Me Naiset
|
Viivi Aaltovesi
Kosmetologin mukaan ihotyyppiä ei pitäisi määritellä pelkän pinnan perusteella. Kuva: Colourbox
Kosmetologin mukaan ihotyyppiä ei pitäisi määritellä pelkän pinnan perusteella. Kuva: Colourbox

Miten ihosi reagoi stressiin, säätilan vaihteluihin tai ruokavaliomuutoksiin? Se voi paljastaa uuden ihotyyppisi. 

Ihonhoitotuotteita on iät ja ajat ollut tapana ryhmitellä sen mukaan, millaiselle iholle mikäkin tökötti soveltuu: kosteuttavaa kuivalle iholle, öljyisyyttä hillitsevää rasvoittuvalle iholle, jotain siltä väliltä normaalille iholle ja niin edelleen. 

Perinteiset ihotyypit ovat kuitenkin karkea yksinkertaistus siitä, mitkä kaikki asiat vaikuttavat ihomme tarpeisiin, väittää kosmetologi Barbara Close Women's Healthissa

Closen mukaan ihoa ei pitäisi hoitaa vain pinnallisten oireiden perusteella, vaan etsiä iho-ongelmien syitä esimerkiksi elämäntavoista ja perimästä. Oman ihonhoitomerkin perustanut Close jakaa ihon neljään päätyyppiin ja antaa kullekin ihotyypille vinkit ihonhoitoon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

1. Sopeutuvainen iho

Sopeutuvainen iho ei ole millänsäkään muuttuvasta säästä, eikä hermostu tuotteiden vaihtamisesta. Sopeutuvaiselle iholle kehittyy harvemmin näppylöitä muutosten seurauksena. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hellävarainen pesu ja säännöllinen kosteutus ovat tärkeitä juttuja myös tällaiselle iholle. Sopeutuvainen iho kestää myös viikottaista kuorintaa. 

2. Hormoneihin reagoiva iho

Jos akne ja rasvoittuminen kuulostavat tutuilta ongelmilta, ihosi saattaa olla sitä tyyppiä, jolla hormonitoiminta näkyy herkästi. 

Myös naisilla erittyy androgeenejä, eli mieshormoneja, jotka vauhdittavat talin tuotantoa, mikä puolestaan johtaa helposti ihohuokosten tukkeutumiseen. 

Close suosittelee tälle ihotyypille säännöllisiä kuorintoja ja puhdistusta tuotteella, jossa on pieni pitoisuus salisyylihappoa. Happo hillitsee tulehdusta ja öljyisyyttä, mutta on suurissa määrin hyvin kuivattavaa. 

Vaikka hormoneihin reagoiva iho on taipuvainen öljyisyyteen, sitäkin täytyy kosteuttaa ahkerasti.

3. Stressiherkkä iho

Näkyvätkö pienetkin elämäntapojen ja olosuhteiden muutokset naamastasi? Jos vastaus on kyllä, sinulla taitaa olla stressiin reagoiva iho. 

Stressiherkältä iholta säätilan muutokset, univaje, stressi ja ruokavalion puutteet eivät jää huomaamatta. Juuri kun elo on muutenkin kuormittavaa, saattaa kasvoille ilmestyä ruusufinni tai atooppinen ihottuma. 

Voiteissa ja muissa tuotteissa yksinkertaisuus on valttia.

Tällaisen ihon hoidossa hellävaraisuus on kaikki kaikessa. Pese kasvot hellävaraisella tuotteella, esimerkiksi voiteella vaahdon sijaan, ja käytä haaleaa tai viileää vettä kuuman sijaan. 

Voiteissa ja muissa tuotteissa yksinkertaisuus on valttia. Mieto luonnonkosmetiikan vaihtoehto on parempi valinta kuin voimakkaita vaikuttavia aineita, saati happoja, sisältävä seerumi. 

4. Ikäiho

Kun ikäännymme, iho tuppaa ohenemaan, ja sen kosteustasapaino muuttuu. Tuloksena voi olla esimerkiksi juonteita ja värimuutoksia. Vaikka nimestä voisi muuta ajatella, tätäkin ihotyyppiä esiintyy monen ikäisillä kaksikymppisistä alkaen. 

Pesu kevyesti kuorivalla tuotteella voi olla hyvä idea, sillä ikääntyessään iho ei uusiudu luonnostaan kovin nopeasti. Kosteuttaminen on kuitenkin kaikkein tärkeintä. 

Voiteeksi kannattaa etsiä sellainen, joka sisältää A-vitamiinijohdannainen retinolia. Se silottaa ja pehmentää ihoa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla