Ettei vain olisi lähtenyt kasvonaamioiden käyttö vähän lapasesta? Kuva: Shutterstock
Ettei vain olisi lähtenyt kasvonaamioiden käyttö vähän lapasesta? Kuva: Shutterstock

Kasvonaamiot toimivat parhaiten satunnaisesti käytettynä.

Kun arkeen haluaa helposti luksusta, on näppärää heittää kasvonaamio nassuun ja rentoutua oikein antaumuksella vähän aikaa.

Kasvonaamiot ovat toki ihania, mutta kuten monessa asiassa, myös naamioiden kohdalla vähemmän on enemmän.

Vaikkei ehkä äkkiseltään uskoisi, kasvonaamioiden liiallinen käyttö voi aiheuttaa melko ikäviä ongelmia.

Popsugar kertoo, että periaatteessa kaikki kasvonaamiot kangasnaamioista savihoitoihin voivat liian usein käytettynä tehdä hallaa iholle. Dermatologi Harold Lancerin mukaan iholle pääsee liikaa tuotteita liian lyhyessä ajassa, jos kasvonaamioita käyttää toistuvasti.

– Jos erilaisia tuotteita käyttää usein suuria määriä, iho ikään kuin ruuhkautuu niistä. Se voi aiheuttaa tulehtuneisuutta, ihottumaa ja epäpuhtauksia iholla, Lancer sanoo.

Toinen Popsugarin haastattelema dermatologi Justine Kluk lisää, että vaikka kosteuttavista naamioista harvemmin on isoa harmia, savea ja hiiltä sisältävät naamiot voivat toistuvassa käytössä aiheuttaa kuivuutta ja ärtyneisyyttä.

Pitkällä aikavälillä iholle voi kehittyä atooppisen ihottuman tai kroonisen inflammaation oireita.

Lancer summaa, että jos omaan ihonhoitorutiiniin kuuluu hyvä puhdistaja ja kosteusvoide sekä yksi tai kaksi ihonhoitotuotetta juuri omaa ihotyyppiä varten, kasvonaamioita tarvitsisi käyttää vain ”kuorrutteena kakun päällä”.

”Kasvonaamiota pitäisi käyttää vain kerran tai kaksi viikossa.”

– Kasvonaamiota pitäisi käyttää vain kerran tai kaksi viikossa ihonhoitorutiinin tehostajana, Kluk sanoo.

Jos kasvonaamiot ovat olleet osa päivittäistä pientä hemmotteluhetkeä, kannattaa ainakin varmistaa, minkälaisesta naamiosta on kyse.

Kuorivat ja puhdistavat naamiot sopivat ennemminkin viikoittaiseen käyttöön, mutta ei niitä kosteuttaviakaan naamioita kannata päivittäin iholleen laittaa.

Meikkivoidesiveltimellä saa aikaan peittävän ja kauniin meikkipohjan, kun etenee vähän kerrallaan.

Munanmuotoiset meikkisienet eivät suotta ole nousseet suursuosioon. Niiden avulla tumpelompikin onnistuu meikkivoiteen levittämisessä, sillä sieni imee liian meikin itseensä ja jättää jälkeensä kevyen, heleän ja tasaiseksi meikatun ihon.

Meikkivoidesivellin ei ime, minkä takia pohjasta saattaa tulla paakkuinen tai epätasainen. Sen avulla on kuitenkin mahdollista saada peittävämpi pohja kuin sienellä, ja joidenkin meikkivoiteiden kanssa suositellaankin käytettäväksi nimenomaan sivellintä. Se on yllättävän helppoa, eikä siveltimen käyttöä kannata turhaan pelätä!

Siveltimen käyttäjän helmasynti ja merkittävin syy ongelmiin on, että meikkivoidetta tulee levitettyä helposti liikaa. Se johtuu usein siitä, että meikkivoiteen levittää kasvoille

a) suoraan purkista eli kerralla koko sen määrän, jonka ajattelee tarvitsevansa, tai

b) tuubista ensin siveltimeen ja siveltimestä suoraan kasvoille.

Meikkaaja ja Youtube-tähti Wayne Goss neuvoo videollaan levittämään meikkivoidetta ensin kämmenselälle ja siitä sormenpäällä töpötellen kasvoille. Sitten meikkivoide häivytetään siveltimellä pyöritellen. Kannattaa edetä kerroksittain, pieni määrä kerrallaan. Silloin meikkivoide pääsee imeytymään ihoon ja sitä tulee käytettyä vain sen verran kuin oikeasti tarvitsee.

Yllättävän pieni määrä meikkivoidetta riittää peittämään koko kasvot. Kallista tavaraa ei mene hukkaan, ja ihosta tulee paakuton ja luonnollisemman näköinen kuin isommalla voidemäärällä.

Perinteisellä litteällä meikkivoidesiveltimellä on vaikea saada aikaan tasaista jälkeä. Wayne Gossin mukaan se sopii paremmin meikkivoiteen levittämiseen iholle ennen sienellä häivytystä. Videolla Wayne Goss näyttää myös, miten kasvojen korostus ja varjostus tehdään meikkivoiteen alle.

Ratkaisu finnin päältä luisuvaan meikkiin todennäköisesti löytyy jo meikkipussistasi.

Silmämeikin pohjustusvoide on yksi monikäyttöisimmistä meikkituotteista. Sen lisäksi, että se pitää luomivärin paikallaan, sen avulla voi myös estää huulipunan karkailun huulten rajojen ulkopuolelle ja jopa ehkäistä silmälasien valumista nenänvartta pitkin.

Silmämeikinpohjustaja auttaa myös, jos meikki ei meinaa pysyä finnin päällä, neuvotaan meikkaaja Vilja Vuolteen uutuuskirjassa Parhaat piirteesi – meikkaajan käsikirja (Docendo).

Näppyjen päällä iho on yleensä kiiltävä ja pingottunut, joten voidemainen meikki karkaa kohdasta helposti. Kirjassa neuvotaan näin:

”Näppyjen päälle kannattaakin painella pieni määrä peitevoidetta ja häivyttää vain reunat kevyesti sormella tai meikkisienellä. Painele sen jälkeen irtopuuteria näpyn päälle, jotta meikkipohja kiinnittyy kunnolla. Voit myös taputella öljytöntä silmämeikin pohjustustuotetta ison yksittäisen finnin päälle ennen meikkipohjan levittämistä.”

Miten emme ole tulleet aiemmin ajatelleeksi! Öljyttömyyden lisäksi kannattaa tietenkin huomioida, että pohjustustuote on joko väritön tai ihon kanssa samaa sävyä, jotta se ei korosta finnin kohtaa entisestään.