Ajatus mahdollisimman vähän kemiallisia ainesosia sisältävästä hellävaraisesta kosmetiikasta kuulostaa hyvältä ja järkevältä.
Ajatus mahdollisimman vähän kemiallisia ainesosia sisältävästä hellävaraisesta kosmetiikasta kuulostaa hyvältä ja järkevältä.

Kiharametodeja ei ole pakko noudattaa orjallisesti, vaan sopivasti soveltamallakin voi saada kivat laineet. Pelkkä sampoon vaihtaminen saattaa tehdä jo ihmeitä.

Olen koko ikäni pessyt hiuksiani pääasiassa markettien sampoorepertuaarilla ja syystä – ovathan ne edullisia, todella hyviä ja varsinaisia koko kansan luottotuotteita.

Rehellisesti sanoen en ole koskaan ajatellut shampoon vaikuttavan sen koommin siihen, miltä hiukset lopulta näyttävät tai miten asettuvat. Sampoo kuin sampoo, ajattelin. Tärkeintä oli saada taipuisa ja helposti rasvoittuva tukkani puhtaaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sitten tein muutoksen hiustenpesurutiineihini. Se muutti täysin käsitykseni omista hiuksistani ja siitä, miten ne käyttäytyvät.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Aloin viime kesänä pestä hiuksiani luonnonkosmetiikalla, ja kokemukseni luonnonkosmetiikasta on ollut pelkästään hyvä. Kun löysin sopivat tuotteet, olen saanut hiukseni erinomaisen puhtaiksi. Myös ajatus mahdollisimman vähän kemiallisia ainesosia sisältävästä hellävaraisesta kosmetiikasta kuulostaa hyvältä ja järkevältä.

Pesutuloksen lisäksi hämmästelin sitä, miten taipuisa tukkani alkoikin kihartua kuin itsestään. Olen aina havitellut rentoa surffitukkaa, joten kummallinen muutos oli ehdottoman positiivinen. Aloin myös saada ihastelevia kehuja ystäviltä ja kollegoilta, jotka ihmettelivät, miten saan tukkani ihanalle laineelle – en tiennyt vastausta tarkkaan itsekään.

Hiukseni ennen...
Hiukseni ennen...

Silikoni on surffitukan pahin vihollinen

Pesin uudella rutiinilla hiuksia kuukausia, kunnes joulukuinen viikonloppuloma äidin nurkkiin ja salamannopea paluu markettishampoiden maailmaan aiheuttivat järisyttävän oivalluksen.

Yksi uusi pesu vanhoilla tuotteilla silotti ja suoristi rennon surffitukkani kertaheitolla. Hiukset tuntuivat täysin vierailta, kuin niihin olisi tehty jokin hurja tehohoito.

Ja tavallaan olikin.

Salaisuus on sama kuin suomalaisnaiset villinneessä curly girl -metodissa, vaikka en itse sitä noudatakaan. Suositun hiustenhoitorutiinin idea on pestä ja hoitaa hiuksia ilman silikoneja, sulfaatteja ja kuivattavaa alkoholia sisältäviä tuotteita. Kun omaa luonnonkiharaansa kosteuttaa ja käsittelee hellästi, hyvin todennäköisesti se herää uuteen loistoon. 

Intoni luonnonkosmetiikan testaamiseen lähtikin alun perin siitä, kun testasin curly girl -metodia. En lopulta jaksanut noudattaa sitä muutamaa hassua viikkoa pidempään. Luonnonkosmetiikka jäi, mutta sulfaatit ja silikonit poistuivat elämästäni.

Sulfaatit saavat shampoon vaahdottumaan, mutta samalla ne pesevät voimakkaasti, mikä saattaa kuivattaa hiuksia. Silikonia puolestaan käytetään etenkin hoitotuotteissa, koska se tekee hiusten pinnalle kalvon, jonka ansiosta kuontalo näyttää ja tuntuu sileämmältä.


Ei ole pakko olla curly girl ollakseen curly girl

Ymmärsin, että vika on ollut nimenomaan tutuissa ja turvallisissa tuotteissa, joilla olen koko ikäni hiuksiani pessyt. Hiukseni ovat luonnostaan taipuisat, mutta olen aina harjannut niitä suoraksi ja suorastaan kyllästänyt tukkaani silottavilla silikoneilla.

Ei ihme, että surffitukka on pysynyt tähän saakka piilossa.

Toinen keskeinen muutos kohti laineikasta tukkaa on ollut tiheäpiikkisestä harjasta luopuminen. Aloin käyttää marketin harvapiikkistä kampaa, ja hiukset tuntuvat kiittävän!

Tältä hiukseni näyttävät nyt...
Tältä hiukseni näyttävät nyt...

Ei ole uutta tietoa, että silikonittomien ja sulfaatittomien tuotteiden käyttö on hyväksi hiuksen omalle laineikkuudelle. Sampoohyllyllä sietää silti olla yhä tarkkana: kaikki luonnonkosmetiikka ei ole automaattisesti synteettistä parempaa, ja markettituotteistakin voi tehdä löytöjä, kun syynää ainesosalistat huolella läpi.

Sampoon ja kamman vaihtaminen on kuitenkin opettanut minulle ennen kaikkea sen, että ihanat laineet voi saada, vaikka ei noudattaisikaan monivaiheista curly girl -metodia orjallisesti. 

Surffilaineita ei tarvitse enää väkertää viiden eri muotoiluputelin avulla – siihen riitti pelkkä pesupullojen vaihto. Kun tukan antaa kuivua pesun jälkeen rauhassa itsekseen ja sitoo sen yöksi nutturalle, kiharapehkoa voi olla jopa vaikea hallita.

Minusta ei ollut aidoksi curly girliksi, mutta olen vallan tyytyväinen laineisiin, joita ei tarvitse sen koommin laittaa.

Vierailija

Toimittaja käyttää ilmaisua "sen koommin" kun haluaa ilmeisesti sanoa "sen kummemmin"? "Sen koommin" tarkoittaa jotakuinkin samaa kuin "sen jälkeen". Esim. "Sen koommin en ole häntä nähnyt."

Pistipä vaan silmään kun juttua luin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla