Kuvat
Imaxtree
Helppoa ja huoletonta, kiitos! Esimerkiksi tällaista tukkatyyliä nähtiin Milanon kaduilla viimesyksyisten muotiviikkojen aikaan.
Helppoa ja huoletonta, kiitos! Esimerkiksi tällaista tukkatyyliä nähtiin Milanon kaduilla viimesyksyisten muotiviikkojen aikaan.

Laitettujenkin hiusten halutaan nyt näyttävän siltä kuin niitä ei olisi millään lailla käsitelty. Kampaaja perkaa ilmiön syitä.

Aikojen saatossa hiuksia on laitettu tavalla jos toisella. On kiharrettu ja suoristettu. On värjätty vaikka millaisilla väreillä ja leikattu monenlaisia malleja. On tupeerattu ja on rakennettu näyttäviä kampauksia.

Takavuosina myös seurattiin silmä kovana julkkisten hiusmuutoksia ja otettiin niistä mallia. Kansaa kiinnostivat esimerkiksi Christina Aguileran ja David Beckhamin alituiseen vaihtuvat tukkatyylit.

Nyt 2020-luvun alussa jokin vaikuttaa kuitenkin muuttuneen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Yhä useampi kulkee tyytyväisenä laittamattomassa, tai ainakin sen näköisessä, kuontalossa. Silmiinpistäviä leikkauksia ja raflaavia värjäyksiä on entistä harvemmalla. Hiukset pidetään mieluiten luonnontilassa, ja jos niitä jollain tapaa laitetaankin, sen ei ainakaan anneta näkyä. Taakse ovat jääneet niin miesnutturat eli man bunit kuin ylioppilaslakkivärjäyksetkin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ilmiön huomaa paitsi katukuvassa myös esimerkiksi tv-sarjoissa, ja se koskee niin miehiä kuin naisiakin.

Yksi Me Naisten toimittajista kävi hiljattain muotitapahtumassa Kööpenhaminassa ja kertoi, että sielläkin liki kaikilla muodin ammattilaisilla ja suosituilla influenssereilla oli hiukset vain huolettomasti auki – siis ilman lämpökiharia tai ilmeistä suoristamista. Nekin harvat, joiden hiukset olivat kiinni, olivat sutaisseet suortuvansa joko perusponnarille tai rennolle niskasykerölle. Huolella aseteltuja kampauksia sen sijaan ei näkynyt.

Mitä sitä suotta suoristelemaan, vaikka hiukset vähän omapäisesti taipuilisivatkin!
Mitä sitä suotta suoristelemaan, vaikka hiukset vähän omapäisesti taipuilisivatkin!

Fiini tukka? Ei kiitos!

Myös parturi-kampaaja Emilia Laitinen Saxcé-kampaamosta on huomannut ilmiön. Moni toivoo mahdollisimman luonnollista lopputulosta, ikään kuin ei olisi kampaajalla käynytkään.

– Monesti ihan varmistetaan, että eihän tästä tule liian hieno. Jos vaikka kysyn, saanko viimeistellä työn tekemällä kiharaa tai lainetta, niin joskus asiakkaani kieltäytyvät. Jos selitän, että tehdään ihan rentoa surffitukkaa aivan kuin hiukset olisivat luonnonkiharat, niin sitten myönnytään. Liian fiiniä kartetaan tosi paljon, Laitinen sanoo.

– Värikäsittelyissäkin huomaa selvästi sen, kuinka paljon halutaan, ettei tukka näytä siltä, että se on värjätty, vaan siltä kuin olisi vain luonnostaan niin ”mageen” väriset tai niin vaaleat hiukset.

Jos hiukset laitetaan kiinni, valinta on usein helppo ja huoleton niskasykerö.
Jos hiukset laitetaan kiinni, valinta on usein helppo ja huoleton niskasykerö.

Kampaajalla myös käydään entistä harvemmin. Laitisen asiakkaat käyvät laitattamassa hiuksiaan keskimäärin neljän kuukauden välein. Tiheämmin tehtäviä tyvivärjäyksiä Laitiselta pyydetään huomattavasti vähemmän.

– Tosi usein halutaan, että oma tyvi näkyy ja latvaa vähän tuunataan. Kesälle saatetaan heittää jokin hullu pinkki, mutta sekin halutaan pestä hyvin nopeasti pois.

Laitinen kertoo monen toivovan, että hiukset näyttävät terveiltä. Hän uskoo, että se on osasyy siihen, ettei mahdollisten käsittelyjen haluta erottuvan. Ne kun usein vahingoittavat hiuksia enemmän tai vähemmän.

Nähtävillä on myös eräänlaista #iwokeuplikethis-meininkiä. Vaikka osa käsittelee hiuksiaan aiempaa vähemmän, moni satsaa edelleen tukkansa ulkonäköön ja haluaa lopputuloksen vain vaikuttavan vaivattomalta.

– Halutaan saada muut ajattelemaan, että ”en ole tehnyt tälle mitään, se on luonnostaan tällainen”. Voidaan esimerkiksi kihartaa hiukset aamulla, mutta sitten sotkea ne pörröön, jottei kukaan näe, että niiden eteen on nähnyt hirveästi vaivaa.

Laitinen huomauttaa, että sama näkyy myös niin kutsutun meikittömän meikin suosiona. Lopputuloksen perusteella ei pysty sanomaan, onko kasvoilla meikkiä vai ei, mutta pohjameikin teossa on silti voinut mennä pieni ikuisuus.

Laittamattomuus näkyy myös miesten hiuksissa.
Laittamattomuus näkyy myös miesten hiuksissa.

Oma itse – trendikkäästi ja helposti

Laitinen näkee ilmiön taustalla ainakin kolme asiaa.

Ensinnäkin mutkaton luonnollisuus nyt on yksinkertaisesti tämän hetken trendi. Athleisure-trendi porskuttaa, ja hiustenkin halutaan näyttävän siltä kuin olisi koska tahansa valmis salille: tukka vain ponnarille ja menoksi.

Sporttisen ja rennon meiningin aikana tarkkaan väsättyä tukkaa pidetään vanhanaikaisena.

– Luulen, että ihmiset kokevat, että se näyttäisi liian historialliselta tai siltä, että ottaa asiat liian tosissaan.

Laitinen myös uskoo, että ihmiset hyväksyvät nykypäivänä itsensä omana, ainutlaatuisena itsenään paremmin kuin ennen.

– Jos puhutaan vaikka 1950-luvusta, silloin ihmiset laittoivat hiuksensa samaan, tiettyyn muottiin, eikä voinut olla vaikka tosi erilaista kiharaa.

Laitisen mielestä trendissä on paljon hyvää. Luonnollinen hiustyyli tarkoittaa, että esimerkiksi luonnonkiharien hiusten kanssa ei tarvitse tapella, vaan kuontalo saa olla sellainen kuin se on, yleensä siis rennon pörröinen.

– Luonnonkihariin hiuksiin on liittynyt stigma, etteivät ne olisi siistit. Moni on suoristanut hiuksensa, jos on vaikka mennyt työhaastatteluun. Se, että saadaan maailma tottumaan luonnollisuuteen, on mielestäni hyvä asia.

Suoraan sängystä liikkeelle vai monen tunnin vaivannäön tulosta – ken tietää?
Suoraan sängystä liikkeelle vai monen tunnin vaivannäön tulosta – ken tietää?

Nurjana puolena parturi-kampaajien kannalta on toki se, että asiakkaat käyvät harvemmin.

Laitinen sanoo kuitenkin, että luonnolliselta näyttävän lopputuloksen aikaansaaminen on monesti haastavampaa ja vie enemmän aikaa kuin näkyvästi laitetun tukan.

Voisi kuvitella, että harventuneiden käyntien taustalla olisi myös nykypäivän kiireinen elämäntyyli. Laitinen ei kuitenkaan usko, että kyse on suoranaisesti ajanpuutteesta, vaan ennemminkin valinnoista.

– Minusta tuntuu, että kiire on aina ollut läsnä ihmisten elämässä. Ennen ei ollut elämässä niin paljoa helpotteita ja lapsiakin on ollut perheissä enemmän, mutta kyllä silti on ehditty laittaa rullat päähän. Kyse on vain siitä, mihin aikaa halutaan käyttää, hän sanoo.

Toisin sanoen, kun ihmisten odotetaan käyvän töissä, liikkuvan, hoitavan lapset, kehittävän itseään ja nukkuvankin riittävästi, hiuksista on saattanut tullut se asia, josta tingitään. Jotta arvokkaasta ajasta mahdollisimman pieni osa kuluisi tukkaan, pyydetään kampaajiltakin lopputulosta, joka kestää mahdollisimman pitkään mahdollisimman hyvännäköisenä – mahdollisimman vähällä vaivalla tietenkin.

Lounaasta

Suomalaisia julkkisnaisten hiuksia ainakin yhdistää se, että suurimmalla osalla on samanlaiset ylivalkaistut kiharretut hiukset, joista on tehty pitkät laittamalla runsaasti hiuslisäkkeitä. Osa etuhiuksista roikkuu omanpituisina poskilla. Luonnollisuus on näistä kaukana

Luonnonlapsi

Ei pidä paikkaansa. Minä olen kuuskymppinen nainen, asun Helsingin keskustassa enkä käy kampaajalla. Annan hiusteni kasvaa pitkiksi ja harmaiksi, ja kun on aika tasoittaa latvat, teen sen itse. En käytä meikkiä. Minulla on elämässäni tärkeämpääkin tekemistä kuin panostaa ulkonäkööni tai tuhlata rahaani kampaamoon ja kosmetiikkaan. Olen silti siisti ja puhdas, samoin kotini, joten täällä esitetyt väitteet ovat vääriä oletuksia. En tietenkään ole kaunis, mutta mitä siitä? Tekeekö rumuus minusta huonomman ihmisen?

Sisältö jatkuu mainoksen alla