Kuvat
Shutterstock
Leikkauksella voi vaikuttaa siihen, miten hiukset asettuvat, ja saavuttaa monen toivoman täyteläisen ja taipuisan tukan.
Leikkauksella voi vaikuttaa siihen, miten hiukset asettuvat, ja saavuttaa monen toivoman täyteläisen ja taipuisan tukan.

Huonoon hiusitsetuntoon ei auta hiusten soimaaminen värittömiksi vaan pieni vaivannäkö. Kampaaja antaa vinkit ikuisesti hyvään hiuspäivään.

Huono hiuspäivä, taas! Jos nolostelet rutkutukkaasi aamusta toiseen, ei hätää, meitä on muitakin.

Hiustaiteilija Piatu Puhakka Qhair-kampaamosta on kuullut asiakkailtaan kerran jos toisenkin hiusten soimaamista. Alkaahan se ahdistaa, jos kokee hiuksensa ohuiksi ja päätä myöten valuviksi noroiksi.

– Kun asiakas istuu siihen penkkiin, niin kyllä hän saattaa sanoa, että onpas tämä hirveän näköinen. Tee jotain, Piatu Puhakka sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Piatu Puhakka arvelee, että meillä suomalaisilla itseluottamus ei ole kovin korkea, ja siksi yleinen asenne on vähän sellainen, että kaikki on aavistuksen huonosti. Suomalaiset saa usein kiinni tällaisesta itsensä soimaamisesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Tukka kuuluu siihen samaan kastiin, että sitä ei pidetä oikein minkään näköisenä tai minkään värisenä, Puhakka miettii.

Ensimmäisenä Puhakka romuttaa myytin siitä, että suomalainen hius olisi tyypillisesti ohutta lurua. Hän näkee työssään montaa muutakin tyypillistä suomalaista hiuslaatua.  

– Ohuthiuksiset ovat vähän omineet puheen tyypillisistä suomalaista hiuslaadusta. Suomalainen hius on sellainen normipaksuinen ja hieman luonnontaipuisa hius, Puhakka sanoo.

Puhakan mukaan etenkin pohjoisen ja idän geeneillä tulee tummapiirteisiä ja vahvahiuksisia naisia. Myös geenien miksaus tuottaa monenlaista tukkaa.

Monella ohuthiuksisellakin on paljon sitä ohutta tukkaa.

Toinen murheenkryyni monelle on hiuksen oma väri.

– Meidän luontainen värimme on hyvin mattaharmaa, mikä ei oikein ole kivan näköinen meidän suomalaisten iholla. Näyttäisi aivan toisenlaiselta, jos meille tyypillisen värinen tukka laitettaisiin esimerkiksi eteläeurooppalaisten kasvoille.

Myös hiusten huonokuntoisuutta on tapana hävetä kampaajan tuolissa. Puhakan mukaan yksi helmasynti on se, että hiusta hoidetaan vähän liian huonosti. Se tietysti näkyy tukan huonona kuntona. Esimerkiksi kotivärjäykset saattavat Puhakan mukaan vahingoittaa tukkaa.

– Ja jos ei ole pitänyt huolta, niin hius on luonnollisesti kuiva.


Rohkeasti muotoa ja väriä

Tilanne ei kuitenkaan ole missään nimessä toivoton. Puhakan mukaan osalla suomalaisista on paljon paremmat hiukset kuin he tietävätkään.

Monesti ihmisiltä löytyy luonnollista hiuksen taipuisuutta, joka on piilossa tasamittaan leikatun hiuksen alla. Tasapitkä hius on samalla raskas eikä jaksa luonnollisesti taipua.

– On tullut hirveän monta kertaa vastaan se, että asiakas on toivonut hieman täyteläistä ja taipuisaa tukkaa, sellaista helppoa ”pese ja pidä” -tukkaa. Usein sanon, että okei, leikataan sellainen. Sitten asiakas ihmettelee, että miten sellaisen voi leikata.

Puhakka kannustaa ottamaan massaa eli pituutta pois, jolloin hius lähtee taipumaan ja kevenee.

– Jotta hiukset asettuisivat hyvin, niin niissä pitää olla jonkinlainen muoto ja muotolinjat. Jos on sellainen tasamittainen pitkä, niin silloinhan se vaan roikkuu eikä nouse mihinkään. Muodon saa leikattua näkyviin.

Vaikka suomalaiset ovat tutkitusti maailman vaalein kansa, silti kampaajan tuolissa pyydetään eniten vaaleita raitoja. Monelle suomalaiselle vaalea tukka Puhakan mukaan sopiikin, esimerkiksi viileän tai helmiäisen vaaleat hiukset.

– Yleensä suosittelen ihmisille, että tummentaa korkeintaan pari astetta omasta tummuusasteesta, mutta vaaleammaksi voi mennä enemmänkin, Puhakka sanoo.

Satsaa kotihoitoon

Hyvä luottokampaaja antaa paitsi tukea huonoon hiusitsetuntoon, myös malli- ja väriehdotuksia sekä neuvoja kotihoitoon.

Puhakan mukaan hiusongelmat eivät yleensä johdu pitkistä kampaajakäyntiväleistä vaan siitä, että hiuksesta ei huolehdita käyntien välissä. Hiusitsetuntokin kohoaisi, jos hiuksia hoitaisi hieman paremmin.

– Kampaajat voivat tehdä osansa, mutta suurin ja tärkein asia on, että ihminen hoitaa hiuksiaan kotonaan.

Tässä vielä Piatu Puhakan kotihoitovinkit:

  1. Pidä hiustenhoitovälineesi kunnossa ja käytä omalle hiuslaadullesi sopivia tuotteita.
  2. Hiuksia ei kannata pestä liikaa. Päivittäinen peseminen on kova käsittely hiuksille ja saattaa kuivattaa myös päänahkaa. Jos hiukset tuntuvat menevän pesemisestä huonompaan kuntoon, kokeile harventaa pesuväliä.
  3. Hiusten kosteustasapaino on todella tärkeä. Talvella hiukset kuivuvat enemmän kuin kesällä, kun ilma on kuivaa. Hiusten sähköisyys talvisin syntyy kosteuden puutteesta, ja kuivien hiusten hankautuminen kauluksiin ja huiveihin voi myös vahingoittaa niitä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla