Kodin Kuvalehti
Kokeilemisen arvoista! Moni sampoopesun ekologisempaan tapaan vaihtanut kertoo hiustensa kunnon parantuneen ja kiillon palanneen. Kuva: <span class="photographer">Shutterstock</span>
Kokeilemisen arvoista! Moni sampoopesun ekologisempaan tapaan vaihtanut kertoo hiustensa kunnon parantuneen ja kiillon palanneen. Kuva: Shutterstock

Mitä tehdä, jos haluaa pestä hiukset mahdollisimman ekologisesti? Kysyimme ekokampaajalta vinkit.

Jos tahdot hylätä tavalliset sampoot ja kokeilla hiusten pesemistä luonnonmukaisemmilla menetelmillä, mitä vaihtoehtoja olisi tarjolla? Koulutettu ekokampaaja Minttu Laurila Ekokampaamo Piparmintusta kertoo.

Ekosampoot: Luonnonmukaiset ekosampoot ovat biohajoavia, säilöntäaineettomia ja ne valmistetaan kasviraaka-aineista. Ekosampoiden likaa irrottavat pesutensidit ovat miedompia kuin synteettisissä pesuaineissa. Pesutuntumaa parantaa se, että nykyisin ekosampoot vaahtoavat paremmin kuin ennen. Suosittuja ovat erityisesti palasampoot, joista ei jää muovipulloa jätteeksi eikä turhia kemikaaleja luontoa rasittamaan.

Kaikki ekosampoona myytävät tuotteet eivät ole puhtaasti luonnonmukaisia. Tutustu ekosertifikaattiin tuotteen kyljessä, sillä jotkin sertifikaatit sallivat myös synteettisten aineksien osuuden.  Mitä lyhyempi kosmetiikan ainesosista kertova inci-lista, sen ympäristöystävällisempi on tuote.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Keittiönkaapille kannattaa suunnistaa, jos tahtoo kokeilla täysin sampootonta, myrkytöntä ja ympäristöystävällistä no poo -linjaa. Ihan kaikille nämä luonnonmukaiset menetelmät eivät sovi. Jos hiukset on kemiallisesti käsitelty ja hiussuomut siksi avoinna, ei lika välttämättä irtoa yhtä hyvin kuin käsittelemättömästä tukasta. Sama koskee hiussaippuapaloja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kokeile seuraavia ”ekologisia pesuaineita”:

Ruisjauhopesu. Sekoita 2–3 ruokalusikallista ruisjauhoa desilitraan haaleaa vettä. Anna seoksen turvota, sekoita sileäksi ja hiero päänahkaan. Ruisjauhopesu on vaihtoehtomenetelmistä suosituin ja tehokkain. Ruisjauhoissa on sapoiinia, joka pesee hiuksista toden totta puhtaan tuntuiset ja kuohkeat. Lisänä tulee rukiinen, vähän taikinamainen tuoksu, josta joko pitää tai ei.

Miinusta: Jatkuva ruisjauhoilla peseminen saattaa pidemmän päälle tukkia viemärin, joten ruisjauhoa ei saisi päästää viemäriin vaan suodattaa pois.

Kananmunapesu. Sekoita kananmunan keltuainen puoleen desiin vettä, kaada seos hiuksiin ja pese. Huuhtele viileällä vedellä, se vähentää mahdollista hajuhaittaa eikä munaseos kokkaroidu päähän. Kananmunalla saat kiiltävät hiukset. Voi hieman kuivattaa päänahkaa.

Soodapesu. Sekoita ruokalusikallinen ruokasoodaa haaleaan veteen ja pese seoksella kuten normaalisti. Ruokasooda on emäksistä ja kuivattavaa ja voi ehkä sopia niille, joilla on herkästi rasvoittuva hiuspohja.

Etikkahuuhtelu. Laimenna kaksi ruokalusikallista etikkaa pariin desilitraan vettä ja huuhtele märät hiukset pesun jälkeen. Etikka täydentää luonnonmukaisen hiustenpesun, sulkee hiussuomut ja tekee tukasta kiiltävän ja pehmeän. Etikka myös puhdistaa hiuksista muotoiluainejäämät ja tasapainottaa päänahan ph-arvon. Etikan haju haihtuu, kun hiukset huuhtelun jälkeen kuivuvat.

Yrttihuuhtelu. Kokeile myös yrttihuuhtelua pesun jälkeen. Laita yrtit kiehuvaan veteen ja hauduta, kunnes vesi on haalentunut. Nokkosvesi ja koivunlehtivesi syventävät tummien hiusten hehkua, kamomilla ja sitruunamehu kaunistavat vaaleat.

Vesipesu. Hiukset voi pestä myös pelkällä vedellä. Jotta lika irtoaisi hiuksista ja ne tuntuisivat puhtailta, on käytettävä aika kuumaa vettä. Harjaa hiukset hyvin ennen pesua, jotta niiden luonnollinen rasva leviäisi latvoihin saakka.

Voi kestää pari kuukautta ennen kuin päänahka tottuu ja hiukset pysyvät puhtaina pelkällä vedellä. Kaikille menetelmä ei toimi sittenkään. Karkeahiuksinen kiharapää saattaa hyvinkin selvitä ilman mitään puhdistavia aineita, mutta hentohiuksinen ja rasvoittuvasta päänahasta kärsivä yleensä ei.

Mutta mikäänhän ei estä kokeilemasta. Ole sitkeä!

Raija

Olen nuorena pessyt kuivilla ruisjauhoilla hiuksia. Tulos oli hyvä, päivän tai pari. Rasvoittuvat hiukset oli silloin. Eikä vesi tullut raanasta, vaan piti hakea sangolla pesutuvan padasta 🤔 siksi oli helpompi välillä tehdä jauhopesu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla