Kuvat
Shutterstock
Nyt pois sieltä auringosta ja vikkelään!
Nyt pois sieltä auringosta ja vikkelään!

Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin.

Kiinteyttää a tasoittaa ihoa intensiivisesti. Stimuloi luonnollista kollageenin tuotantoa. Ehkäisee vapaiden radikaalien muodostumista. Aktivoi ihon uudistumista.

Tällaiset mainoslauseet ovat luultavasti tuttuja lähes kaikille omista kulutustottumuksista riippumatta.

Näin markkinoidaan anti aging -tuotteita: siis sellaisia, jotka lupaavat hidastaa ihon ikääntymistä tai häivyttää jo ilmaantuneita juonteita.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mistä tietää, mistä kannattaa maksaa? Voiko ihon ikääntymistä oikeasti hidastaa kotikonstein? Jos voi, niin millä?

Ikä veltostuttaa ihoa väistämättä. Sen huomaa erityisesti poskissa, suupielissä ja silmäluomissa, korvannipukoissakin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ilmestyy juonteita ja ryppyjä. Iho ohenee, kuivuu ja alkaa vaurioitua aiempaa herkemmin. Verisuonet näkyvät. Ilmestyy pigmenttiläiskiä. Kimmoisuus katoaa.

Vaikka ihon ikääntymistä ei voi estää, muutoksia voi hidastaa. Yksi asia on ylitse muiden: auringolta suojautuminen.

– Voi sanoa, että ikääntyvän ihon merkeistä suurin osa liittyy jollain tavalla auringon uv-säteilyyn, sanoo Husin Iho- ja allergiasairaalan ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Alexander Salava.

– Englannin kielessä on oma termikin, photoaging. Se viittaa nimenomaan uv-säteilyn aiheuttamaan ihon ikääntymiseen.

Auringon uv-säteily jaetaan uv-a-, uv-b- ja uv-c-säteilyyn aallonpituuden mukaan. Suurimmat erot ovat juuri säteilyn vaikutuksessa ihoon.

Uv-b-säteily jää ihon pintakerrokseen. Se polttaa ihoa ja altistaa suurina määrinä ihosyöville.

Ihon vanhenemisen näkökulmasta keskeisintä on uv-a-säteily, joka imeytyy syvälle ihoon, verinahkaan. Sisätiloissa kannattaa muistaa, että uv-a-säteily läpäisee myös ikkunat.

– Jos ei suojaa ihoa auringolta, on turha lotrata kalliilla anti aging -voiteilla, sanoo Ihosairaalan ihotautilääkäri Carl Kyrklund.

Jos siis puhutaan toimivimmista ikääntymisen merkkejä ehkäisevistä tuotteista, vankin ja kiistaton näyttö on aurinkosuojavoiteilla – vaikka niitä harvoin mielletään varsinaiseksi anti agingiksi.

Paljon on tutkittu myös A-vitamiinin vaikutuksia. Siitä on kirjoitettu ”ihon ihmevitamiinina”, joka tehoaa niin ryppyihin kuin akneenkin.

A-vitamiini muodostuu suuresta määrästä erilaisia yhdisteitä, joita kutsutaan nimellä retinoidit. Niiden joukosta vankin näyttö ihon ikääntymisen hoidossa on tretinoiinilla.

– Kun puhutaan ihon voidehoidoista, A-vitamiinijohdannaisilla on kiistatta vahvin näyttö. Tiedetään, että ne toimivat, Kyrklund sanoo.

Niistä on kirjoitettu jopa Cochrane-tason katsaus, Kyrklund huomauttaa. Cochrane-katsauksia hyödynnetään Suomessa kliinisen ja terveyspoliittisen päätöksenteon tukena, ja ne ovat tieteellisesti pätevänä pidettyjä lähteitä.

Husin Salava luonnehtii näyttöä kuitenkin vielä ”melko heikoksi”.

Monissa ikääntymisen vaikutuksia käsittelevissä tutkimuksissa ongelmana on yleistettävyys.

– Voi olla vain 30 ihmistä, joille laitetaan voidetta kasvoille ja arvioidaan, auttoiko se. Hyvässä tutkimuksessa on aina myös ryhmä, jolle ei tehdä mitään hoitoa tai hoitoa verrataan johonkin toiseen, Salava sanoo.

Tretinoiinin huono puoli on, että se kuivattaa ja ärsyttää ihoa. Paras näyttö on juuri voimakkaimman, reseptilääkkeenä myytävän A-vitamiinivoiteen hyödyistä.

Voiteissa niin ikään käytetty retinyylipalmitaatti on paremmin siedetty A-vitamiinimuoto, mutta tehokin on luultavasti heikompi.

Kun puhtaan ”todistetuista” vaikutuksista ihon ikääntymisen hidastamiseen, mistä oikeastaan puhutaan? Vaikka A-vitamiinijohdannaiset toimisivatkin, mitä niiden ajatellaan tekevän?

– Se on hyvä kysymys. Vaikutukset ovat monimutkaisia, eikä kaikkia retinoidien mekanismeja ole täysin selvitetty. Esimerkiksi tretinoiinilla on laajoja vaikutuksia solujen sisäisiin toimintoihin ja muun muassa niiden jakautumiseen, Salava sanoo.

Käytännössä kuluttaja voi huomata vaikutuksen sileämpänä ihona ja juonteiden vähentymisenä.

– Ryppyjen väheneminen voi olla ihon rakenteellisten muutosten näkyvä vaikutus, Kyrklund luonnehtii.

Kannattaa myös muistaa, että näytön puute ei sinänsä tarkoita sitä, etteikö tuote voisi olla tehokas.

– Aika harvoin tuotteiden taustalla on ihmisillä tehtyjä tehotutkimuksia, koska niitä ei kosmetiikkavoiteista edellytetä, Kyrklund sanoo.

Erilaisia teorioita on sen sijaan loputtomasti. Moni on varmaan lukenut esimerkiksi antioksidanttien, hyaluronihapon ja kollageenin vaikutuksista ihon nuorekkuuteen.

– Kosmetiikkatuotteet sisältävät usein antioksidantteja. Ajatuksena on happiradikaalien eli solutoimintoja haittaavien aineiden vähentäminen. Se on se teoriassa hyvä idea, mutta näyttö sen tehosta on vähäistä tai olematonta, Salava sanoo.

Kun taas käytetään kollageenia ja hyaluronihappoa, pyritään vaikuttamaan ihon syvimpiin kerroksiin, joissa olevat sidekudosaineet – eli esimerkiksi kollageeni – vähentyvät vanhenemisen myötä.

– Ajatus on, että kun näitä aineita käytetään kosmetiikassa, ihon kimmoisuus lisääntyy eikä se näytä niin löysältä. Tietääkseni niiden tehosta kosmetiikassa paikallisesti iholle käytettynä ei ole näyttöä, Salava sanoo.

Kyrklundin mukaan hyaluronihappo on avuksi ihon kosteuttamisessa, ja kosteutettu iho näyttää aina paremmalta kuin kuiva. Ikääntymisen merkkien ehkäisyssä siitä ei ole näyttöä.

Jokainen voi kuitenkin merkittävässä määrin vaikuttaa oman ihonsa kuntoon. Helpointa on suojata se auringolta ja olla tupakoimatta. Nämä ovat tekoja, joilla on myös suurin merkitys.

Lääkärilehden katsausartikkelissa kirjoitettiin identtisiä kaksosia koskevasta tutkimuksesta, jossa havaittiin, että iho vanhenee samantyyppisesti, mikäli kaksosten elintavat ovat samanlaiset.

Ryppyjen syvyys ja ihon löysyys sen sijaan olivat riippuvaisia elintavoista. Jos niissä oli eroja, myös ulkonäössä oli suurta vaihtelua.

– Elämäntapojen vaikutuksesta ei sinänsä ole hirveästi näyttöä. Jokainen kuitenkin varmaan tuntee ihmisiä, joilla elämäntavat ovat epäterveelliset. Voi katsoa heidän kasvojaan ja tehdä johtopäätöksiä. Iho on terveyden peili, ja sen kunnolla on on usein yhteys myös elintapoihin, Salava sanoo.

Jos kuitenkin noudattaa näitä kolmea perussääntöä – auringolta suojautuminen, tupakoimattomuus, terveet elintavat (eli esimerkiksi monipuolinen ruokavalio, riittävä uni, kohtuullinen alkoholinkäyttö) – ja silti rypistyy, kyse on geeneistä.

Niille ei kukaan voi mitään.

Mutta mitä väliä? Entä sitten, jos iho on täynnä ryppyjä?

– Se, mitä näemme ikääntyvänä ihona, sitä halutaan nykyään yhteiskunnassamme estää. Juonteet, ihon elastisuuden menettäminen, roikkuva iho. Näitä kaikkia voisi pitää ihan luonnollisena asiana, johon vieläpä vaikuttavat eniten geenit, Salava sanoo.

– On myös kulttuureja, joissa vanhuuden aiheuttamia ihomuutoksia nähdään myönteisessä valossa, ikään kuin elämänkokemuksen merkkeinä. Meillä niitä halutaan piilottaa.

Jos rypyt ja juonteet eivät häiritse, hyvä. Jos ne häiritsevät, voi hakea mielenrauhaa kosmetiikkavoiteista.

– Ei niistä varmaan ole muuta haittaa kuin se raha, mitä niihin investoidaan, Salava sanoo.

Pelkästään Yhdysvalloissa anti aging -tuotteisiin käytetään kymmeniä miljardeja dollareita vuosittain. Markkinan ennustetaan kasvavan lähivuosina ympäri maailman.

Lääkärilehden katsausartikkelin johtopäätös oli, että kosmetiikkateollisuuden esittämät todisteet tuotteiden todellisista vaikutuksista eivät kestä kriittistä tarkastelua.

– Menestys johtuu mielikuvamainonnan tehosta ja ihmisten hyväuskoisuudesta, artikkelissa todetaan.

Salava on samaa mieltä.

Ostopäätöstä tehdessä on siis hyvä muistaa, että mainoslauseiden lupaukset tuskin toteutuvat täysimääräisinä. Toisaalta erilaisten tuotteiden kokeilusta voi saada mielihyvää, jonka arvoa ei ole tarkoituskaan mitata rahassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla