Luottaisitko itse tehtyyn aurinkorasvaan? Ei kannattaisi.

Tuoreen tutkimuksen mukaan kuvajakopalvelu Pinterestin käyttäjät ovat nyt täpinöissään omatekoisista aurinkosuojista. Tutkimuksessa nimittäin selvisi, että 95 prosentissa pinnauksista uskottiin DIY-aurinkovoiteiden tehoon.

Hyvin harvalla tallennetuista ohjeista saa kuitenkaan aikaan oikeasti toimivan voiteen. Silti monen yhteydessä luvattiin parhaimmillaan suojakerrointa 50. Pienimmillään suojakertoimeksi ilmoitettiin vain 2, joka on auttamatta aivan liian pieni. Yleinen suositus riittäväksi suojakertoimeksi on vähintään 30.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Erityisen ongelmallista aurinkovoidereseptien leviämisessä on, ettei väitettyihin suojakertoimiin voi luottaa. Tämä johtuu siitä, ettei aurinkosuojan valmistaminen ole ihan yksinkertaista, vaan vaatii tarkkoja sekoitussuhteita ja oikeita menetelmiä, kertoo tutkimuksesta uutisoinut HuffPost.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Aurinkosuojakerroin ei myöskään yksin takaa voiteen toimimista, vaan lisäksi esimerkiksi sen koostumuksen tulee olla sellainen, joka pysyy iholla.

Kolmas ongelma on, ettei kotikutoisen valmisteen tehosta ole mitään varmuutta, vaan se selviää vain kokeilemalla. Tällöin riskeeraa jo vähintäänkin palamisen.

– Mitä useammin palaa auringossa, sitä korkeammaksi ihosyövän riski nousee. Jos käyttää DIY-aurinkosuojaa, joka ei toimi, se on sama kuin ei käyttäisi aurinkosuojaa lainkaan, sanoo HuffPostin haastattelema ihotautilääkäri Devika Icecreamwala.

Kaupalliset aurinkosuojat on sen sijaan testattu huolella ja niiden teho on varmistettu ennen kauppojen hyllyille päätymistä. Lisäksi niiden käyttöikä ja oikeat säilytysolosuhteet ovat tiedossa toisin kuin itse valmistettujen.

Toisin sanoen, vaikka moni DIY-voiteiden puoleen kääntyvä pelkää kemiallisten tuotteiden sisältämiä ainesosia, piilee niissä todennäköisesti huomattavasti pienempi riski kuin tehottomassa kotiseoksessa. Luonnonmukaisuus ei myöskään takaa, etteikö voide voisi aiheuttaa allergista reaktiota, Icecreamwala huomauttaa HuffPostissa.

Jos siis vielä etsit toimivaa aurinkosuojaa tälle kesälle, kannattaa Pinterest-ohjeet jättää suosiolla väliin. Sen sijaan se oikea voi löytyä esimerkiksi näiden testaamiemme voiteiden joukosta:

Suosituksia kasvoille sopivista aurinkotuotteista on puolestaan tässä jutussa:

 

Vierailija

Parhaimman suojan antaa käytetty moottoriöljy. Vaihdat autoosi öljyt ennen kesää. Ota vanhat talteen, ja sinulla on aurinkovoiteet koko kesäksi. Egologinen ratkaisu

Sisältö jatkuu mainoksen alla