Kuvat
Shutterstock
Suomen poikkeusolot päättyvät ja monen mielessä on varmasti lista asioista, joita haluaa tehdä pitkästä aikaa. Ah, kampaamo – kuinka monella tämä on ensimmäisenä listalla?
Suomen poikkeusolot päättyvät ja monen mielessä on varmasti lista asioista, joita haluaa tehdä pitkästä aikaa. Ah, kampaamo – kuinka monella tämä on ensimmäisenä listalla?

Vaikka otsatukka olisi leikattu vinoon, ammattilainen muotoilee hiuksiin aina sellaisen tyylin, että lopputulos vaikuttaa harkitulta, sanoo oululainen parturi-kampaamoyrittäjä Liisa Virho-Kilponen.

Kun Suomi alkoi hiljentyä maaliskuussa, näkyi tämä myös kampaajien työpaikoilla. Asiakkaat katosivat, ja samaan aikaan kotipartureiden määrä kasvoi. Vinkkejä poikkeusolojen hiustyyleihin ja kotikampaamoihin kyseltiin vilkkaasti somessa, kun omalle luottokampaajalle ei ollut mahdollista mennä.

Tällä hetkellä korona-ajan kotileikkauksia parannellaan ammattilaisten luona, sanoo oululainen parturi-kampaamoyrittäjä Liisa Virho-Kilponen

– Onhan tässä nähty monenlaisia koronahiuksia, kun kesäkuun alusta asiakkaat alkoivat taas tulla kampaamoon. Jotkut ovat saksineet itse otsahiuksensa liian lyhyeksi. Toiset ovat puolestaan hurautelleet huolimattomasti niskahiuksia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kaikilla ei ole kuitenkaan ollut kotiparturilaitteita käytössään eivätkä he ole katsoneet netistä hiustenleikkuuohjeita poikkeusoloissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Miesten koronahiukset ovat pitkät ja tuuheat. Jos mies on tottunut käymään parturissa yleensä kerran kuukaudessa, väliin on jäänyt useampi leikkaus. Kolmessa kuukaudessa hiukset kasvavat, ja on kiva, että niihin saa stailailla nyt uusia malleja, kun parturiin uskalletaan jälleen tulla.

”Todellisia koronakatastrofeja on ollut vain pienellä osalla asiakkaista.”

Kampaajan mielestä korona-ajan kotileikkaukset ovat olleet omalla tavallaan hauskoja; niiden uudelleenmuotoilussa kun saa käyttää luovuutta.

– Vaikka otsatukka olisi leikattu vinoon tai epätasaiseksi, kampaamossa ammattilainen muotoilee aina sellaisen tyylin, että lopputulos vaikuttaa harkitulta. Niin pahoja koronahiuksia en ole nähnyt, etteikö niitä olisi voinut korjata. Ja todellisia koronakatastrofeja on ollut vain pienellä osalla asiakkaista.

 ”Hiusten kunto voi olla kuin metsäläisellä”

Hiusten värjäyksetkään eivät ole kotikaranteenissa onnistuneet täysin, ja niitä on korjailtu Salon Virhossa – mutta ei onneksi joka päivä, Virho-Kilponen mainitsee.

Koronahiuksia on tyypillisimmillään värjätty liian tummiksi. Mustan värin poistaminen hiuksista on Virho-Kilposen mukaan aina työläs ja hintava projekti asiakkaalle. Pelkällä värillä tummia hiuksia ei saa vaalennettua, vaan vaalennus vaatii monia työvaiheita.

Myös kotiraitojen tekijöiden hiuksia on jouduttu paikkailemaan, hän sanoo. Kesällä suomalaiset haluavat hiuksiinsa selvästi vaaleampia ja pehmeämpiä sävyjä.

– Terve ja kiiltävä hius on kuin kruunu päässä.

Liisa Virho-Kilposella on kampaamoliikkeet sekä Oulussa että Helsingissä. Hän on työskennellyt alalla yli 50 vuotta, ja yrityksen johdossa on kolmas sukupolvi.

Poikkeuksellinen kevät oli ankara yrittäjälle.

– Sydämeni on pakahtunut onnesta kahden viime viikon aikana. Asiakaskunta on palannut, ja Oulun-kampaamossa on jo päällä normaali arki. Helsingissä mennään vielä puolella teholla, mutta sielläkin tilanne on parempi kuin keväällä. Korona vei yli 70 prosenttia asiakkaistamme ja se tarkoitti romahdusta, myös henkisesti.

Virho-Kilponen on huomannut, että suomalaiset eivät ole hoitaneet hiuksiaan koronteenissa tarpeeksi. Tukka on saanut rehottaa melko vapaasti poikkeusoloissa, hän toteaa.

– Naiset laittavat kulmakarvansa ja vähän huulipunaa videoneuvotteluihin, mutta tukka on usein vain huitaistu kiinni pampuloilla. Hiusten kunto voikin olla nyt vähän kuin metsäläisellä. 

Lisäksi aurinko ja lämpö rasittavat hiuksia kesällä. Virho-Kilposen mukaan huonokuntoisten hiusten ensiapuna toimii oikein valittu shampoo ja hoitonaamio. Latvat on hyvä suojata hiuksiin jätetyllä hoitoaineella.

Viileällä vedellä huuhteleminen tuo hänen mukaansa kiiltoa hiuksiin.

Virho-Kilposen mukaan erikoiskiiltoa saa myös nokkosvedellä. Se onnistuu hauduttamalla nokkosia kuumassa vedessä noin 10–15 minuuttia. Sen jälkeen vesi siivilöidään ja jäähdytetään ennen kuin sillä huuhdellaan hiukset.

PS. Kerro hiuspulmastasi!

Onko sinulla jokin hiuksiin liittyvä pulma, johon haluaisit ammattilaisen vastauksen? Kerro hiusongelmasta tämän jutun kommenteissa, ja voimme tarttua juuri sinun kysymykseesi.

Kysely

Leikkaatko itse hiuksiasi?

En
En
55.2%
Kyllä
Kyllä
44.7%
Ääniä yhteensä: 389
Sisältö jatkuu mainoksen alla