka saa nyt olla vähän sotkuinen, eikä hiusten luonnollista tekstuuria vastaan pidä taistella. Tyyli tunnetaan myös 1970-lukulaisena verho-otsiksena.

Tarkista sopiva leikkaus inspiraatiolistaltamme ja lue vinkit elämään otsatukan kanssa.

8. Kuplaletti

Rihannan Fenty X Puma -muotinäytöksessä pöyheät kuplaletit kiinnitettiin pitkillä neonvärisillä kuminauhoilla. Toimisto- tai treffityyliin sopivat vielä paremmin samettinauhat, jotka myös ovat nyt muodissa

9. Poikaotsis

 

Henkilön Prada (@prada) jakama julkaisu

Huolimattoman näköisesti leikattuja tai muuten poikamaisia otsatukkia ja leikkauksia on nähty useammankin muotitalon catwalkilla. 

Muotinäytöksiä varten mallien hiuksia tuskin oikeasti pätkittiin, mutta tavikselle lyhyt tukka on yleensä varsin toimiva idea. Särmikkäästi pätkäistyjä hiuksia on nähty esimerkiksi Scarlett Johanssonilla ja laulaja Halseylla.

10. Nirvana-blondi

Laulaja Selena Gomezin vaaleat kutrit näyttävät taviksellekin soveltuvalta tyyliltä, mutta eivät välttämättä ole sitä.

Lookin luonut kampaaja Riawna Capri nimittäin kertoo Instagramissa, että täydellisen Nirvana-blondin – Kurt Cobainin mukaan – saaminen Gomezin päähän vaati 9 tuntia, 300 foliota, 8 kulhoa vaalennusainetta ja 2 hiusmuotoilijaa, jotka työskentelivät yhtä aikaa Gomezin värjäyksen kimpussa.

Selena Gomezilla oli aiemmin syvän tummanruskea tukka, joten vaalennettavia ohuenohuita suortuvia jouduttiin Caprin mukaan avaamaan yksitellen foliokääreistä ja lisäämään vaalennusainetta useita kertoja.

Jos lähtötilanteena olisi ollut vaaleampi väri, homma olisi tietysti ollut helpompi. Nirvana-blondia tukkaa tavoittelevien kannattaa joka tapauksessa suhtautua toiveeseensa kärsivällisyydellä. 

Ratkaisu finnin päältä luisuvaan meikkiin todennäköisesti löytyy jo meikkipussistasi.

Silmämeikin pohjustusvoide on yksi monikäyttöisimmistä meikkituotteista. Sen lisäksi, että se pitää luomivärin paikallaan, sen avulla voi myös estää huulipunan karkailun huulten rajojen ulkopuolelle ja jopa ehkäistä silmälasien valumista nenänvartta pitkin.

Silmämeikinpohjustaja auttaa myös, jos meikki ei meinaa pysyä finnin päällä, neuvotaan meikkaaja Vilja Vuolteen uutuuskirjassa Parhaat piirteesi – meikkaajan käsikirja (Docendo).

Näppyjen päällä iho on yleensä kiiltävä ja pingottunut, joten voidemainen meikki karkaa kohdasta helposti. Kirjassa neuvotaan näin:

”Näppyjen päälle kannattaakin painella pieni määrä peitevoidetta ja häivyttää vain reunat kevyesti sormella tai meikkisienellä. Painele sen jälkeen irtopuuteria näpyn päälle, jotta meikkipohja kiinnittyy kunnolla. Voit myös taputella öljytöntä silmämeikin pohjustustuotetta ison yksittäisen finnin päälle ennen meikkipohjan levittämistä.”

Miten emme ole tulleet aiemmin ajatelleeksi! Öljyttömyyden lisäksi kannattaa tietenkin huomioida, että pohjustustuote on joko väritön tai ihon kanssa samaa sävyä, jotta se ei korosta finnin kohtaa entisestään.

Lämmin, viileä vai neutraali – nyt otetaan viimein selko ihon pohjasävystä.

Mikäli paneutuu meikkaamiseen yhtään peruspuuterointia enempää, päätyy aika nopeasti yhden hyvin yleisen kysymyksen äärelle.

Mikä on ihosi pohjasävy?

Joidenkin kohdalla sen selvittäminen on helppoa, ja ne perinteisimmät kikat toimivat: ranteen verisuoniin kurkkaaminen tai sen pohtiminen, sopivatko itselle paremmin kulta- vai hopeakorut. Sinisinä hohtavat verisuonet ja hopeakorut paljastavat viileän pohjasävyn, ja vihertävät suonet ja kultakorut lämpimän.

Jos kumpikaan ei osu aivan kohdalleen, iho on hyvin todennäköisesti pohjasävyltään neutraali eli jotain siltä väliltä.

Näyttelijä Jennifer Anistonia pidetään hyvänä esimerkkinä julkkiksesta, jolla on neutraali ihon pohjasävy. Kuvista pohjasävyä voi kuitenkin olla hieman vaikea arvioida. Kuva: Reuters
Näyttelijä Jennifer Anistonia pidetään hyvänä esimerkkinä julkkiksesta, jolla on neutraali ihon pohjasävy. Kuvista pohjasävyä voi kuitenkin olla hieman vaikea arvioida. Kuva: Reuters

Joskus ihon pohjasävyä voi kuitenkin olla vaikea arvioida. Jossakin valossa näkyy enemmän keltaista ja vihreää, toisessa sinistä ja punaista. Silloin kannattaa kokeilla myös näitä kikkoja:

1. Valkoinen vai luonnonvalkoinen

Usein pohjasävyn selvittämiseksi neuvotaan nostamaan valkoinen paperi lähelle kasvoja ja katsomaan, heijastavatko kasvot enemmän keltaista vai sinistä, punaista tai vaaleanpunaista.

Parempi keino on kuitenkin pukea ylle vuoronperään puhtaanvalkoinen ja luonnonvalkoinen vaate. Byrdie-sivuston mukaan puhdas valkoinen näyttää paremmalta lämminsävyisellä. Jos puhtaanvalkoinen sen sijaan vie kasvoilta värit, ihon pohjasävy on todennäköisemmin viileä ja kasvot näyttävät raikkaammilta luonnonvalkoisen lähellä.

Ennen testiä hiukset kannattaa laittaa tiukalle poninhännälle ja pestä kasvoilta kaikki meikit.

Laulaja Rihannan iho on pohjasävyltään lämmin. Kuva: Reuters
Laulaja Rihannan iho on pohjasävyltään lämmin. Kuva: Reuters

2. Ruskettuminen

Auringonottoa ihon pohjasävyn selvittämistarkoituksessa ei voi tietenkään suositella, mutta jos iho nyt jostakin syystä sattuu kuitenkin saamaan väriä, on hyvä mahdollisuus saada myös pohjasävy selville.

Meikkaaja Beau Nelson kertoo Peoplen artikkelissa, miten eri pohjasävyiset ihot käyttäytyvät ruskettuessaan:

  • Lämmin pohjasävy näkyy yleensä saman tien kullanhohtoisena rusketuksena.
  • Viileä pohjasävy on todennäköisin, jos iho muuttuu auringossa pinkiksi eli palaa helposti ja myös pysyy vaaleanpunasävyisenä.
  • Neutraali iho saattaa muuttua ensin punaiseksi, mutta sitten tavanomaisen ruskettuneeksi.

Jos iho näyttää helposti harmahtavalta, se saattaa olla oliivinsävyinen. Silloin pohjasävy taittaa vihreään, kuten näyttelijä Jessica Alballa. Kuva: Reuters
Jos iho näyttää helposti harmahtavalta, se saattaa olla oliivinsävyinen. Silloin pohjasävy taittaa vihreään, kuten näyttelijä Jessica Alballa. Kuva: Reuters

3. Iiristen värien tarkastelu

Silmät voivat olla perusväriltään siniset, ruskeat tai jotain muuta, mutta kun iiriksiä katsoo oikein läheltä, niissä näkyy pieniä ripauksia muitakin sävyjä. Jos silmät heijastelevat lämpimiä ja kullanhohtoisia hippusia, ihon pohjasävykin on todennäköisesti lämmin. Jos silmissä sen sijaan näkyy enemmän harmaata ja viileitä sävyjä, pohjasävy lienee viileä.