Näyttelijä Julia Robertsin hiukset ovat kadehdittavan kuohkeat. Kuvat: Reuters
Näyttelijä Julia Robertsin hiukset ovat kadehdittavan kuohkeat. Kuvat: Reuters

Tarkista tästä, minkä tyyppistä tukkaa ei kannata harjata märkänä ja millaisista hiuksista voi jättää hoitoaineen huuhtelematta.

Tuoreen tiedon mukaan hiusten kuivattelu ajan kanssa ilman föönin apua on kyseenalainen tapa. Kuulemma hiusparat ovat heikoimmillaan märkinä, ja siksi ne kannattaisi puhaltaa kuivemmiksi föönin matalalla teholla mahdollisimman pian. Toisaalta pitkään on tiedetty, ettei jatkuva lämpökäsittely tee hiuksille hyvää.

Monelle hiusten kuivattelu ilman fööniä on tapa säästää aikaa, ja joidenkin hiukset saattavat näyttää paremmilta ilmakuivatettuina kuin föönattuina – ainakin, jos föönaustekniikka ei ole ihan viimeisen päälle.

Kuten lämmöllä muotoiluun, myös ilmakuivaukseen kannattaa valita tekniikka hiustyypin ja halutun lopputuloksen mukaan. Kampaaja Ben Cooke on jakanut Cosmopolitanissa parhaat ilmakuivausniksit neljälle eri hiustyypille. Lue, millä tavalla saat oman hiuslaatusi parhaat puolet esiin!

Suorat hiukset

Jotta sileä ei tarkoittaisi lättänää, suorat hiukset kaipaavat kuivattelun tueksi tuuheuttavia tuotteita. Ben Cooke antaa seuraavat toimintaohjeet:

 1. Hiero kosteaan tukkaan tuuheuttavaa muotovaahtoa. 
 2. Letitä hiukset kahdelle löysälle letille.
 3. Kiedo letit sykeröiksi ja kiinnitä pinneillä.
 4. Kun sykeröt ovat kuivat, avaa hiukset.

Lopputuloksena pitäisi olla kevyet laineet. 

Näyttelijä Mila Kunisin tukkaan on loihdittu hieman laineita.
Näyttelijä Mila Kunisin tukkaan on loihdittu hieman laineita.

Taipuisat hiukset

Tärkeintä on, ettei taipuisia hiuksia harjaa märkinä. Kampaaminen johtaa vain hiusten pörröttymiseen. Kauniilla tavalla hiusten kihartuvuuden saa esiin seuraavasti: 

 1. Levitä kosteiden hiusten latvoihin pieni määrä öljyä.
 2. Työnnä hiukset korvien taakse. Kiinnitä kasvoja kehystävät hiukset laineille metallisten klipsien tai pinnien avulla
 3. Ota pinnit tai klipsit pois, kun hiukset ovat kuivat.

Näyttelijä Julia Robertsin hiuksista ei puutu kuohkeutta.
Näyttelijä Julia Robertsin hiuksista ei puutu kuohkeutta.

Kiharat hiukset

Älä säästele kiharoiden kosteuttamisessa. Pörröttömien kiharoiden salaisuus on Cooken mukaan seuraava:

 1. Kampaa suihkussa kosteuttava hoitoaine koko hiusten pituuteen harvalla kammalla. 
 2. Huuhtele ja purista ylimääräinen vesi pois hiuksista.
 3. Levitä kosteisiin hiuksiin tasainen kerros hiuksiin jätettävää hoitoainetta.
 4. Kokoa hiukset korkealle nutturalle. Kun avaat nutturan hiusten kuivuttua, saat silkkiset, mutta selkeät kiharat. 

Laulaja Beyoncén häikäisevät kiharat vaativat aurinkolasit sisälläkin.
Laulaja Beyoncén häikäisevät kiharat vaativat aurinkolasit sisälläkin.


Afrohiukset

Karkeiden afrohiusten kanssa ei tarvitse pelätä liian tuhteja tuotteita. 

 1. Levitä hiuksiin öljyä sisältävä  hoitoaine äläkä huuhtele. 
 2. Jaa hiukset kahdeksaan osioon. Jaa jokainen osio kahtia ja kieputa osion puolikkaat toistensa ympärille.
 3. Anna kuivua koskematta hiuksia. Kun hiukset ovat täysin kuivat, avaa sykeröt sormin. 

Tällä konstilla tukkaan pitäisi tulla liikettä.

Näyttelijä Yara Shahidin afrossa on kokoa ja näköä.
Näyttelijä Yara Shahidin afrossa on kokoa ja näköä.

Alle kympillä voi saada toimivan mattameikkivoiteen, hieman kevyttä sävyä – tai päänsäryn tuhdeista hajusteista.

Jos haussa on halpa meikkivoide, markettien meikkivalikoimasta on paljon apua. Esimerkiksi muutama vuosi sitten Suomeen tulleella Essencellä on valikoimassaan useampikin meikkivoide, jonka hinta jää viiden euron paikkeille. Ehkä kaikkein edullisimmin meikkivoiteensa saa Lidlistä. 

Alle kymmenen euron hintaluokassa valinnanvaraa on jo melko paljon. Myynnissä oleva sävyvalikoima tosin on monessa edullisessa meikkivoiteessa hyvin suppea, esimerkiksi kolme sävyä. Mattameikkivoidetta etsivä löytää edullisen tuotteen todennäköisemmin kuin kuultavaa tai hehkuvaa lopputulosta tavoitteleva. 

Entä laatu? Pikatestasimme kuusi alle kymmenen euron meikkivoidetta.

Perustavaraa ilman peittävyyttä

Cien Liquid Foundation, 3,99 euroa

Sopivan meikkivoidesävyn löytäminen Lidlistä ei ole ihan helppoa, sillä testerit ja peilit puuttuvat. Onneksi pakkauksissa on läpinäkyvät paneelit, joista pilkottavia sävyjä vertailen naamaani taskupeilin avulla. 

Itse meikkivoide on monin tavoin mitäänsanomatonta. Jälki ei ole ihan mattaa eikä ihan kuultavaa, tuoksu on mieto ja voide levittyy kohtalaisesti. Tavara ei ole kovin peittävää, joten erillinen peitevoide on tarpeen.

Meikkivoide kestää sitkeästi kasvoilla läpi jopa erittäin hikisen hot joogan. Iho ei meikit naamassa hikoilusta kylläkään ilahdu.


Tujua tuoksua

Essence Stay All Day 16 Hour Foundation, 4,69 euroa

Pumppupulloon pakattu Essence tuoksuu erittäin voimakkaasti. Jos et pidä hajusteista, älä mene lähelle tätä meikkivoidetta! 

Meikkivoide levittyy miellyttävästi ja peittää hyvin. Läheltä katsottuna juonteet ja kuivat kohdat korostuvat, mutta työpaikalla lopputulos saa kehuja. 

Tuote lupaa 16 tunnin pitoa. Sekaiholle kiilto ilmaantuu iltaan mennessä, kuivuuteen taipuvainen iho taas tuntuu entistä kuivemmalta. 

Meikkivoiteet vasemmalta oikealle: Nordic G!rl, Essence, Maybelline, Benecos, Rimmel ja Cien. Kaikki testatut meikkivoiteet myydään 30 millilitran pakkauksissa, joten meikkivoiteiden hinnat ovat vertailukelpoisia keskenään.
Meikkivoiteet vasemmalta oikealle: Nordic G!rl, Essence, Maybelline, Benecos, Rimmel ja Cien. Kaikki testatut meikkivoiteet myydään 30 millilitran pakkauksissa, joten meikkivoiteiden hinnat ovat vertailukelpoisia keskenään.

Mattaa monessa sävyssä

Maybelline FIT Me!, 8,70 euroa

Halpismeikkivoiteista Maybellinen voide on ainoa, josta on tarjolla laaja sävyvalikoima. 16 sävyn joukosta löytyy myös pari tumman ihon sävyä – niitä ei ole tarjolla muissa tämän hintaluokan meikkivoiteissa. 

Meikkivoide on juoksevaa ja hyvin levittyvää eikä käyttökokemus näin ollen muistuta tunkkaisista teinivuosista. Tuoksukin on mieto. Putelin kyljessä luvataan mattaa jälkeä ja ihohuokosten katoamista. Ihohuokoset ovat kyllä tallella meikkaamisen jälkeenkin, mutta lopputulos on tosiaan sopivan matta. 

FIT Me! on perustoimiva mattameikkivoide.


Täydellistä tasaisuutta

Rimmel Stay Matte Liquid Mousse Foundation, 8,90 euroa

Rimmelin liisterimäinen meikkivoide muistuttaa teinivuosien meikkivoiteita, eli kyseessä on todella tuhti tapaus. Ennen levittämistä ajattelen, ettei tämä tökötti naamassa kehtaa lähteä ihmisten ilmoille.

Vaikutelma on jotain vahanuken ja posliininuken väliltä.

Stay Matte saa hämmästyttävän hyvin aivan kaikki epäpuhtaudet piiloon, muttei luo kuitenkaan täysin pakkelimaista efektiä kasvoille. Yleisvaikutelma on silti nukkemainen – jotain vahanuken ja posliininuken väliltä. 

Tuoksu ja koostumus ovat kummalliset, mutta tuote on pysyy hyvin sekaihoisen naamassa päivän ilman kiiltoefektiä. Tuote toimii mainiosti, jos kaipaa iholleen täydellistä tasaisuutta.

Kevyttäkin kevyempää

Nordic G!rl Best Ma(t)te Forever Matte Foundation by Lumene, 8,90 euroa

Jos olisi olemassa termi ensimeikkivoide, Lumenen Nordic G!rl sarjan meikkivoide menisi siihen kategoriaan. Mattameikkivoiteeksi nimitetty tuote on niin ohutta ja läpikuultavaa, että siitä tuskin jäisi kiusallisia meikkivoiderajoja, vaikka sitä levittäisi maalitelalla. 

Kasvot eivät ainakaan tunnu tahmeilta tai pakkeloiduilta, mutta mattavaikutuksen havaitseminen jää mielikuvituksen varaan. Nordic G!rl sopii erittäin luonnollista lookia etsivälle. 

Meikkivoiteet vasemmalta oikealle: Nordic G!rl, Essence, Maybelline, Benecos, Rimmel ja Cien. Cien-meikkivoiteen ostopaikassa Lidlissä ei ollut testereitä, joten sopivan sävyn ostaminen ei aivan onnistunut.
Meikkivoiteet vasemmalta oikealle: Nordic G!rl, Essence, Maybelline, Benecos, Rimmel ja Cien. Cien-meikkivoiteen ostopaikassa Lidlissä ei ollut testereitä, joten sopivan sävyn ostaminen ei aivan onnistunut.

Kuultavaa luonnonkosmetiikkaa

Benecos Light Liquid Foundation, 9,99 euroa

Tokmannin Benecos-valikoimaan kuuluu kaksi meikkivoidesarjaa, joista kummastakin on tarjolla kolme sävyä – mutta eri sarjoissa on eri sävyt. 

Voide on rakenteeltaan melko tuhtia ja tahmeaa, sen oloista, kuin sen sisään olisi vispattu ilmaa. Meikki ei tunnu levittyvän kovin hyvin, mutta yllättäen lopputulos on onnistunut. Meikkivoide sulautuu ihoon kauniisti.

Kasvot tuntuvat tahmaisilta pitkin päivää, mutta kaunis kuultava lopputulos säilyy iltaan asti.

Ohuthiuksisen kannattaa leikitellä jakauksellaan, sillä se saa kuontalon näyttämään tuuheammalta.

Ohuita hiuksiaan on turha vihata – siksi olemme listanneet 10 syytä rakastaa niitä, esimerkiksi ajan ja rahan säästymisen.

Paljon on myös tehtävissä, jotta hiukset näyttäisivät kuohkeammilta. Yksi helpoimmista tempuista on jakauksella leikittely. Byrdie-sivuston artikkelissa neuvotaan, että ohuille hiuksille sopii parhaiten sekainen jakaus.

– Älä kampaa hiuksia siistille jakaukselle. Pidä jakaus sotkuisena ja suunnattuna taakse kohti päälakea. Älä myöskään kasvata hiuksia liian pitkiksi, kampaaja Scott Ade neuvoo jutussa.

Sotkuinen jakaus kannattaa ehdottomasti tehdä pään sivuun. Silloin sen voi heilauttaa kesken päivän toiselle puolelle – ja tadaa, hiuksissa on taas reilusti pöyhkeyttä!

Jos aikaa ja valmiutta panostamiseen löytyy enemmän, pohjalle voi tehdä kampaamotason föönauksen, joka näyttää takuulla tuuhealta.