Alkaako tukka muistuttaa liimalettiä tai harakanpesää? Kokosimme yhteen Me Naisten parhaat hiustenlaittovinkit, joilla saat hiuksesi kuosiin kotioloissa. 

Saimme hiljattain lukijaltamme juttutoiveen: Miten välttää luolanais-look, kun ei pääse kampaajalle? Ulkonäkö on pintaa, mutta piristäisi kovasti, jos voisi kuitenkin perusasioita huoltaa.

Perkasimme Me Naisten hiusarkistot läpi ja kokosimme yhteen jutut, joiden avulla voit leikkiä kampaajaa kotona!

On toki hyvä muistaa, että tämä on pakon sanelemaa. Moni ei haluaisi olla omien hiustenlaittotaitojensa armoilla, vaan marssisi mieluusti tutulle kampaajalle heti huomenna. Jos – ja kun – se ei tässä tilanteessa tunnu viisaalta, voi omista hiuksista onneksi saada astetta nätimmät ja siistimmät myös itse. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ensi alkuun on hyvä muistaa muutama asia:  

  • Älä läträä kuivasampoolla. Sen päivittäinen suihkiminen tukkaan saattaa nyt tuntua houkuttelevalta ajatukselta, mutta liian ahkera kuivasampoon käyttö tukkii hiuspohjan ihohuokoset, ja päänahka voi alkaa kutista ja hilseillä. 
  • Totuta hiukset pidempään pesuväliin. Kampaajien mukaan hiuksia ei missään nimessä kannattaisi pestä joka päivä. Jos niin on kuitenkin tottunut tekemään, voi kolmen tai neljän päivän pesuväli tuntua mahdottomalta. Mutta kas: nyt pidempään pesuväliin totuttelemiselle on viimein täydellinen tilaisuus, koska ihmisten ilmoille ei juuri ole syytä lähteä!
  • Suomalaisesta hiuslaadusta on nyt hyötyä. Perinteiset suomalaiset, lasimaisen tasaiset ja sileät hiukset näyttävät nimittäin karkeaa hiuslaatua hyväkuntoisemmilta eivätkä vaadi niin usein kampaajalla käyntiä.
  • Tyvikasvu voi näyttää todella hyvältä. Älä sure juuresta puskevaa omaa väriäsi. Etenkin vaalennetut hiukset voivat näyttää varsin upeilta tummemman juurikasvun kanssa. 

Ja sitten päästään niihin hiustenlaittovinkkeihin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

1. Viisi tärkeintä ohjetta

Kampaajakäynnin skippaamisella on seurauksensa. Latvat alkavat kuivahtaa, kun niitä ei leikkaa, ja värjätty hius kulahtaa nopeasti. Onneksi voit hoitaa hiusta myös kotikutoisesti. 

Katso tärkeimmät ohjeet täältä:


2. Hoida hiukset kiiltäviksi

Kiilto on hyvinvoivien hiusten merkki. Jos kutrit ovat elottomat ja latteat, kannattaa kiinnittää huomiota ruokavalioon. Parturi-kampaaja Anna Olenius suosittelee lisäämään ruokavalioon omega-3-rasvahappoja ja D-vitamiinia, joilla saa hiuspohjan öljyt sopivalle tasolle. 

Myös oikeaoppinen pesu lisää kiiltoa. Kotitekoisia naamioitakin voi kokeilla. Katso ohjeet täältä: 


3. Föönaa hiukset kuin ammattilainen

Jokainen osaa kuivata hiuksensa hiustenkuivaajalla, mutta kampaajan käsittelyssä lopputulos on aivan erilainen. Onneksi ihanan sileän ja tuuhean föönauksen voi oppia tekemään myös itse.

Katso kampaajan ohjeet ja video täältä: 


4. Uusi ilme hetkessä – vaihda jakauksen paikkaa 

Helpoin tapa uudistaa hiusten ja koko kasvojen ilmettä on jakauksen paikan vaihtaminen. Kiepauttamalla jakauksen pään puolelta toiselle saa myös helposti tuuheutta hentoon kuontaloon.

Eikö uusi jakaus asetu paikoilleen? Näin se onnistuu:


5. Leikkaa otsatukka itse

Hipovatko otsahiukset jo silmiä? Niitä voi lyhentää kotona, mutta valitettavan usein lopputulos on melko epätasainen. Suoran otsiksen leikkaamiseen on kuitenkin helppo kikka, nimittäin teippiniksi:

Jos ei kaipaa suoraa otsatukkaa vaan vähän rikotumpaa lopputulosta – tai jos kotoa ei löydy teippiä – voi kokeilla jotakin näistä keinoista:


6. ...tai kasvata otsatukka kivuttomasti pois

Otsikset ovat ihania, mutta joskus käy niin, ettei oma otsatukka yhtenä aamuna enää tunnukaan niin omalta. Otsahiusten poiskasvattaminen on usein tuskainen prosessi. 

Listasimme kolme vinkkiä, joiden avulla kasvatat otsiksen pois ilman suurempaa ärsyyntymistä: 


7. Pelasta haaroittuneet hiukset

Hiukset voivat haaroittua monella eri tavalla. Nyt kannattaa tutkia haaroja tarkemmin, sillä niitä voi parhaassa tapauksessa hoitaa ilman, että tukalle täytyy näyttää saksia. Kosteuttava hoitoaine, hiusöljy ja tehonaamio saattavat auttaa:


8. ... mutta älä leikkaa hiuksia itse, ellet tiedä, mitä olet tekemässä

Ihannetilanteessa lyhyet hiukset tulisi leikata 4–6 viikon välein, polkkatukka 6–8 viikon välein. Pitkät hiukset sietävät pidemmän, kolmen kuukauden leikkuuvälin. 

Leikkaamispuuhiin ei kuitenkaan kannata ryhtyä kotioloissa noin vain. Yleensä vain ammattilainen osaa leikata hiukset oikeaoppisesti, ja epämääräinen omatoimiparturointi saattaa johtaa melkoisen karmeaan lopputulokseen. 

Ota mieluummin apuun kampausvinkit, jotka on suunniteltu hiuksia tietoisesti kasvattaville. Jokainen hiuksia lyhyistä pitkiksi kasvattanut tietää, että prosessin aikana joutuu pärjäämään kiusallisen välivaiheen kanssa. Silloin apuun tulevat kuusi kampausideaa:


9. Tee onnistunut kotivärjäys 

Värjääminen sen sijaan onnistuu kotonakin, kunhan malttaa käyttää siihen aikaa. Lue ensi alkuun kampaajan neljä nyrkkisääntöä kotivärjäykseen:

Katso sitten täsmävinkit, joiden avulla varmistat, ettei värjäystuloksesta tule epätasainen:

Kaipaatko tarkempia ohjeita siihen, miten hiukset kannattaa jaotella osioihin värjäyksen aikana? Ne löydät täältä: 


10. Ryhtiä ohuisiin hiuksiin 

Suurimmalla osalla suomalaisista on melko ohuet ja liukkaat hiukset. Niissä on paljon hyvää, usko pois!

Jos ohuista hiuksista haluaa tuuheamman näköiset, ne tarvitsevat vähän apua. Kaikki alkaa oikeaoppisesta pesusta:

Moni hakee lättänään tukkaan tuuheutta hiuslakan, hiuspuutereiden ja suolasuihkeiden avulla. Muotovaahtoa suomalaiset ovat sen sijaan hyljeksineet – aivan suotta. Muotovaahdot ovat nykyään huomattavasti parempia kuin ennen, ja viimeistään viime vuonna niistä taas innostuttiin. 

Lue täältä, miten Milla ihastui aiemmin karttamaansa muotovaahtoon:


11. Tee kiharat kotikonstein – ilman lämpökäsittelyä

Vaikka viettää (lähes) kaiken aikansa kotona, voi hiuksia laittaa vähän enemmänkin ihan vain omaksi ilokseen. Nyt saattaa olla myös aikaa kokeilla erilaisia kiharatyylejä: jos yritys epäonnistuu, ei haittaa, kun kukaan ei näe. 

Sekä rennot laineet että säkkärän kiharapilven voi saada ilman lämpökäsittelyä. Täältä löydät vinkit kolmeen erilaiseen kiharatyyliin, jotka syntyvät helposti kotioloissa:

Somepalvelu TikTokissa kiersi hiljattain hauska kikka, jossa täydelliset kiharat kieputetaan sukkien avulla. Maija kokeili ja yllättyi: 


12. Huijaa letistä paksumpi

Letti on helppo ja toimiva kampaus, kun hiukset haluaa nopeasti pois tieltä, mutta ponnari kyllästyttää. Mutta miksi lettikampaukset näyttävät Instagramissa siltä, että mallilla on kilotolkulla tukkaa? Kampauksen tekijä on todennäköisesti hallinnut pancaking-tekniikan eli lätytyksen eli letin avaamisen muhkean näköiseksi.

Kas näin letistä saa huijattua muhkeamman: 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla