Me Naiset
|
Marjut Laukia
Aerosolipullossa oleva aurinkorasva saattaa loppua nopeammin, koska osa pisaroista leijailee ohi ihosta. Kuva: Shutterstock
Aerosolipullossa oleva aurinkorasva saattaa loppua nopeammin, koska osa pisaroista leijailee ohi ihosta. Kuva: Shutterstock

Spray-aurinkosuojat häviävät voidemaisille niin käytännöllisyydessä kuin turvallisuudessakin.

Iho pitää suojata auringon haitallisilta säteiltä, se on selvä. Aurinkorasvan käyttäminen on kuitenkin vähän ärsyttävää. Sen levittäminen vie aikaa, tahmaa vaatteet ja kädet ja lisäksi tökötti saattaa tuntua ja haista epämiellyttävältä.

Ratkaisuksi tarjotaan aurinkosuojaa, joka on suihkepullossa. Todellisuudessa se on kuitenkin vielä perinteistä rasvaakin huonompi vaihtoehto, Gizmodo-sivuston artikkelissa huomautetaan.

Suihkutettava aurinkovoide ehkä kuulostaa kätevältä, mutta on todellisuudessa kaikkea muuta. Sitä ei nimittäin voi vain suihkauttaa iholle, vaan se on levitettävä iholle käsin, jotta suojasta tulee tasainen. Niin neuvotaan yleensä myös purkin kyljessä. Amerikkalaisen dermatologia-akatemian mukaan kunnon suojan saa, kun ihon suihkuttaa ensin kunnolla märäksi ja hieroo tuotteen sitten ihoon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suihkutettaessa tuotetta saattaa roiskua myös kropasta ohi. Sitä menee hukkaan, ja tahmainen aine saattaa myös sotkea.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Spray-aurinkorasvan käyttäminen on siis ihan yhtä vaivalloista kuin voidemaisenkin.

Aurinkorasva on levitettävä joka tapauksessa iholle käsin.

Toinen ongelma on, että aurinkorasva sisältää kemikaaleja, joiden turvallisuudesta terveydelle kiistellään. Aineiden sanotaan olevan iholla turvallisia, mutta siitä ei ole riittävästi tutkimustietoa, miten ne vaikuttavat suun ja nenän kautta hengitettyinä.

Gizmodon mukaan Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto aikoo selvittää, millaisia riskejä spray-aurinkorasvoissa on. Parempaa tietoa odotellessa esimerkiksi Consumer Reports -yhdistuksen asiantuntijat kuitenkin kehottavat välttämään aurinkorasvasumun hengittämistä. Rasvaa ei ainakaan kannattaisi suihkuttaa suoraan kasvoille tai lapsen iholle. Turvallisinta on suihkuttaa rasvaa käsiin ja levittää vasta sitten muualle kroppaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla