Kun iho kiristää ja hilseilee, on syytä kiinnittää huomiota ihonhoitotapoihin. Kuiva talvi-ihosi kiittää, kun noudatat näitä vinkkejä. 

Kalenteri näyttää tammikuuta, mutta lämpömittari plussaa monissa kaupungeissa. Kuluva talvi on ollut niin lauha, että Ilmatieteen laitos joutui vastikään ”perumaan talven”

Talvea tässä kuitenkin eletään, ja sen tietääkseen monen ei tarvitse kuin tunnustella ihoaan. Kuivuu, kutisee, kiristää, hilseilee ja rapisee. Kyllä vain, talvelta tuntuu.

Ihon kuivuminen johtuu siitä, että sen syvistä kerroksista haihtuu tavallista enemmän vettä. Iho kuivuu talvisin, sillä pakkasilma ja tavallista lämpimämpi sisäilma kuivattavat sitä. Lisäksi lämpimiin vaatteisiin pukeutuminen voi aiheuttaa ihoa ärsyttävää hikoilua.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ihoa voi onneksi suojata – no, jos ei kylmältä, niin vähintäänkin kuivalta talvisäältä. Listasimme toimivat keinot, joilla tuot iholle lisää kosteutta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

1. Vältä kuumia suihkuja

Kuuma suihku tuntuu ehkä ihanalta viileän päivän päätteeksi, mutta se myös kuivattaa ihoa. Lämpimien suihkujen rakastajan kannattaa tyytyä pikaiseen peseytymiseen tai siirtyä asteittain kuumista suihkuista hieman viileämpiin pesuhetkiin. Jos et malta luopua lämpimistä suihkuista, vältä kuumaa vettä ainakin kasvojen herkän ihon pesussa

2. Puhdista kasvot hellästi

Iho on syytä puhdistaa päivittäin päivän aikana kerääntyneestä liasta ja rasvasta, vaikkei meikkiä käyttäisikään. Jos iho tuntuu puhdistuksen jälkeen kuivalta, vaihda putsari hellävaraisempaan ja kosteuttavampaan.

Vältä puhdistusgeelejä ja vaahtoavia putsareita, sillä ne voivat kuivattaa ihoa entisestään. Puhdistusemulsiot eli -maidot tai puhdistusöljyt auttavat ihoa säilyttämään kosteustasapainon, joten niitä kannattaa suosia. Ne kannattaa levittää kuiville kasvoille – kyllä, suoraan meikin päälle ilman vettä – pyörivin liikkein. Kastele vasta sitten kädet, pyörittele vielä hetki ja huuhtele kasvot. 

Kuiva ja herkkä iho tykkää myös tuoksuttomista, väriaineettomista ja säilöntäaineettomista puhdistustuotteista. Sulfaatteja (sodium lauryl sulfate) kannattaa välttää, sillä ne tekevät putsarista kaikkein pesevimmän ja samalla kuivattavimman.

Olet saattanut joskus kuulla neuvon siitä, että kun kasvoja puhdistaessa käyttää ensin kuumaa ja sitten kylmää vettä, ihohuokoset sulkeutuvat. Neuvo ei pidä paikkaansa, vaan lämpötilan vaihtelu vain ärsyttää ihoa. Käytä siis puhdistuksen aikana haaleaa vettä.

3. Älä unohda kasvovettä

Pesun jälkeen moni lätkäisee iholle kosteusvoiteen, vaikka sen vuoro on ihonhoitorutiinissa vasta viimeisenä. Kosteusvoiteen tehtävä on nimittäin pääasiassa sitoa kosteus kasvoihin. Siksi voiteen alle tarvitaan ensin niitä varsinaisia kosteuttavia tuotteita. 

Kasvoveden tärkeyttä ihonhoidossa ei suotta hehkuteta, sillä se palauttaa iholle sen oman, lievästi happaman pH-arvon pesun jälkeen. Kasvovesi myös aloittaa ihon kosteutuksen ja tekee ihosta vastaanottavaisen muille tuotteille. Kasvovesi voi olla se tuote, jolla ihon pintakuivuudesta pääsee viimein eroon.

Älä suotta suihki kasvovettä pumpuliin, vaan levitä se suoraan kasvoille – muuten pumpuli imee itseensä suurimman osan kallisarvoisesta tuotteesta. Lisää kasvovesi käsin tai suihkauttamalla, ja painele se iholle.

4. Käytä seerumia

Jos tuntuu, että kasvovesi ei riitä, ota avuksi seerumi. Niin teki Varpu, jonka kuiva talvi-iho löysi seerumeista pelastuksen

Kuivalle iholle erityisen tehokas on hyaluronihappoa sisältävä seerumi. Hyaluronihappo sitoo itseensä ja sitä kautta ihoon kosteutta. Levitä seerumi iholle heti kasvoveden jälkeen, kun iho on vielä kostea. Siten hyaluronihapolla on kosteutta, jota sitoa. 

Mitä enemmän ihossa on hyaluronihappoa, sitä siloisemmalta kasvojen iho näyttää. Ihon luonnollinen hyaluronihappopitoisuus heikkenee iän myötä muun muassa stressin ja UV-säteilyn vuoksi. Siksi sitä sisältävästä seerumista voi olla apua erityisesti ikääntyvälle iholle.

5. Levitä kosteusvoide 

Vasta viimeiseksi iholle levitetään kosteusvoide. Se lukitsee aikaisemmin levitetyt tuotteet, esimerkiksi kasvoveden tuoman kosteuden, alleen.

Kuivaihoisen kannattaa käyttää päivisin kevyempää kosteusvoidetta ja turvautua ravitsevaan ja rasvaisempaan voiteeseen illalla. Sopivan voiteen löytää kokeilemalla: liian kevyt voide imeytyy nopeasti ja iho tuntuu pian uudelleen kuivalta. Vaihda tällöin paksumpaan voiteeseen. Muista levittää voidetta myös kaulalle. 

Jos iho on superkuiva, voi kosteusvoiteen jälkeen kasvoille levittää vielä kasvoöljyn. Hyvä muistisääntö on, että ihonhoidossa kevyin tuote laitetaan ensimmäiseksi, tuhdein viimeiseksi. Kasvoöljyt ovat usein tuhtia tavaraa, joten niiden vuoro on kosteusvoiteen jälkeen.


6. Älä unohda aurinkosuojaa

Aurinko ei Suomessa juuri talvisin näyttäydy, joten aurinkovoide saattaa olla viimeinen asia, joka pyörii mielessä. Kevättä kohden aurinko kuitenkin alkaa taas porottaa yllättävän voimakkaasti – etenkin lumihangen heijastamana sen säteet saattavat aiheuttaa sitä perinteistä eli ihon kuivahtamista, kärähtämistä ja ennenaikaista vanhenemista. Muista siis valita talvellakin kosteusvoide, joka sisältää suojakertoimia. 

7. Vältä hajusteita ja muita kuivattavia ainesosia

Ihonhoitotuotteisiin lisätään usein alkoholia tehostamaan tuotteen vaikutusta. Alkoholi saattaa kuitenkin kuivattaa ihoa, joten kuivaihoisen kannattaa välttää tuotteita, joissa sitä on runsaasti.

Tarkista alkoholimerkintä (alcohol, alcohol denat.) purnukoiden ainesosaluettelosta – huomaa kuitenkin, että kaikki alkoholit eivät ole kuivattavia. Esimerkiksi cetearyl alcohol on kosmetiikassa yleisesti käytetty alkoholiyhdiste, joka toimii pehmentävänä ainesosana ja ennemmin kosteuttaa kuin kuivattaa.

8. Älä kuori liikaa

Moni kamppailee kasvojen hilseilyä vastaan kuorimalla ihoa ahkerasti. Tosiasiassa ihon kuorinta voi kuitenkin lisätä punoitusta ja kuivuutta. Herkästi ärtyvä tai esimerkiksi atooppinen iho ei kestä tehokuorintoja.

Ihotautien erikoislääkäri Maarit Vaalamo on kertonut, että iho hoitaa kuorimisen hyvin itsekin – itse asiassa mekaanista ihon kuorimista ei tarvitse välttämättä tehdä lainkaan. 

– Ihon pintakerroksen alaosissa on soluja, jotka jakautuvat. Kun uusia soluja muodostuu, ne kiipeävät kohti ylempiä kerroksia, erilaistuvat ja lopulta muodostavat ihon pinnan suojakerroksen. Tämä suojakerros uudistuu säännöllisesti, eli iho huolehtii kuorinnasta itse. 

9. Hanki ilmankostutin

Ulkoilman lisäksi myös sisäilma on talvella kuiva, koska koteja ja työpaikkoja joudutaan lämmittämään usein reippaastikin. Kuivassa ilmassa kosteus haihtuu iholta herkemmin. Siksi kosteampi huoneilma voi auttaa säilyttämään ihon oman kosteuden. Kun ihon uloin kerros ei pääse kuivumaan, välttää todennäköisemmin hilseilyn. Jotkut ihotautilääkärit suosittelevatkin ilmankostuttimia myös ihottumasta ja psoriasiksesta kärsiville.

Jos päätät hankkia ilmankostuttimen, muista huolehtia, että se pysyy kunnossa. Muutoin laitteeseen saattaa kertyä bakteereita tai jopa hometta. 

10. Kosteuta huulet silmänympärysvoiteella

Huulien herkkä ja ohut iho se vasta kuivuukin talvisin. Jos tuntuu, että huulesi eivät millään saa tarpeeksi kosteutta huulirasvasta, ota avuksi toimittajamme Viivin lempiniksi ja levitä huulille silmänympärysvoidetta. Nopeasti imeytyvä voide antaa huulille pikakosteutusta ja on mainio kosteuttaja esimerkiksi juuri ennen huulipunan levitystä. Konsti on muuten peräisin Beyoncén meikkitaiteilijalta. 

11. Juo vettä, syö terveellisesti

Ihon hoitamisen lisäksi on tärkeää huolehtia kehon sisäisestä hyvinvoinnista. Perusterveellinen, runsaasti kasviksia ja hyviä rasvoja sisältävä ruokavalio auttaa ihoa pysymänä paremmassa kunnossa ja kosteutetumpana.

Kuiva iho voi myös olla merkki nestehukasta. Älä silti liioittele: vettä ei tarvitse juoda väkisin kahta litraa päivässä, vaan tarve vaihtelee päivittäin ja riippuu esimerkiksi lämpötilasta, urheilun määrästä, päivän aikana syödyistä ruuista ja vartalon koosta. Juo, kun janottaa. Jos olet erityisen huono juomaan vettä, pidä mukana vesipulloa ja muistuta itseäsi ottamaan hörppy silloin tällöin. 

Pettynyt

Tämä on kyllä ihan täyttä puppua..
Mistä saa kasvovedet, öljyt ja muut tuotteet ilmaiseksi?
En omista tuolta listalta yhtäkään tuotetta ja Pertin juttuun todella.
Odotin vinkkejä ravitsemukseen liittyen ja muuta mitä voit jokainen ihan arjessaan toteuttaa, hankkimatta kamalaa repertuaaria erilaisia tököttejä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla