Nuttura päälaella pitää niskan viileänä. Kuva: Shutterstock
Nuttura päälaella pitää niskan viileänä. Kuva: Shutterstock

Kiepauta helteellä tukka nutturalle, harjoittele trendikäs letti tai huijaa polkka ylös, hiustaiteilija Mariela Sarkima vinkkaa.

Hair Bible -kirjan kirjoittanut hius- ja meikkitaiteilija Mariela Sarkima neuvoo, miten pää pysyy viileänä ja tukka kunnossa helteellä.

1. Pikku Myy -nuttura

"Oma vakkarini nykyään. Pikku Myy -kampaus eli korkea nuttura keskellä päätä toimii, koska helteellä niskaan turkiskaulukseksi kerrostuvan tukan saa ylös."

Kiepauta tukka nutturalle pään päälle. Jos sipaitset kutreihin muotoiluvoidetta tai muuta kevyttä muotoilutuotetta, saat illaksi juhlakelpoiset laineet.

Pikku Myy -nuttura on Marielan mukaan virallinen hipsterikampaus, viikonloppuna järjestettävä Flow Festivalin vakiotyyli. Kampaus on uudistunut viimeisten vuosien aikana. Kun nuttura oli vielä pari vuotta sitten ehtaa Pikku Myytä eli pieni ja tiivis, nykyään se saa olla leveämpi ja muhkeampi. Jos tukkaa ei ole tarpeeksi muhkeaan versioon, nutturan sisään voi ujuttaa donitsivalkin.

Lue myös: Ompele itsellesi nuttura

2. Ranskanletti käänteisesti

"Lettikampauksia näkyy nyt kaikkialla. Vaikka olenkin kampaaja, letittäjänä olen noviisi. Silti minulta sujuu dutch braid eli käänteinen ranskanletti."

Dutch braid eli käänteinen tai käännetty ranskanletti, ranskanletti väärinpäin tai hollanninletti tehdään samalla tekniikalla kuin ranskanletti, eli lettiin tuodaan lisää hiuksia sitä letittäessä, mutta tässä versiossa hiusosioita viedään aina seuraavan alapuolelle. Näin letti eli pullapitko muodostuu hiusten pintaan.

Videolla The Small Things -blogin pitäjä näyttää, millä tekniikalla käännetty ranskanletti tehdään.

Luo myös: Räjähtänyt lettikampaus on huipputrendikäs

3. Polkkahiuksen kieppi

"Vaikka hiuksesi eivät yltäisikään ponnarille, kiepautuksia käyttämällä niska pysyy polkkamitassakin viileänä."

Jos polkkahiuksessa on mittaa sen verran, että sivuhiukset yltävät taakse, hiuksista saa jo tehtyä nykerön. Jos polkka on lyhyempi, hiukset voi jakaa usempaan osioon, kiepauttaa kunkin osion itsensä ympäri ja kiinnittää pinnillä tai parilla. Suurimman osan hiuksista voi kasata ensin niskaan kiepiksi. Ota mukaan kaikki, jotka yltävät. Sen jälkeen loput, irti jääneet hiukset voi kiepauttaa ja kiinnittää parina osiona lähelle niskakieppiä.

Lue myös:

Asiantuntija neuvoo: Näin teet pyöräilykypärän alla kestävät kampaukset

Likaisten hiusten pelastus: vehnäjauhosta kuivasampoo!

Onko hiusten harjaus välttämätöntä? Kauneusguru Mariela Sarkima vastaa

Lämmin, viileä vai neutraali – nyt otetaan viimein selko ihon pohjasävystä.

Mikäli paneutuu meikkaamiseen yhtään peruspuuterointia enempää, päätyy aika nopeasti yhden hyvin yleisen kysymyksen äärelle.

Mikä on ihosi pohjasävy?

Joidenkin kohdalla sen selvittäminen on helppoa, ja ne perinteisimmät kikat toimivat: ranteen verisuoniin kurkkaaminen tai sen pohtiminen, sopivatko itselle paremmin kulta- vai hopeakorut. Sinisinä hohtavat verisuonet ja hopeakorut paljastavat viileän pohjasävyn, ja vihertävät suonet ja kultakorut lämpimän.

Jos kumpikaan ei osu aivan kohdalleen, iho on hyvin todennäköisesti pohjasävyltään neutraali eli jotain siltä väliltä.

Näyttelijä Jennifer Anistonia pidetään hyvänä esimerkkinä julkkiksesta, jolla on neutraali ihon pohjasävy. Kuvista pohjasävyä voi kuitenkin olla hieman vaikea arvioida. Kuva: Reuters
Näyttelijä Jennifer Anistonia pidetään hyvänä esimerkkinä julkkiksesta, jolla on neutraali ihon pohjasävy. Kuvista pohjasävyä voi kuitenkin olla hieman vaikea arvioida. Kuva: Reuters

Joskus ihon pohjasävyä voi kuitenkin olla vaikea arvioida. Jossakin valossa näkyy enemmän keltaista ja vihreää, toisessa sinistä ja punaista. Silloin kannattaa kokeilla myös näitä kikkoja:

1. Valkoinen vai luonnonvalkoinen

Usein pohjasävyn selvittämiseksi neuvotaan nostamaan valkoinen paperi lähelle kasvoja ja katsomaan, heijastavatko kasvot enemmän keltaista vai sinistä, punaista tai vaaleanpunaista.

Parempi keino on kuitenkin pukea ylle vuoronperään puhtaanvalkoinen ja luonnonvalkoinen vaate. Byrdie-sivuston mukaan puhdas valkoinen näyttää paremmalta lämminsävyisellä. Jos puhtaanvalkoinen sen sijaan vie kasvoilta värit, ihon pohjasävy on todennäköisemmin viileä ja kasvot näyttävät raikkaammilta luonnonvalkoisen lähellä.

Ennen testiä hiukset kannattaa laittaa tiukalle poninhännälle ja pestä kasvoilta kaikki meikit.

Laulaja Rihannan iho on pohjasävyltään lämmin. Kuva: Reuters
Laulaja Rihannan iho on pohjasävyltään lämmin. Kuva: Reuters

2. Ruskettuminen

Auringonottoa ihon pohjasävyn selvittämistarkoituksessa ei voi tietenkään suositella, mutta jos iho nyt jostakin syystä sattuu kuitenkin saamaan väriä, on hyvä mahdollisuus saada myös pohjasävy selville.

Meikkaaja Beau Nelson kertoo Peoplen artikkelissa, miten eri pohjasävyiset ihot käyttäytyvät ruskettuessaan:

  • Lämmin pohjasävy näkyy yleensä saman tien kullanhohtoisena rusketuksena.
  • Viileä pohjasävy on todennäköisin, jos iho muuttuu auringossa pinkiksi eli palaa helposti ja myös pysyy vaaleanpunasävyisenä.
  • Neutraali iho saattaa muuttua ensin punaiseksi, mutta sitten tavanomaisen ruskettuneeksi.

Jos iho näyttää helposti harmahtavalta, se saattaa olla oliivinsävyinen. Silloin pohjasävy taittaa vihreään, kuten näyttelijä Jessica Alballa. Kuva: Reuters
Jos iho näyttää helposti harmahtavalta, se saattaa olla oliivinsävyinen. Silloin pohjasävy taittaa vihreään, kuten näyttelijä Jessica Alballa. Kuva: Reuters

3. Iiristen värien tarkastelu

Silmät voivat olla perusväriltään siniset, ruskeat tai jotain muuta, mutta kun iiriksiä katsoo oikein läheltä, niissä näkyy pieniä ripauksia muitakin sävyjä. Jos silmät heijastelevat lämpimiä ja kullanhohtoisia hippusia, ihon pohjasävykin on todennäköisesti lämmin. Jos silmissä sen sijaan näkyy enemmän harmaata ja viileitä sävyjä, pohjasävy lienee viileä.

Poskipunalla voi meikata itsensä näyttämään joko viettelevältä tai viattomalta.

Mihin kohtaan poskipuna kuuluu? Kysymykseen ei ole olemassa yhtä oikeaa vastausta. Eri poskipunasijoitteluilla saa aikaan erilaisia kasvomeikkejä.

Perinteisimmät levitystavat lienevät hymyileminen ja poskipäille levittäminen sekä poskipunan häivyttäminen viistosti kohti korvaa.

Muun muassa Hadideja, Kardashianeja ja Jennereitä meikkaava Patrick Ta paljastaa Alluren jutussa, mitä eroa eri poskipunatekniikoilla oikeastaan on. Levitystyyli kannattaa valita sen mukaan, millaisilta kasvojensa haluaa näyttävän.

Söpö ilme syntyy pyöreästi poskipäille levittämällä. Japanissa suositaan Tan mukaan jopa humalaisen vaikutelman luovaa tyyliä, jossa poskipunaa levitetään silmien alle ja nenänvarren yli.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Reunited With Angel @jennadewan Hair By @kathleen_hair Makeup By @patrickta Assisted By @jentioseco

Henkilön Patrick Ta (@patrickta) jakama julkaisu

Tokiossa vieraillessaan Ta myös huomasi, että trendikkäät kaupunkilaiset levittävät poskipunaa ohimoilleen.

– Se oli hyvin hienovaraista. Se ei näyttänyt muotilehtimäiseltä, vaan osalta heidän arkeaan.

Seksikkyys on enemmän Tan amerikkalaisten asiakkaiden mieleen. Heille meikkaaja sivelee poskipunaa poskipäiden korkeimmalle kohdille, jotta kasvot näyttävät moniulotteisemmilta ja kulmikkaammilta. Punaa ei kannata tuoda liian lähelle poskipäitä.

Instagram-meikkityylissä suositaan usein nimenomaan linjakkaampaa poskipunatyyliä.

Myös sävyllä on väliä. Söpöön tyyliin sopivat heleät pinkit ja raikkaat punaiset, seksikkääseen neutraalit ja murretut sävyt. Tan mukaan Japanilaiset ovat tosin siirtymässä pinkistä poskipunasta oranssin ja korallin sävyihin.