Tämän jutun luettuasi olet vähän paremmin perillä siitä, mitä ihosi saattaa tarvita.

Jos ihonhoitoon ja kosmetiikkapurkkeihin tuntuu uppoavan pieni omaisuus, paras tapa säästää on ostaa vain tarpeellista ja käyttää tuotteet loppuun.

Mutta mikä on tarpeellista? Se riippuu monesti ihan vain siitä, keneltä sattuu kysymään. Toinen on sitä mieltä, että kasvovesi vain kuivattaa ihoa, toinen sanoo, että kasvovesi on ihonhoitorutiinin kenties tärkein vaihe. Yksi hehkuttaa seerumeita, toinen pitää niitä turhakkeina.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Aika paljon riippuu tietenkin omasta ihosta ja sen tarpeista, ja siksi on olennaista löytää juuri ne tuotteet, jotka saavat ihon voimaan hyvin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jotta ihonhoidon monimutkaiselta kuulostava maailma muuttuisi vähän selkeämmäksi, kokosimme yhteen kunkin ihonhoidon vaiheen tai siihen käytettävän tuotetyypin plussat ja miinukset. Kaikki eivät tarvitse kaikkia, vaan omalle nassulleen kannattaa poimia parhaat päältä.

1. Puhdistus

Vielä yksikään ihonhoitoekspertti ei ole tiettävästi sanonut, että ihoa ei kannata puhdistaa, mutta sen sijaan monella on paljon mielipiteitä siitä, miten ja millä tuotteilla homma kannattaa hoitaa.

Lähtökohtaisesti on hyvä, että iholta pesee pois päivän aikana kertyneen lian ja saasteen, ylimääräisen talin ja irronneet ihosolut sekä tietenkin meikin, koska niiden hengailu ihon pinnalla ei välttämättä ole pidemmän päälle hyväksi. Lisäksi ihonhoitotuotteet pääsevät imeytyvät paremmin puhtaalle iholle.

Toisaalta riskinä on, että peseminen kuivattaa ihoa. Liian tujut aineet saattavat saada ihoa suojaavan hydrolipidikalvon epätasapainoon, mikä voi näkyä esimerkiksi kuivuutena tai epäpuhtauksina.

Insiderin artikkelissa varoitetaan myös suosituista puhdistusöljyistä. Ne poistavat meikin tehokkaasti ja sopivat yleensä kuivaihoisille, mutta akneen taipuvaisella tai rasvaisella iholle ne voivat lisätä ihohuokosten tukkeutumista. Koska pesemättä jättäminenkään ei ole vaihtoehto, kannattaa siis kiinnittää huomiota siihen, että puhdistusaine sopii omalle ihotyypille.


2. Kuorinta

Kasvojen kuoriminen jakaa mielipiteet voimakkaasti. Toiset ovat sitä mieltä, että kasvot pitää ehdottomasti kuoria säännöllisesti, jotta kuollut ihosolukko poistuu ihon pinnalta ja hoitotuotteiden tehoaineet pääsevät vaikuttamaan.

Ihotautilääkärit edustavat yleensä sitä koulukuntaa, jonka mukaan kasvojen iho huolehtii itse uusiutumisestaan. Liian aggressiivisesta kuorinnasta voi olla jopa haittaa.

Etenkin herkkäihoisten kannattaa olla varuillaan kuorintojen kanssa. Haastattelimme jokin aika sitten ihotautilääkäri Maarit Vaalamoa, joka muistutti siitä, että tietynlainen ihon hilseily on myös normaalia ja kertoo siitä, että iho uusiutuu.

Liian aggressiivisesta kuorinnasta voi olla haittaa.

Testaamalla saa helposti selville, sopiiko kuoriminen omalle ihotyypille. Mikäli se johtaa punoitukseen, kuivumiseen tai muihin oireisiin, iho saattaa olla liian herkkä kuorittavaksi.

– Jos kärsii esimerkiksi aknesta, iho on paksu ja rasvoittuva ja rauhasrakenteet tuppaavat tukkeutumaan, silloin iho saattaa hyötyä kuorinnasta, Vaalamo sanoi.

3. Kasvovesi

Kuten jutun alussa mainittiin, kasvovesi saattaa kuivattaa ihoa. Etenkin vanhan koulukunnan clearasilit ja vastaavat ovat yleensä aika tykkiä tavaraa. Ne sisältävät usein alkoholia ja muita ihon rasvaisuutta ja näppylöitä nitistäviä, eli kuivattavia, aineita.

Kasvovettä kuitenkin suositellaan puhdistuksen viimeisteleväksi vaiheeksi, sillä monesti naamapesun jälkeen ihon pinnalle jää vielä meikin rippeitä. Kun ihon pyyhkii kasvovedellä kostutetulla vanulapulla, valkoisessa vanussa näkyy yleensä aina jotain likaa, vaikka pesussa olisi ollut kuinka huolellinen. Jos kasvovettä ei halua käyttää, voi kokeilla tuplapuhdistusta, jossa iho pestään kahteen kertaan.

Toisaalta kasvoveteen voi suhtautua myös ihoa kosteuttavana vaiheena. Viime vuosina kauppoihin on tullut korealaisesta kosmetiikasta tuttuja hoitovesiä, jotka on tarkoitettu puhdistuksen sijaan ihon kosteuttamiseen. Ensin iholle levitetään kosteuskerros, joka ”vangitaan” ihoon koostumukseltaan paksummalla voiteella tai öljyllä. Näin iho saa sekä vesimäistä että rasvamaista kosteutusta – se todella saattaa tarvita molempia.

4. Seerumi

Seerumit käsittävät laajan joukon erilaisia tehotuotteita. Ne voivat kosteuttaa, hoitaa ryppyjä tai näppyjä tai vaikkapa kirkastaa ihoa. Yhteistä niille on, että niissä tehoaineita on yleensä suhteessa enemmän kuin kasvovoiteissa.

Seerumi on ennen kaikkea täsmätuote, joka tulee valita käyttötarkoituksen mukaan. Sitä voi käyttää myös kuuriluontoisesti. Jos iho esimerkiksi kuivuu talvella, kosteuttava seerumi ennen kosteusvoidetta voi tuoda avun. Seerumia voi käyttää myös ennaltaehkäisevänä tuotteena, jos on vaikkapa havainnut kasvoillaan ikääntymisen merkkejä tai ihohuokoset tukkeutuvat helposti.

Tietyt tehoaineet saattavat ärsyttää ihoa, mikä kannattaa huomioida seerumia valitessa ja kun sen yhdistää muihin ihonhoitotuotteisiin. Seerumin kohdalla piilee myös riski, että tulee maksaneeksi turhaan tuotteesta, joka on itselle hyödytön. Jos ei kärsi iho-ongelmista, ei niitä kannata turhaan hoitaa. Myöskään vanhenemisen merkkejä ei voi hoitaa tai ehkäistä täydellisesti hyvälläkään seerumilla. (Aurinkosuoja sen sijaan kannattaa muistaa.)


5. Ihoöljy

Kasvo- tai ihoöljyjen suosio on kasvanut viime vuosina. Öljyt sopivat etenkin kuivalle iholle – kun kosteusvoide ei ole tarpeeksi, kannattaa tarttua öljyputeliin.

Neuvoon sisältyy kuitenkin eräs mutta. Jos haluaa käyttää öljyjä, niihin kannattaa hieman perehtyä, sillä ei ole ihan sama, millaista öljyä kasvoilleen levittää. Hyvään alkuun pääsee esimerkiksi tämän Katja Kokon blogikirjoituksen avulla

Katja esimerkiksi kirjoittaa, että öljy sinänsä ei kosteuta, vaan se parantaa ihon kosteustasapainoa estämällä kosteuden haihtumista. Puhtaat kasviöljyt sisältävät yleensä runsaasti antioksidantteja, mutta monenlaisia öljyjä ja öljyseerumeita on myynnissä myös synteettisen kosmetiikan puolella ja niiden koostumukset vaihtelevat.

Paula’s Choice -merkin öljyartikkelissa vinkataan myös kätevä säästövinkki: terveyskaupoissa myytävät kasviöljyt ovat ihonhoidossa ihan yhtä toimivia kuin kosmetiikkamerkkien myymät yleensä kalliimmat ihonhoitoöljyt, joissa on yhden kasvin öljyä.

6. Kosteusvoide

Kosteusvoide on monelle se tutuin tuote putsarin lisäksi, mutta välttämättömyys se ei ole.

Jos esimerkiksi käyttää kasvoöljyä ja sen alla kosteuttavaa kasvovettä tai seerumia, kasvovoide saattaa olla vain turha vaihe. Toisaalta voide toimii yleensä meikin alla paremmin kuin öljy, ja rasvoittuvalla iholla se saattaa olla muutenkin öljyä miellyttävämpi vaihtoehto.

Kosteusvoiteesta ei kuitenkaan saa parasta hyötyä, jos sen koostumus on väärä. Liian paksu voide ei kosteuta, vaan vain muodostaa ihon pinnalle kalvon. Ihonhoitoguru Renée Rouleau kertoo blogissaan helpon säännön, jonka avulla sopivan kosteusvoiteen voi tunnistaa: Levitä ja odota. Jos tunnet sen vielä viiden minuutin jälkeen, koostumus on liian raskas sinulle.

Kysely

Kuinka monta ihonhoitotuotetta sinulla on päivittäisessä käytössäsi?

3–4
3–4
46.5%
5–6
5–6
22.4%
1–2
1–2
17.2%
7 tai enemmän
7 tai enemmän
13.7%
Ääniä yhteensä: 232
Sisältö jatkuu mainoksen alla