Kuvat
Shutterstock
Moni haaveilee auringon vaalentamasta ”surffaritukasta”.
Moni haaveilee auringon vaalentamasta ”surffaritukasta”.

Unelmoitko täydellisestä surffitukasta? Kampaaja kertoo, miten aurinkovaalennus onnistuu hiuksia vahingoittamatta.

Tuollaiset hiukset kiitos!

Olin alkukesästä käymässä lapsuudenkodissani ja löysin vanhoja valokuvia itsestäni. Hiukseni olivat kuvissa täydelliset: pitkät, laineikkaat ja kauniisti auringon vaalentamat. Olin juossut koko kesäloman ulkona, ja auringolla oli ollut aikaa tehdä taikojaan.

Tuli armoton halu kokeilla hiusten vaalentamista auringon avulla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Aurinko todellakin tekee hiuksiin upeita raitoja, FOLK Helsinki -kampaamossa työskentelevä kampaaja Veera Jurkka myöntää, mutta jatkaa samaan hengenvetoon:

– Aurinko tekee hiukselle muutakin kuin vaalentaa. Auringon UV-säteily vahingoittaa hiusten rakennetta pysyvästi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kemian opettajana aiemmin uraa tehnyt Veera tietää erityisen tarkasti, kuinka UV-säteilyistä vahingollisempi, UVA-säteily, vaikuttaa hiukseen. Ensin kuivuu hiuksen kuorikerros, ja jos altistus jatkuu, välikerros ja jopa ydin saattavat kuivua. Kuivuva hius vaalenee, mutta muuttuu huonokuntoiseksi.

– Tämä koskee erityisesti skandinaavista hiuslaatua, joka on erittäin ohut. Ohut hius kuivuu kauttaaltaan nopeasti.

Hattu päähän helteellä

Rusketus on ihon tehokas suojamekanismi auringon aiheuttamia vahinkoja vastaan. Hius on sen sijaan kuollutta solukkoa ja siksi täysin puolustuskyvytön UV-säteilyn edessä.

– Siksi hiukset pitää suojata auringolta, jos mielii säilyttää ne hyväkuntoisina. Suojaaminen on tärkeää varsinkin värjätyissä hiuksissa, sillä väri kärsii nopeasti auringossa, Veera sanoo.

Aurinko vaalentaa ja kuivattaa hiuksia.
Aurinko vaalentaa ja kuivattaa hiuksia.

Markkinoille on tullut hiustuotteita, joita mainostetaan UV-suojalla. Veeran mukaan ainoan oikeasti toimivan suojan auringolta antaa päähine.

– Huivi tai hattu toimii parhaiten. Tyylikäs lierihattu on mielestäni lyömätön ykkösvalinta hellepäivään.

Kosteuta, kosteuta, kosteuta

Veera ei kuitenkaan tyrmää täysin aurinkovaalennusta. Tärkeintä on muistaa kosteuttaa hiuksia ekstrapaljon koko kesän ajan. Hiusnaamiot ja -öljyt kannattaa ottaa säännölliseen käyttöön.

– Vinkkini on kostetuttava hiusnaamio, joka kannattaa tehdä kerran viikossa. Naamio on erityisen ihana laittaa hiuksiin saunan ajaksi: kääri päähäsi pyyhe ja anna naamion hautua kunnolla lämmössä.

Veeran mukaan aurinkoa turvallisempi vaihtoehto on vaalentaa hiukset ammattilaisen pakeilla.

– Normaali vaalennus on melko hellävarainen prosessi, kun se tehdään oikein. Pahinta, mitä voi tehdä, on lähteä vaalentamaan itse vahvoilla väriaineilla. Aurinkokin on sitä parempi vaihtoehto.

On pakko kysyä vielä vanhasta kikasta, jossa hiuksiin levitetään sitruunamehua vaalenemisprosessia nopeuttamaan. Onko se huono idea?

– Sitruunan sisältämä C-vitamiini kirkastaa väriä hieman, mutta muuten se ei juuri vaikuta vaalenemiseen. Sitruunan happo kuivattaa hiusta entistä pahemmin, eli en suosittele.

Sisältö jatkuu mainoksen alla