Kasvojen pesu aamuin illoin ei olekaan välttämättä tarpeellista. 

Meille opetetaan jo nuorena, että kasvot tulee pestä kahdesti päivässä. Erityisen hanakasti kasvojen pesuun kehotetaan meikkiä käyttävää kansaa. Jos ihoa ei pese, kasvoille kertyy kaikenlaista epäpuhtauksia aiheuttavaa töhnää: meikkiä, rasvaa, likaa, pölyä, saasteita, hikeä ja kuolleita ihosoluja. Töhnäkerros puolestaan heikentää ihonhoitotuotteiden toimintaa

Toisaalta tiedetään, että liian innokas ihonhoito voi olla haitaksi, sillä kasvojen iho on varsin herkkä. Kerroimme aiemmin, että ihoa ei periaatteessa tarvitse kuoria lainkaan, sillä iho hoitaa kuorimisen itsekin. 

Myös liiallinen peseminen voi ärsyttää ihoa. Vesipesu kuivattaa, ja jos kasvoja pesee liian tiheään ja liian voimakkailla aineilla, iho voi ärtyä tai mennä huonompaan kuntoon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mutta kai kasvot sentään pitää puhdistaa aamuin illoin, kuten äiti opetti? 

Ei välttämättä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ihotautilääkäreinä työskentelevät tohtorit Shari Marchbein ja Joshua Zeichner torppaavat uskomuksen Marie Claire -sivustolla

Haittaako, jos aamuisen naamapesun jättää väliin?

Aamupesun väliin jättäminen ei ole Marchbeinin mukaan suuri synti. Useimmat ihotautilääkärit suosittelevat pesemään kasvot kahdesti päivässä, sekä aamulla että illalla, mutta tosiasiassa sopivan pesurytmin määrää ihotyyppi.

– Jos iho on kuiva tai herkkä, pesu kerran päivässä on todennäköisesti tarpeeksi. Rasvaiselle iholle kahdesti päivässä -rytmi voi sopia paremmin.

Väliä on myös sillä, mitä ihonhoitotuotteita käyttää ja milloin. Jos kasvoille levittää iltaisin arsenaalin akneihon hoitoon tarkoitettuja tuotteita, on ne Marchbeinin mukaan hyvä pestä aamulla pois hellävaraisella puhdistusaineella.

Jos jättää toisen naamapesun väliin, ihotautilääkäreiden mukaan kannattaa ennemmin luopua kasvojen aamupesusta kuin iltapesusta.

– On äärimmäisen tärkeää pestä kasvot illalla, jotta päivän aikana iholle kertynyt meikki, lika ja saaste saadaan poistettua. 

– Kunhan pesee kasvot illalla, ei aamupesun väliin jättäminen ole vaarallista. Useimmille se sopii ihan hyvin, Zeichner komppaa. 

Illan pesuhetken äärelle kannattaakin sitten pysähtyä toviksi. Listasimme yleiset meikinpoistotavat, jotka voivat vahingoittaa ihoa ja esimerkiksi silmäripsiä – ethän sorru näihin?

Jeppe74

Käyn vähintään 356 kertaa vuodessa suihkussa ja pesen 2 kertaa pvässä nassun. Eipä ole ihokuivunut mistään ja tätä tullut tehtyä jo 35 vuotta putkeen.

Vierailija

Kannattaa miettiä, miksi tekee kuten tekee. Jos meikkaat, ymmärrän hyvin, että kasvot haluaa puhdistaa kaksi kertaa vuorokaudessa.

Vaan jollet meikkaa, huuhtaise päivän liat illalla. Eikä ihminen yleensä likaannu niin, että joka päivä pitäisi suihkussa lotrata. Eri asia on sitten, jos on työssä, jossa hikoaa tai likaantuu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla