Tatuoinnin huono jälkihoito voi johtaa värien leviämiseen tai ääriviivojen katoamiseen. Kuva: Shutterstock
Tatuoinnin huono jälkihoito voi johtaa värien leviämiseen tai ääriviivojen katoamiseen. Kuva: Shutterstock

Tatuointiprosessi ei pääty neulakäsittelyyn – uuden tatuoinnin voi pilata monella tapaa huonoilla hoito-ohjeilla.

Kunnialla lusittu neulakäsittely takana ja iholla uusi, hartaudella valittu kuva – mikäs sen kivempaa!

Harvalle tulee kuitenkaan mieleen, ettei tatuointiprosessi pääty tähän nakuttamishetkeen studiolla. Uutta kuvaa pitää hoitaa pitkäjänteisesti ja huolella, jotta lopputulos on laadukas ja pitkäikäinen. Tatuoinnin voi nimittäin turmella monella tapaa – ja helposti.

Tatuointitaiteilija Antti Kuurne Tatuatasta vinkkaa, kuinka uutta tatuointia hoidetaan oikeaoppisesti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

1. Kuuntele tatuoijaasi, älä keskustelupalstoja

Ennen kuin poistut tatuointistudiolta, kuuntele tatuoijan neuvot tai nappaa printattu ohje matkaan. Ammattitaitoinen tatuointitaiteilija osaa neuvoa yksilöllisesti, miten juuri sinun tatuointiasi kannattaa hoitaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tatuoinnin rasvaaminen ei paranna haavaa, vaan helpottaa oloa.

2. Pese, pese, pese

Muista, että tatuointi on avohaava. Pidä tuoreen tatuoinnin päällä tuorekelmua 2–5 tuntia, mutta ota se pois viimeistään 12 tunnin päästä. Tämän jälkeen pese tatuointi varovasti lämpimällä vedellä ja huuhtele lopuksi kylmällä vedellä.

– Saippuaa voi muuten käyttää normaalisti, mutta tatuointia ei kannata saippualla pestä, sillä hajusteet saattavat ärsyttää kuvaa. Allergiasaippuaa voi käyttää, Kuurne sanoo.

– Älä käytä tatuoinnin puhdistamiseen desinfiointiainetta, sillä desinfiointiaineet kuivattavat ja ärsyttävät haavaa erittäin paljon.

Pesun jälkeen ota puhdas pyyhe tatuoinnin kuivaamista varten ja taputtele varovasti. Anna tatuoinnin ilmakuivata sen jälkeen rauhassa.

Toista pesutoimenpide aamuin ja illoin. Käytä puhtaita vaatteita ja vältä kosketusta likaisiin pintoihin. 

3. Rasvaus alkakoon!

Rasvaamisen tarkoituksena on estää tatuoinnin kuivuminen parantumisvaiheessa. Rasvaa ohuesti ja puhtaan käsin. Kun tuore kuva pysyy kosteana, tatuointi ei muodota rupea eikä väri karkaa. Käytä apteekista saatavia perusrasvoja, kuten Apobasea ja Bepanthenia.

– Käytä rasvaa maltillisesti. Tatuoinnin rasvaaminen ei paranna haavaa, vaan helpottaa oloa. Keho kyllä parantaa haavan. Tatuoinnit paranevat ilman rasvaakin, mutta kutisevat pirusti ja ovat todella kireän tuntuisia. Neuvon itse kuuntelemaan omaa kehoa ja käyttämään rasvaa vain silloin, kun tatuointi tuntuu kuivalta, Kuurne sanoo,

Kookosöljy tai muut luonnonöljyt voivat sopia myös rasvaukseen. 

– Mieluummin jotakin luonnollista rasvaa kuin jotakin, jossa on mahdottomasti lisä- ja säilöntäaineita.

Moni tatuoija korjaa mielellään töidensä kauneusvirheitä jälkeenpäin.

4. Ole kärsivällinen

Vaikka tatuointia kutittaa tai siitä irtoaa lastumaisia paloja, älä kaiva. Raapiminen tai hankaaminen saa värit liikkeelle ihossa. Tatuointiaan parantelevan on myös syytä välttää uimista ja saunomista, sillä liottaminen kerryttää bakteereja haavaan.

Kun tatuointi on kokonaan parantunut, ihoa voi kuoria varovaisesti.

5. Vältä aurinkoa

Moni haaveilee uudesta tatuoinnista kesäkautena tai lomalla – eikä ihme: siellä täällä näkyy paljaita ihoja ja tatuointeja. Kesä tai ulkomaanmatka ei silti ole paras ajankohta uudelle tatuoinnille, sillä auringonotto on kielletty seuraavan kuukauden ajan tatuoinnin laittamisesta.

Tulevaisuudessa tatuointi on syytä suojata aina auringolta, sillä porottava aurinko haalistaa kuvan värejä.

6. Palaa takaisin studiolle, mikäli havaitset virheitä 

Kaipaako kuva lisää väritystä tai ääriviivojen vahvistusta? Kun tatuointisi on kokonaan parantunut, kontaktoi tatuoijaasi rohkeasti. Moni korjaa mielellään töidensä kauneusvirheitä jälkeenpäin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla