Kuvat
Shutterstock
Mitäs kummaa tälle kuontalolle on tapahtunut?
Mitäs kummaa tälle kuontalolle on tapahtunut?

Muuttuiko vaalea tukka yllättäen tummaksi tai kikkara suoraksi? Kysyimme kampaajalta, mistä odottamattomat hiusmuutokset voivat johtua.

Hiukset voivat muuttua erilaisissa elämäntilanteissa täysin toisenlaisiksi. Tämän sai kokea parturi-kampaaja Anna Olenius. Hän kertoi Kodin Kuvalehden jutussa, kuinka hänen hiuksensa muuttuivat raskauden myötä erikoisella tavalla: ne asettuivat takaa kihariksi ja edestä sileiksi.

– Onneksi curly girl -metodi hiukan pelastaa tilannetta, ja olen saanut kiharaa syntymään myös etuosaan, Olenius iloitsi.

Olenius on kuullut asiakkailtaan myös lukemattomia muita tarinoita siitä, kuinka paljon raskaus voi muuttaa tukkaa. Suorahiuksisten naisten hiukset saattavat kihartua, ja kiharat puolestaan voivat jopa suoristua. Toisilla tukka saattaa muuttaa väriään tyystin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Raskaus ei suinkaan ole ainoa tilanne, jossa hiusten tekstuuri tai väri saattaa muuttua radikaalistikin. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mikä kaikki sitten voi muuttaa hiuslaatua?

– Uskon itse, että ihan kaikki vaikuttaa hiukseen, sanoo kampaamoyrittäjä Minttu Kjelin.

– Ihan jo se, mitä syö ja juo, vaikuttaa. Saamme kuitenkin kaiken tarvitsemme siitä, mitä syömme ja juomme. Moni ei kuitenkaan ymmärrä katsoa ensimmäiseksi ravintoa, jos heillä alkaa esimerkiksi lähteä hiuksia. Pelkästään se, että juo paljon vettä, vaikuttaa hiusten kasvamiseen.

Sama asia, eri vaikutus

Aina isoillekaan muutoksille hiuslaadussa ei ole nähtävissä mitään sen kummempaa selittävää tekijää kuin aika.

– Joskus ihminen voi olla ihan ihmeissään, että hiukset ovat alkaneet muuttua totaalisesti ilman mitään selkeää syytä. Tiedän montakin parikymppistä, joilla on ollut ihan piikkisuora tukka, ja se on muuttunut Shakira-kiharaksi, Kjelin sanoo.

Hiuksiin voivat silti vaikuttaa olennaisesti ainakin erilaiset sairaudet, lääkitykset ja sädehoito. Lisäksi kuontalo toki muuttuu myös iän myötä.

Se, miten eri asiat muuttavat hiusta, on Kjelinin mukaan hyvin yksilöllistä.

– Toisilla voi vaikkapa sairauden tai raskauden seurauksena tulla hiukset tuplana, ja toisilla ne saattavat ohentua lopullisesti. Joillakin ihmisillä hiukset eivät välttämättä muutu mitenkään.

Kjelin uskoo, että myös hiusten pesuvedellä on merkitystä.

– Jos pesee hiukset liian rautaisessa, kalkkisessa tai mineraalipitoisessa vedessä, hius voi alkaa muuttua. Hiukset voivat alkaa vihertää tai pahimmassa tapauksessa katketa, jos asiaa ei hoida jollain suodattimella tai syväpuhdistavalla sampoolla. Viherryksen näkee etenkin vaalennetuissa hiuksissa, tummissa ei välttämättä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla