Kodin Kuvalehti
Oikomishoito aikuisena vaatii aikaa ja rahaa.
Oikomishoito aikuisena vaatii aikaa ja rahaa.

– Purentaan ja hampaiden esteettisyyteen liittyvät ongelmat ovat modernin ihmisen ongelmia, asiantuntija sanoo. Niitä halutaan korjata, jos siihen on varaa. Hoito maksaa useita tonneja.

Oiotaanko aikuisten hampaita nykyään enemmän kuin ennen, vai ovatko ihmiset vain innostuneet raportoimaan toimenpiteestä sosiaalisessa mediassa?

Oralin suuhygienistin Reetta Tuomolan mukaan aikuisten hampaiden oionnan kysyntä on todella kasvanut. Hänen mukaansa oikomishoidolle on ollut tarvetta aina, mutta viime vuosina kiinnostus on kasvanut ja menetelmät lisääntyneet.

– Purentaan ja hampaiden esteettisyyteen liittyvät ongelmat ovat modernin ihmisen ongelmia. Hampaita halutaan korjata, kun siihen on taloudellinen mahdollisuus, Tuomola kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lähes näkymätöntä oikomista

Hampaita oiotaan purentahäiriöiden vuoksi tai esteettisistä syistä. Jos hampaita on paikattu paljon, ne saattavat provosoida kipuja, kuten migreenikohtauksia tai niskajumeja. Tilannetta voidaan yrittää parantaa oionnalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Monilla on ikäviä muistoja takavuosien ”telaketjuraudoista”. Nykyään oikomishoidossa voidaan käyttää kirkkaan värisiä tai läpinäkyviä oikomiskalvoja, jotka eivät juuri erotu hampaista. Kiinteiden hammasrautojen kiinnikkeet ovat puolestaan huomaamattoman keraamisia. 

Oikominen läpinäkyvillä kalvoilla on myös lisääntynyt. Yhtä kalvoa pidetään paikoillaan viikko tai pari, ja seuraavaksi asetettavat kalvot tuovat hampaita taas vähän lähemmäksi toivottua lopputulosta.

Oikomishoito kalvoilla on kisko-oiontaa kalliimpaa: hinta lähtee 2500–3000 eurosta.

– Oikomishoitoa voidaan tehdä nykyään todella huomaamattomasti. Se on monelle tärkeä tieto, sillä prosessin ei haluta juuri näkyvän.

Kesto jopa kaksi vuotta

Aikaa oikomishoidolle on hyvä varata 1,5 vuodesta kahteen. Jos kyseessä on pieni ongelma, se voidaan saada kuntoon huomattavasti nopeammin.

– Oionnalla voidaan tehdä myös hyvin pieniä esteettisiä korjauksia ja missä iässä tahansa, sillä hampaita saadaan liikuteltua hautaan asti. Hampaiden oionta on projekti, jonka myötä ihminen rohkaistuu hymyilemään enemmän, Tuomola sanoo.

Vierailija

Aikoinaan ala-asteella todettu kosmeettinen kulmahampaiden vinous aiheutti aikuisena hampaiden törröttämisen ylähuulta vasten ja purentavia, jolloin mm. sämpylän haukkaaminen ei onnistunut, koska leukanivel ei ojentunut oikein. Kunnalliseen oikomishoitoon ne eivät olleet kuitenkaan tarpeeksi isot kriteerit. Purentakiskoja määrättiin kyllä tiuhaan tahtiin. Niistä ei apua ollut, eikä myöskään kortisonipiikeistä leukaperään. Ei siis ollut muuta vaihtoehtoa kuin hakeutua aikuisena yksityiselle ja maksaa kalliisti. Onneksi kuukausimaksutyyliin onnistui. Ei ole enää tarvinnut kärsiä mm. leukasäryistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla