Olisiko ilmankostuttimesta iloa kylmän kuivattamalle iholle?

On taas se aika vuodesta, kun tuuli puhaltaa navakkana ja ilmassa on päivä päivältä enemmän talven tuoksua. Kaikki me kuivasta ihosta kärsivät tiedämme, mitä se tarkoittaa: kutinaa, kiristelyä ja hilseilyä.

Ihoa voi ja kannattaa yrittää suojata kylmän ja kuivan talvisään aiheuttamalta kuivumiselta. Hyviä peruskeinoja tähän ovat ainakin kuumien suihkujen välttäminen, säntillinen ihon hoitaminen, kosteusvoiteen käyttäminen heti pesun jälkeen, hajusteiden ja muiden kuivattavien kosmetiikka-ainesosien välttäminen sekä riittävä veden juominen. Joskus myös seerumin lisääminen ihonhoito-ohjelmaan voi paljastua pelastukseksi. Näin kävi esimerkiksi Varpulle, joka kokeili seerumia ensimmäistä kertaa ja yllättyi, kun ihon tuntuikin talvella kuivan sijaan pehmeältä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Joskus kuitenkin tuntuu siltä, että vaikka kosteuttavilla tuotteilla kuinka läträisi, ei mikään määrä ihonhoitoa helpota oloa riittävästi. Onko mitään muuta sitten tehtävissä?

Ilmeisesti on. Lisähelpotus saattaa löytyä ihan muualta kuin ihonhoitorutiineista, nimittäin ilmankostuttimesta. Ulkoilman lisäksi myös sisäilma on talvella kuiva, kun asuntoja lämmitetään kesää enemmän.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kuivassa ilmassa kosteus haihtuu iholta herkemmin, joten kosteampi huoneilma voi olla avuksi ihon oman kosteuden säilyttämisessä. Kun ihon uloin kerros ei pääse kuivumaan, välttää paremmin hilseilyn, halkeilun ja muut ikävät vaikutuksetkin. 

Jotkut ihotautilääkärit suosittelevatkin ilmankostuttimia myös ihottumasta ja psoriasiksesta kärsiville.


Myös ilmankostutin vaatii huolenpitoa

Jos ilmankostuttimen päättää hankkia, tulee huolehtia siitä, että se myös pysyy kunnossa. Jos laite on päivittäisessä käytössä, viikoittainen puhdistus on paikallaan. Muutoin vekottimeen saattaa kertyä bakteereita, sieniä tai jopa hometta, eikä kukaan halua moisia hengitysilmaansa. Laitteessa oleva vesi tulisi vaihtaa mieluiten joka päivä.

Ennen ilmankostuttimen käyttöönottoa kannattaa lisäksi tarkistaa, millainen huoneilman kosteus on lähtötasoltaan. Myös liian kostea ilma voi olla haitallista, sillä se saattaa aiheuttaa jopa homevaurioita ja sitä kautta terveysongelmia. Huoneilman suhteellisen kosteuden tulisi tavallisesti olla noin 20–60 prosenttia.

Lähteet: Allergy & AirAllureHengitysliittoSosiaali ja terveysministeriön asumisterveysohje

Sisältö jatkuu mainoksen alla