Kun jalkaan tulee rakko, houkuttaisi kummasti päästää neste siitä pois. Parempi olisi kuitenkin jättää rakkula rauhaan.

Kesällä tulee helposti käveltyä tavallista enemmän. Juhlasesonki puolestaan tarkoittaa, että jalkaan eksyy kenkäpareja, jotka poikkeavat hieman tavallisesta.

Pitkän päivän jälkeen jalkaan saattaa puhjeta ikävä rakko. Refinery29-sivusto selvitti ihotautilääkäreiltä, miten silloin tulisi menetellä.

Älä puhkaise

Monen intuitio on puhkaista rakko. Se ei kuitenkaan kannata, vaan voi jopa pahentaa tilannetta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Puhkaiseminen vain ärsyttää rakkoa ja pahentaa kipua, etenkin jos se tulehtuu, sanoo Refinery29:n haastattelema ihotautilääkäri Gretchen Frieling.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Paras toimintatapa rakon ilmaantuessa on jättää se rauhaan. Rakot nimittäin toimivat ihoa suojaavana kerroksena.

Kuten finneistä myös rakoista voi kuitenkin olla vaikea pitää näppinsä erossa. Jotenkin kädet vain etsiytyvät räpeltämään paisetta.

Houkutusta voi hillitä käyttämällä kipeytyneen alueen suojaamiseen tarkoitettua huoparengasta, joita saa Suomessa ainakin apteekeista. Rengas estää hankausta ja painetta kohdistumasta rakkoon.

Jos et kuitenkaan millään malta jättää rakkoa rauhaan, noudata ainakin näitä ihotautilääkärien ohjeita:

  1. Käytä nesteen vapauttamiseen steriloitua neulaa. Kun olet steriloinut neulan esimerkiksi alkoholilla huuhtomalla, pistä sillä rakkoa mahdollisimman hellävaroen.
  2. Älä purista. Neste valuu kyllä ulos itsestään.
  3. Kun rakko on tyhjentynyt, jätä sen päällä ollut iho paikoilleen, vaikka se hieman pussittaisikin. Ihokerros edistää paranemista.
  4. Sivele rakon kohtaan voidetta tai vaseliinia, ja peitä se laastarilla.

Kutakuinkin samat ohjeet pätevät myös silloin, kun rakko pääsee puhkeamaan itsestään. Silloin se kannattaa kuitenkin pestä lämpimällä vedellä ennen voiteen ja laastarin laittamista. Pesuun tulee valita hellävarainen saippua, joka ei sisällä alkoholia, vetyperoksidia tai jodia.

Vierailija

Mitä ihmeen ”voidetta” siihen sivelisi. Eikö olisi parempi jättää voitelut sikseen? Kokemusperäisesti pitkään muhinut rakko voi tulehtua, tyhjennetty kuivuu ja paranee nopeasti. Ilman ”voiteita”.

Vierailija

Kokemusteni mukaan puhjennut/puhkaistu rakko paranee nopeammin, jos sitä huuhtelee päivittäin muutaman kerran juoksevassa puhtaassa kraanavedessä.
Huuhtelun mukana menevät myös bakteerit.
”Vesi vanhin voiteista.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla