Hyvä Hiuspäivä -kiertueella treenataan. Kuva: Sari Keurulainen
Hyvä Hiuspäivä -kiertueella treenataan. Kuva: Sari Keurulainen

Hius- ja meikkitaiteilija Mariela Sarkima neuvoo kikat, joilla saat kampauksen lyhyeen, puolipitkään ja pitkään tukkaan.

Hius- ja meikkitaiteilija Mariela Sarkiman Hyvä Hiuspäivä -kiertueella opetellaan hiustenlaiton niksejä. 

Miten muotoiluraudalla syntyy  kampaus lyhyeen, puolipitkään ja pitkään tukkaan?

Lyhyet: Saat hiuksiin kuohkeutta ja sulkamaisuutta, kun otat sormien väliin eri kokoisia hiuosioita ja liu'utat muotoilurautaa niitä pitkin tyvestä kohti latvaa kääntäen samalla kättä. Kuvittele kuorivasi keitettyä perunaa.

Puolipitkät: Föönatun näköinen, elegantti ja kuohkea kampaus syntyy, kun jaat hiukset kämmenen kokoisiin hiusosioihin ja tupeeraat niiden tyven yksi kerrallaan. Liu'uta niitä muotoiluraudan välissä laajalla kaarella ja käännä samalla kevyesti sisäänpäin. Näin tehdään Hollywood-tähtien upeat lookit.

Pitkät: Saat loihdittua tukkaan eloa ja liikettä liu'uttelemalla muotoilurautaa pystyasennossa eri suuntiin. Lämpölevyjen väliin voi napata eri kokoisia osioita, niin saat aikaan rennon seksikkään beach-tyylin.

Miten muotoiluraudalla saa kivoja, kestäviä ja luonnollisia kiharoita?

Nyrkkisääntö on, mitä suurempi hiusosio, sitä loivempi kihara. Muotoilurauta kannattaa kuitenkin pitää melko kuumana, noin 200-asteisena, jotta muotoilusta tulee kestävä. Luonnolliset valuvat laineet syntyvät, kun liu'utat muotoilurautaa pystyasennossa pitkin hiusosiota.

Mitä muotoilutuotteita olisi hyvä käyttää muotoiluraudan kanssa?

Muotoilutuote, varsinkin lämpösuoja, on tärkeä. Muotoiluraudan jatkuva käyttö köyhdyttää hiuksen kosteus- ja öljyvarastoa, ja hius kuivuu. Mitä kuivempi hius on luonnostaan, sitä vähemmän se kestää lämpömuotoilua.

Myös kemiallisesti käsitellyt – varsinkin permanentatut ja vaalennetut hiukset – vaativat erityishuomiota. Normaalikuntoiset ja värjätyt hiukset kestävät hyvin muotoilulaitteiden käyttöä, kunhan muistaa käyttää riittävän kosteuttavia pesu- ja hoitotuotteita.

Me Naiset on mukana Marielan Hyvä Hiuspäivä -kiertueella. Katso kiertueen ajat ja paikkakunnat täältä ja opi ammattilaisten opastuksella helpon hiustenlaiton salaisuudet.

Lue myös:

Mariela Sarkiman parhaat nettivinkit: Näin ostat amerikkalaisista nettikaupoista helposti

Näin teet kiharat muotoiluraudalla – katso video

Hyvin valittu hiusväri voi raikastaa koko ilmeen hetkessä. 

Ikääntymisen merkkejä jarruttaviin, peitteleviin ja häivyttäviin tuotteisiin voi halutessaan käyttää sievoisen summan rahaa. Anti age -voiteita suurempi vaikutus ulkonäköön on kuitenkin hiusten värillä. 

Kampaaja Erik Jordan kehottaa Byrdie-sivustolla välttämään liian tummia ruskean sävyjä ja elotonta, tuhkaan taittavaa blondausta, ellet halua vaikuttaa ikäistäsi vanhemmalta. Asiantuntijan mukaan lämpimät sävyt ja useamman värisävyn värjäykset nuorentavat ulkomuotoa. 

Jos et ole innostunut harmaista hiuksista tai muun oman värin kasvattamisesta näkyviin, tutustu värjäyksiin, joilla yleisvaikutelma piristyy alta aika yksikön. 

Luutablondi

Hiusväritrendeihin kuuluu vanhojen hyvien hiusvärien nimeäminen jännittäväksi. Niinpä tummemman pohjavärin ja lämpimän vaaleiden raitojen yhdistelmä on nimeltään luutablondi. 

Täydellinen, eloisa lopputulos syntyy, kun pohjaväri on lähellä omaa sävyäsi ja raitoja tehdään luovasti eri tekniikoilla.

Näyttelijä Kim Basingerin, 64, blondit hiukset saavat syvyyttä tummemmasta tyvestä. 

Kultamansikka

Herkulliset hedelmäsävyt, kuten hunajameloni ja mansikkablondi, ovat tylsän tukan vastakohta. Näyttelijä Christina Hendricksin, 43, haalean oranssit hiukset käyvät esimerkistä.

Liukuväri tummasta vaaleaan

Malli Heidi Klumilla, 45, on hiuksissaan kauniin luonnollinen liukuväri. 

Valitse liukuvärin sävyt ihonvärisi ja hiustesi luonnollisen tummuusasteen mukaan. 

Rosé-samppanja

Pienikin ruusuinen vivahde tekee hiusväristä heti raikkaan näköisen, ja pastellitukka liitetään nuoruuteen ja leikkisyyteen. 

Näyttelijä ja malli Sienna Millerin, 36, hiuksissa on vain aavistus pinkkiä.

Toffeeraidat

Näyttelijä Halle Berryn, 51, tumma tukka on saanut kunnolla kermatoffeen värisiä raitoja. Jos luonnollinen värisi on tumma, kokeile lämpimän ruskeita raitoja. 

Kiire ja meikkivoiderajat, te ette ole tervetulleita näihin juhliin. 

Ammattilaisen meikkituolissa istuminen on ihanaa, mutta tyyristä. Niinpä erityisiin juhlapäiviinkin valmistautuessa täytyy usein ottaa meikkisuti kauniiseen käteen ja loihtia juhlameikki ihan itse. 

Etenkin sellaisina juhlapäivinä, joista jää muistoksi pitkä liuta valokuvia, paineet onnistua meikin kanssa ovat kovat. Kauniin ja kestävän meikin teko itse ei onneksi ole mikään mahdottomuus.

Britannian Elle haastatteli meikkitaiteilija Trish McEvoyta siitä, miten täydellisen juhlameikin voi tehdä itse omana hääpäivänään. Samat niksit pätevät muidenkin tärkeiden päivien meikkeihin.

Näin onnistut:

  1. Varaa puolitoista tuntia aikaa. Kyllä, oikeasti. Mestariteokset eivät synny kiireessä.
  2. Toimi järjestyksessä. Ensin hiukset, sitten meikki ja viimeisenä juhlavaatteet niskaan. Jos paita tai mekko pitää pukea pään yli, estä meikin ja juhlavaatteen ei-toivotut kohtaamiset pitämällä ohutta huivia kasvojen päällä pukeutuessasi.
  3. Luota tyyliisi. Juhlapäivänä on tarkoitus näyttää omalta itseltä, mutta vain vähän tavallista paremmalta. Hää- tai valmistujaispäivän aamu ei ole hyvä hetki tyylipoliittisille täyskäännöksille. 
  4. Harjoittele etukäteen. Harva saa irtoripset aseteltua ja silmät rajattua täydellisesti ensi yrittämällä. 
  5. Käytä arkimeikkiäsi perustana. Jos sinulla on tapana tehdä vahva meikkipohja arkiaamuisin, tee se juhlaankin – mutta jos arkimeikkisi koostuu ripsarista ja peitevoiteesta, voi juhlameikiksi riittää muutaman irtoripsitupsun ja heleän poskipunan lisääminen arkimeikkiin.
  6. Häivytä huolella. Kehnosti häivytetyn meikkivoiteen ja kaulan ihon välisen sävyeron ei pitäisi olla potrettien keskipiste.