Ulottuuko ympäristöystävällinen elämäntapasi myös kylpyhuoneen puolelle?

Yksittäinen ihminen ei voi ratkaista ilmastonmuutosta, mutta pienillä valinnoilla voi vaikuttaa. Siis vaikkapa niin pienillä kuin sillä, miten kasvonsa puhdistaa. Kuulostaa ehkä mitättömältä, mutta toisaalta me suomalaiset pesemme tyypillisesti kasvot aamuin illoin. Omien pesurutiinien päivittämisestä ympäristöystävällisempään suuntaan ei ole ainakaan haittaa.

Vogue on listannut tapoja, joilla kasvopesu onnistuu ekologisemmin. Lisäsimme joukkoon omat huomiomme ja saimme kasaan seuraavat vinkit:

1. Kierrätä ja lajittele.

Sinulla on melko varmasti keittiössä erikseen bio- ja sekajäteastiat. Parhaassa tapauksessa erittelet myös energiajätteen sekä paperin-, metallin- ja lasinkeräykseen menevät roskat.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vaan entäpä vessa? Monella nököttää kylppärin nurkassa yksi pieni roskis, johon helposti heittää kaikki lavuaarin äärellä syntyvät jätteet.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Monet kosmetiikkapakkaukset voi nykyisin kierrättää. Kannattaa siis tarkistaa pakkauksesta, mikä on fiksuin tapa hävittää se. Nykyisin kosmetiikkavalmistajilla on myös uudelleentäytettäviä pakkauksia ja kierrätyspalveluita. Suomessa esimerkiksi Lushin liikkeisiin voi palauttaa tyhjät tuotepakkaukset kierrätystä varten. Jos vastaavaa palvelua ei ole saatavilla, kannattaa muovipakkaukset kerätä keltaisiin muovinkeräyslaatikoihin.

Useiden ihonhoitotuotteiden pakkauksissa käytetään muovia, lasia ja metallia. Ne kannattaa lajitella erikseen. Esimerkiksi pumppupullojen kanssa on hyvä olla tarkkana. Niistä pitäisi poistaa metallinen jousi ennen muovinkierrätykseen viemistä.

2. Hylkää kertakäyttöiset vanulaput...

Jos puhdistat kasvosi kahdesti päivässä ja käytät siihen joka kerta vanulappua, kuluu lappuja vuodessa 730 kappaletta. Jos kaikki suomalaiset käyttäisivät vanulappuja kasvojensa puhdistamiseen, niitä kuluisi yli 4 miljardia vuodessa.

Vanulaput valmistetaan puuvillasta, jonka tuotannossa kuluu valtavat määrät vettä. Puuvillantuotanto ohentaa otsonikerrosta. Siksi olisi ekologisempaa käyttää kasvojen puhdistamiseen uudelleenkäytettäviä puhdistuslappuja tai musliiniliinaa.

Kestolappuja voi hankkia kerralla vaikka joka viikonpäivälle. Silloin niitä ei tarvitse pestä päivittäin, vaan ne voi laittaa vaikka kerran viikossa pesuun muun pyykin seassa.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Henkilön Aurelia Probiotic Skincare (@aureliaskincare) jakama julkaisu

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Käyttäjän @mashkabeauty11 jakama julkaisu

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Henkilön The Original MakeUp Eraser (@makeuperaser) jakama julkaisu

3. ...ja meikinpoistoliinat.

Suuri osa valmiiksi puhdistusaineella kostutetuista meikinpoistoliinoista valmistetaan polyesterista ja vastaavista tekokuiduista. Ne siis jäävät käytön jälkeen lojumaan kaatopaikoille jopa sadaksi vuodeksi.

Kertakäyttöiset puhdistusliinat eivät ole paras vaihtoehto myöskään ihon kannalta. Ne eivät yleensä puhdista tehokkaasti, niillä puhdistus perustuu hankaamiseen ja niissä on monesti ylimääräisiä, puhdistusta tehostavia kemikaalejaMe Naisten aiemmin haastattelema kosmetologi, maskeeraaja Tuija Luukkainenkin suosittaa kertakäyttöisten puhdistusliinojen sijaan kestoliinoja.

– Sellaisia (kertakäyttöisiä) puhdistuspyyhkeitä käytetään usein hyvin kovakouraisesti. Mielestäni niistä jää myös tunne, että kasvoja pitäisi vielä pyyhkiä jollakin, Luukkainen sanoo. 

Jos et ole valmis luopumaan kertakäyttötuotteista, valitse käyttöön biohajoavat liinat.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Henkilön NYR Organic with Ynes Arocho (@ynesarochonyr) jakama julkaisu

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Henkilön rms beauty • organic beauty (@rmsbeauty) jakama julkaisu

 

4. Käytä palmuöljyä sisältäviä tuotteita vain harkiten.

Palmuöljyn kysyntä on yksi syypää sademetsien hävittämiseen. Hakkuissa myös eläimet menettävät kotinsa. Siksi Vogue suosittaa valitsemaan sellaisia puhdistustuotteita, jotka eivät sisällä palmuöljyä.

Palmuöljyn tunnistaminen ainesosaluetteloista ei ole ihan yksinkertaista. Siitä voidaan käyttää useita eri nimityksiä, kuten kasviöljy tai sodium lauryl sulphate (natriumlauryylisulfaatti).

Ympäristöjärjestö WWF:n mukaan on parempi panostaa tuotteisiin, joiden sisältämä palmuöljy on tuotettu kestävästi, kuin luopua palmuöljystä kokonaan. Boikotointi voi saada yritykset käyttämään palmuöljyn tilalla vielä haitallisempia ainesosia. Palmuöljy on kasviöljyistä tehokkainta tuottaa.

Jos käyttää tuotetta, joka sisältää palmuöljyä, kannattaa varmistaa, että sillä on kestävästä palmuöljyn tuotannosta kertova RSPO-sertifikaatti.

5. Valitse luonnonkosmetiikkaa.

Jos haluaa tehdä ekologisia tuotevalintoja, pääsee helpoimmalla, kun ostaa vain sertifioitua luonnonkosmetiikkaa. Tällöin sertifikaatin myöntävä taho valvoo tuotteen sisältöä. Pro luonnonkosmetiikka ry listaa sivuillaan luonnonkosmetiikan sertifiointitahot ja -standardit.

Vierailija

Pesen naamani lämpimällä vedellä muutaman kerran viikossa tai kuten lastenhoito-oppaassa neuvotaan "kun kasvot ovat näkyvästi likaiset", enkä käytä mitään värikosmetiikkaa. En myöskään tarvitse mitään voiteita. Iho on tämän ikäiselle ihan mainiossa kunnossa, ollut enimmäkseen aina. Olen joskus tarvinnut huulirasvaa ja perusvoidetta ihon ja huulten kuivumisen vuoksi. 

Hyvin suuri osa kosmetiikasta ja ihonhoitotuotteista on ihon hyvinvoinnin kannalta tarpeettomia ja liikapakattuja, turhaa kuluttamista. Ihon sairaudet ja ärtymät ovat sitten oma asiansa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla