Herttuatar Meghan vaihtoi iltamenoja varten hääpukua ja heivasi hunnun. Samalla nuttura vaihtoi hieman paikkaa ja muuttui rennommaksi. Kuvat: Reuters
Herttuatar Meghan vaihtoi iltamenoja varten hääpukua ja heivasi hunnun. Samalla nuttura vaihtoi hieman paikkaa ja muuttui rennommaksi. Kuvat: Reuters

Meghan Markle eli herttuatar Meghan osoitti, että rento sotkunuttura sopii kampaukseksi vaikka kuninkaallisiin häihin. Näin teet sellaisen itse.

Veikkaamme, että tämän kesän Pinterest-hauissa korostuu erityisesti yksi hiustyyli: messy bun.

Näyttelijä Meghan Markle on luottanut sotkunutturaan useissa edustustilaisuuksissa, ja hänen hiuksensa oli laitettu samaan rentoon mutta eleganttiin tyyliin myös kuninkaallisissa häissä, joissa hänestä tuli prinssi Harryn aviopuoliso ja Sussexin herttuatar.

Jos se kelpaa kuninkaallisiin häihin, se todellakin kelpaa myös meille muille!

Kirkossa Meghanin nuttura oli melko alhaalla niskassa, koska myös huntu ja tiara piti saada kiinnitettyä hänen päähänsä. Kuva: Reuters
Kirkossa Meghanin nuttura oli melko alhaalla niskassa, koska myös huntu ja tiara piti saada kiinnitettyä hänen päähänsä. Kuva: Reuters

Meghanin hiuksista hääpäivänä vastasi kampaaja Serge Normant. Ja kyllä, vaikka jotkut kritisoivat Meghanin nutturaa huolittelemattomaksi, Normant kertoi häiden jälkeen, että kampauksen oli tarkoituskin olla rento. Hän kuvaili sitä sotkunutturaksi, mutta ”sotkuiseksi kontrolloidulla tavalla”.

Suttunuttura sopii sekä arkeen että juhlaan, sillä siinä on sopivasti sekä rentoutta että romantiikkaa. Mikä parasta, nuttura on helppo tehdä myös itse, sillä siinä ei edes pyritä täydellisyyteen.

Kokosimme muutaman Youtube-videon, joilta voi katsoa mallia, mutta nutturan perusperiaate on aina sama: 

  1. Hiuksissa on hyvä olla pohjana joko föönaus muotoilutuotteineen tai kiharat, jotka tuovat kampaukseen runsautta.
  2. Hiukset jaetaan ensin kahteen tai useampaa osioon. Yhdestä näistä osioista tehdään nuttura, joka kiinnitetään kampauksen pohjaksi.
  3. Muut hiukset kiepautetaan osio kerrallaan pohjanutturan ympärille ja kiinnitetään pinneillä.
  4. Osioiden latvat tai osan niistä voi jättää roikkumaan vapaina. Mitä enemmän irtosuortuvia, sitä rennommalta ja ”sotkuisemmalta” kampaus näyttää.
  5. Osioita voi halutessaan tupeerata joko sormin tai kammalla, jotta niihin saa rakennetta. Myös hiuslakkaa kannattaa käyttää apuna kiinnittämisessä.

Romanttinen sivunuttura

Nutturan voi tehdä myös toiselle puolelle niskaa. Makeupwearables Hairstyles -kanavan videolla ohjeistetaan, että pohjanuttura kannattaa silti tehdä pään keskelle, sillä vaikutelman vinoudesta saa aikaan myös nutturan ympärille kiedottujen osioiden strategisella sijoittelulla.

Klassinen niskanuttura

Rento nuttura aivan alas niskaan ja pari suortuvaa sen päälle – helppoa ja tyylikästä! Maggie's Bridal Hair -kanavan nutturakampaus on helppo tehdä myös itse.

Rullaustekniikka lyhyille hiuksille

Rento nutturakampaus onnistuu yllä kuvatulla tekniikalla, jos hiukset ovat pitkä tai keskipitkät. Polkkahiuksisten kannattaa kokeilla rullaustekniikkaa, jossa hiukset laitetaan ponnarille, joka kiepautetaan itsensä ympäri. Tangerine Beauty -kanavan videolla näytetään mallia. Hiusten latvat kiinnitetään nutturan ympärille pinneillä. Jos kampauksesta tulee liian viimeistelty, sitä kannattaa nykiä ja pöyhiä hieman sekaisemmaksi.

Kun kynsienpureskelun makuun on päässyt, ikävästä tavasta on erittäin hankala päästä eroon.

Onko olemassa ärsyttävämpää tai ällöttävämpää tapaa kuin kynsien pureskelu? Tuskin.

Kynsien jyrsimisille voi olla lukemattomia eri syitä. Toiset tekevät sitä stressatessaan, toiset keskittyessään ja jotkut ihan huomaamatta ilman mitään sen kummempaa syytä.

Ongelmana vain on, että sormien ja kynsien pureskelu ei ole erityisen hygieenistä, puhumattakaan siitä, miltä itse kynnet ja kynsinauhat näyttävät ja tuntuvat pitkien jyrsintäoperaatioiden jälkeen.

Huonon tavan lopettamiseen on kehitelty useita eri kikkoja niitä varten, joilla tahdonvoima ei muuten riitä tai jotka pureskelevat kynsiä oikeasti huomaamattaan.

Me Naisten pahin kynsienpureskelija testasi 5 kikkaa, joiden avulla jyrsimisestä pitäisi päästä eroon:

1. Pahanmakuinen kynsisuoja

Klassikkokikka on monen kynsienpureskelijan ensimmäinen – ja joskus myös viimeinen – keino päästä tavasta eroon. Kynsien pureskelun estävää pahanmakuista lakkaa saa monesta paikasta, ja sitä on helppo käyttää: lakkaa levitetään kynnen päähän ja huolet ovat ohi.

Lakka kieltämättä toimi aika hyvin, ainakin aluksi. Maku todella on paha, ja kun kynnet eksyvät suuhun, huomaa nopeasti, mitä on tekemässä. Vaikutus ei kuitenkaan auta kauaa: lakka lähti melko helposti kynsistä, jonka jälkeen olin taas huonoilla teillä.

Pahaan makuun ehti vähän tottua.

Ja sitten vielä sekin, että pahaan makuun ehti itse asiassa vähän tottua, ja kynsiä pureskeli joskus lakasta huolimatta.

Tulos: Jos lakka maistuu omasta mielestä hirvittävän pahalta, ja sitä muistaa lisätä tasaisesti kynsiin, voi keino auttaa.

2. Huulipunan käyttö

Ei siis kynsissä, vaan huulissa. Tämä keino tuli oikeastaan puolivahingossa vastaan: yhtenä päivänä kynsien pureskelusta tuli oikeasti ongelma, kun pelkäsin, että sotken sen takia huulipunani pitkin naamaa.

Jos liukasta huulipunaa vain jaksaa lisätä,  jäävät kynnet rauhaan.

Kokeilinkin useampana päivänä laittaa huulipunaa ja siten estää pureskelun. Kun puna oli melko liukasta, joka ei kuivunut kunnolla, kikka itse asiassa toimi hyvin! Kunnolla kuivuva mattahuulipuna ei puolestaan auttanut, koska sen sotkemisesta ei tarvinnut huolehtia.

Tulos: Jos liukasta huulipunaa vain jaksaa lisätä aina, kun se esimerkiksi syömisen jälkeen kuluu pois, jäävät kynnet rauhaan. 

3. Tavallinen kynsilakka

Tämä keino on hiukan samankaltainen kuin ensimmäinen: kun kynsissä on lakkaa, niitä ei halua pureskella. Tavallinenkaan kynsilakka ei nimittäin ole mitään herkkua, eikä kauniisti lakattuja kynsiä haluaisi pilata pureskelemalla.

Pilasin kuitenkin. Pureskella ei tehnyt mieli, mutta jossain vaiheessa päivää huomasin, että olin rapsutellut kynsilakkoja pois. Ja kuten voi arvata, kynsilakattomuus johti aika nopeasti pureskeluun.

Tulos: Tähän kikkaan tarvitaan todella hyvää kynsilakkaa, joka ei lohkeile ja jota on vaikea rapsuttaa pois. Jos sellainen löytyy, kynnet pystyy jättämään rauhaan pitkäksikin aikaa.

4. Tekokynsien hankkiminen

Entäpä jos omien kynsien päälle länttää oikein kunnolliset tekokynnet, silloinhan kynsiä ei pitäisi edes pystyä pureskelemaan? Näinhän se on: kun omiin kynsiin ei päässyt käsiksi, niitä ei pureskellutkaan.

Todennäköisesti myös kauniit rakennekynnet ajavat saman asian: ei niitä halua pilata turhaan, ja lisäksi kynsi on liian paksua pureskeltavaksi.

Lyhyisiin kynsiin tottuneena pitkät tekokynnet olivat epämukavat ja koko ajan tiellä.

Tulos: Toimii, jos vain pystyy käyttämään tekokynsiä. Itselleni tämä kikka ei sopinut sen takia, että lyhyisiin kynsiin tottuneena pitkät tekokynnet olivat epämukavat. Valitsin mieluummin pureskelun.

5. Stressilelu korvaajaksi

Omalla kohdallani kynsien pureskelu tuntuu tapahtuvan silloin, kun stressaan, jännitän tai keskityn, joten jonkin räplättävän lelun pitäisi kaiken järjen mukaan auttaa pureskeluongelmassa – kunhan on jotain pientä tekemistä.

Fidget spinner olisi ollut hyvä, mutta koska se vaatii kahta kättä, tyydyin puristeltavaan palloon. Siitä tuli kuitenkin lähinnä verenluovutus mieleen, ja pallo unohtui nopeasti.

Tulos: Stressilelun toimiminen on todennäköisesti hyvin henkilökohtaista. Itse en jaksanut räplätä stressipalloa kovin kauaa. Silloin kynsistä tuli taas uhreja.

Mikä toimi parhaiten?

Kaikissa kikoissa on puolensa, joten sopiva keino riippuu ihan ihmisestä itsestään.

Tekokynnet ovat varmasti tehokkaimmat, jos niitä vain pystyy käyttämään. Itselläni parhaiten toimivat tavallinen kynsilakka ja huulipunan käyttö. Ja kyllä, kynsissä näyttäisi olevan jo vähän mittaa!

Jos käyttää montaa ihonhoidon täsmätuotetta yhtä aikaa, kannattaa olla perillä niiden yhteisvaikutuksista.

On voidetta, kasvovettä, seerumia, tehoampulleja ja vaikka mitä tuotteita, joilla kullakin on ihonhoidossa tietty käyttötarkoitus. Yksi kosteuttaa, toinen kuorii, kolmas nopeuttaa ihon uusiutumista ja niin edelleen.

Kun ihonhoitohyllylle kertyy muitakin puteleita kuin puhdistusaine ja kasvovoide, pitäisi myös tietää, missä välissä mitäkin tulisi käyttää ja miten tuotteet reagoivat muiden ihotuotteiden kanssa.

Beauty Within -kanavan videolla Youtubessa kerrotaan, minkä ihonhoitotuotteiden yhdistämistä tulisi välttää. Jotkut yhdistelmistä saattavat jopa vahingoittaa ihoa, toisissa haittana on lähinnä se, että ihonhoitotuotteiden teho kärsii.

1. Aknen hoitotuotteet ja kemialliset kuorinta-aineet

Epäpuhtaalle iholle tarkoitetut hoitotuotteet sisältävät usein salisyylihappoa, joka kuorii ja puhdistaa ihoa. Aknen hoitoon tarkoitetut lääkevoiteet puolestaan sisältävät usein bentsoyyliperoksidi-nimistä ainetta, joka avaa ihohuokosia, ehkäisee talin eritystä ja tappaa bakteereja. Se on siis melko tuhtia tavaraa. 

Jos aknehoitojen lisäksi käyttää vielä kemiallisia kuorinta-aineita, jotka sisältävät AHA- tai BHA-happoja, iho joutuu koville. Pistely ja kuumotus ovat yleensä merkki siitä, että nyt on jokin pielessä. Siksi aknevoiteita ja kuorinta-aineita kannattaa käyttää eri päivinä, ei koskaan yhtä aikaa.

2. C-vitamiini ja monet tehotuotteet

C-vitamiini on tällä hetkellä yksi ihonhoidon hittiaineista. Se kirkastaa ja silottaa ihoa hellävaraisesti. C-vitamiiini kuitenkin menettää tehonsa helposti, joten väärin käsiteltynä c-vitamiiniseerumi voi olla käyttäjälleen pelkkää rahanhukkaa. Siksi on hyvä joko ottaa selvää muiden tuotteiden yhteensopivuudesta tai pitää ainakin useamman minuutin tauko eri tuotekerrosten välissä.

Etenkin retinolituotteet ja bentsoyyliperoksidia sisältävät voiteet saattavat myös ärsyttää ihoa c-vitamiinin kanssa käytettyinä, kertoo Huffington Post. Hydroksihapot eli AHA ja BHA saattavat toimia ihon valmistelussa ennen c-vitamiinia, mutta varminta on käyttää niitäkin erikseen.

3. Retinoli ja kaikki ihoa ärsyttävät tuotteet

Retinoli- ja retinoidituotteet hoitavat etenkin ikääntymisen merkkejä, mutta ne saattavat myös herkistää ja ärsyttää ihoa. Siksi niiden kanssa ei tulisi käyttää muita ihoa ärsyttäviä aineita, esimerkiksi kuorintoja. Lisäksi iho on suojattava auringolta.

4. Kuorintavoiteet ja kuorintavälineet

Kuorinta tekee yleensä hipiälle hyvää, kunhan välttää ihon liian kovakouraista käsittelyä. Jos siis käyttää jo esimerkiksi kuorivaa kasvoharjaa, sen kanssa ei enää kannata käyttää kuorintavoidetta, jotta iho ei vaurioidu.

Sekä rakeita sisältävät fysikaaliset kuorinnat että kemialliset kuorinta-aineet voi hieroa iholle käsin – se riittää aivan hyvin. Beauty Within -kanavalla vinkataan, että kaikkein hellävaraisimmin ihon saa kuorittua, kun käyttää levittämiseen ja huuhteluun pikkusormiaan.