Curly girl -metodin termit voivat aiheuttaa päänvaivaa. Kuva: Shutterstock
Curly girl -metodin termit voivat aiheuttaa päänvaivaa. Kuva: Shutterstock

Oletko kiinnostunut curly girl -hiustenhoitometodista, mutta siihen tutustuminen on kuin hepreaa lukisi? Kokosimme metodin tärkeimmät termit listaksi – ja suomensimme ne.

Suomi on hullaantunut curly girl -metodista, joka on tarkoitettu luonnonkiharien hiusten pesemiseen ja hoitamiseen. Metodiin sopivat tuotteet ovat jopa loppuneet kaupoista, ja Facebookin Curly Girl Suomi -ryhmään on tullut muutamissa viikoissa kymmeniä tuhansia uusia jäseniä.

Jopa suorahiuksiset suomalaiset ovat innostuneet kokeilemaan metodia, osa ällistyttävin tuloksin. Kerroimme metodin peruspiirteistä jo helmikuussa. Siihen voit tutustua alla olevan linkin kautta:

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Metodin perusajatus on se, että luonnonkiharaa hiusta tulisi hoitaa eri tavalla kuin suoraa hiusta. Varsinaisesti mitään uutta metodissa ei ole. Monet afrohiuksiset ovat hoitaneet hiuksiaan samoilla periaatteilla jo vuosia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Useimmille suomalaisille hiustenhoitotapa on kuitenkin uusi. Moni vaikkapa Facebookin Curly Girl Suomi -ryhmää tutkinut on saattanut lannistua, sillä ensilukemalla metodi voi vaikuttaa työläältä. Se vaatii paneutumista hiustenpesu- ja hoitotuotteiden ainesosaluetteloihin.

Listasimme helpotukseksi tuotteet, joilla jokainen pääsee alkuun edullisesti tai vähän kalliimpiin tuotteisiin panostamalla.

Lisäksi amerikasta rantautuneen metodin termistö vilisee englanninkielisiä sanoja, eikä osa käännöksistäkään aukea ilman selitystä. Laadimme sen vuoksi curly girl -sanaston, joka avaa metodin kummallisten termien merkityksen.

Ananas

Tapa, jolla moni metodia noudattava kiinnittää hiuksensa nukkumaan mennessään. Hiukset kerätään korkealle päälaelle, jotta ne eivät jää pään alle nukkuessa ja pysyvät siten paremman näköisinä useamman päivän. Nimi tulee ananaksen vihreästä lehtiosasta, jota päälaelta törröttävä hiuskeko muistuttaa. Ananas toimii lähinnä pitkiin hiuksiin.

ACV

Apple cider vinegar eli omenaviinietikka. Luonnonkiharat hiukset voi huuhdella omenaviinietikan ja veden sekoituksella, kun niistä haluaa poistaa hiustuotteiden jäämät. Omenaviinietikka sulkee hiussuomut ja silottaa hiusten pintaa.

Suhteena voi käyttää esimerkiksi 1–2 rkl omenaviinietikkaa ja 2 dl vettä. Yleensä omenaviinietikkasekoituksella huuhdellaan hiukset pesun jälkeen. Sen jälkeen hiuksiin kannattaa laittaa hoitoainetta. 

Cast

Kova kuori, joka syntyy, kun märkiin hiuksiin levitetään geeliä. Moni metodia noudattava käyttää muotoilutuotteena geeliä. Se levitetään ja puristellaan märkään tai kosteaan tukkaan. Kuivuessaan vesi ja geeli tekevät hiuksista koppuraiset.

Kova kuori rutistellaan hellästi pois käsin tai esimerkiksi t-paidalla puristelemalla. Alta pitäisi paljastua pehmeät kiharat, jotka silti pysyvät muodossaan ja ovat pörröttömät geelin ansiosta.

CG

Curly Girl eli curly girl -metodi, jonka loi amerikkalainen kiharan hiuksen asiantuntija Lorraine Massey.

CO-wash, no poo

Conditioner wash eli hoitoainepesu, hiuksia ei pestä sampoolla. Moni metodia noudattava pesee hiukset vain hoitoaineella, jota hierotaan myös päänahkaan ja hiusten pituuksiin. Tämän jälkeen hiuksiin voi levittää vielä tujumpaa hoitoainetta tai hiusmaskin, joka kosteuttaa hiuksia entisestään.

Luonnonkiharat hiukset ovat yleensä kuivat ja kaipaavat siksi paljon kosteutusta. Kaikille pelkkä hoitoainepesu ei sovi. Hiusten pesuun voi käyttää metodissa sallittua sampoota joka pesukerralla tai silloin tällöin.


Final wash

Ennen varsinaisen metodin aloittamista hiuksiin tehdään viimeinen pesu, jonka tarkoitus on puhdistaa hiukset aiemmista tuotteista. Viimeiseen pesuun käytetään sampoota tai muuta pesuainetta, jossa on sulfaatteja, mutta ei silikoneja.

Viimeinen pesu tehdään vain kerran – tai uudelleen aina silloin, jos hiuksiin on käytetty tuotteita, joissa on silikoneja. Viimeisen pesun jälkeen hiuksiin levitetään hoitoaine tai hoitava hiusnaamio. Sen jälkeen metodia voi jatkaa normaalisti.

Finger coiling

Sormikihartaminen tai sormikieputtaminen. Metodi, jossa märkiä tai kosteita hiuksia pyöritetään sormin. Kieputtelu voi auttaa kiharaa kihartumaan entistä paremmin tai taipumaan helpommin korkkiruuveille. Laineikasta hiusta sormikihartaminen ei välttämättä auta kihartumaan.

Deep condition

Syvähoitaminen. Luonnonkiharoihin hiuksiin kannattaa tehdä tehokosteutushoito eli levittää hiusnaamio esimerkiksi kerran viikossa.

Denman brush

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Denman Brush (@denmanbrush) on

Hiusharja, jolla luonnonkiharat hiukset voi selvittää (suihkussa, kun niissä on hoitoainetta), mutta myös muotoilla eroteluimmiksi kiharoiksi. Hyviä vinkkivideoita Denman-harjan käytöstä voi löytää Youtubesta.

Diffuusori

Hiustenkuivaajaan kiinnitettävä suutin, joka jakaa ilmavirran föönin ilmavirran laajemmalle alueelle ja tekee kiharoista sileämmät ja erotellummat ja antaa volyymia. Kiharaa tukkaa kannattaa kuivata mahdollisimman viileällä asetuksella ja matalalla teholla. Diffuusorin voi kokeilla korvata siivilällä.

Hiustyyppi

Hiustyyppi vaikuttaa paljon siihen, miten luonnonkiharia hiuksia kannattaa hoitaa ja millaisia tuotteita niihin kannattaa laittaa. Laineikkaat hiukset eivät vaadi yhtä tujuja aineita kuin kiharat: jos laineikkaisiin hiuksiin laittaa todella kiharille hiuksille tarkoitettuja aineita, hiukset voivat latistua ja vaikuttaa likaisilta. Moni curly girl -metodia aloittava käyttää hiuksiinsa aluksi liian voimakkaita tai liian kevyitä tuotteita – oikeat löytyvät kokeilemalla.

Samalla ihmisellä voi olla monen eri tyypin kiharoita päässään. Hiukset jaetaan neljään eri tyyppiin:

1 = täysin suorat hiukset.

2 = laineikkaat hiukset. 2A on vähiten laineikas, 2B laineikkaampi ja 2C todella laineikas. Hiukset taipuvat s-kirjaimen muotoon, mutta eivät käänny itsensä ympäri eli korkkiruuveille.

3 = kiharat hiukset. 3A-tyypin kiharat ovat halkaisijaltaan isoja ja löysiä, mutta taipuvat korkkiruuveille. 3B-tyypin kiharat ovat tiiviimpiä ja joustavampia. 3C-kiharat ovat tiiviitä korkkiruuveja ja niissä on luonnostaan paljon volyymia. 

4 = todella kiharat hiukset. Tällaiset hiukset ovat afrotyyppiset, luonnostaan hyvin kuivat. Hiukset kutistuvat eli vetäytyvät tiukkaan siksak-kiharaan. 4A on tyypeistä ”löysin”, 4C-tyypin siksak-muoto on jo niin tiukka, että sitä ei helposti erota.

Leave-in

Hiuksiin jätettävä hoitoaine. Usein kevyempi kuin se, jolla hiukset pestään. Jätettävä hoitoaine kosteuttaa hiuksia entisestään. 

Ploppaus

Hiusten kietominen t-paitaan. Metodiin kuuluu, ettei hiuksia kuivata tai hangata froteepyyhkeellä. Sen sijaan ne voi pesun jälkeen kietoa t-paitaan esimerkiksi viideksi minuutiksi tai tunneiksi. Ploppaus imeyttää enimmät vedet t-paitaan ja auttaa hiuksia kihartumaan, kun ne ovat kasassa päälaella eivätkä roiku raskaina hartioilla, mikä voi suoristaa tukkaa.

Tee näin: Aseta t-paita esimerkiksi sängylle niin, että helma on sinua kohti. Laske hiukset (pää alaspäin) t-paidan keskiosaan ja tartu helman reunoihin. Aseta helma otsaasi vasten ja sido helman reunat yhteen niskaasi tai pidä ne muuten paikoillaan. Kiepauta t-paidan yläosa pääsi yli niskaasi ja vedä hihaosat pääsi ympäri otsallesi. Sido hihat otsallesi ja taittele ylijäävä kangas solmujen sisään. Voit etsiä Youtubesta ohjevideoita hakusanalla plopping.

Alla oleva video selventää, mistä on kyse:

Porosity

Hiusten huokoisuus eli se, kuinka hyvin hiukset kykenevät imemään ja pitämään itsessään kosteutta. Hiusten huokoisuus voi olla matala, korkea tai normaali. Huokoisuus vaikuttaa siihen, minkälaiset tuotteet sopivat hiuksille parhaiten. Huokoisuus voi johtua geeneistä tai olla käsittelyn aiheuttamaa.

Matalahuokoiset hiukset kuivuvat hitaasti, eivät ime itseensä vettä eivätkä hoitotuotteita kovinkaan helposti. Hiukset ovat usein kiiltävät ja terveet. Matalahuokoisten hiusten pintakerros on tiivis ja tasainen. Tällaisiin hiuksiin kannattaa käyttää kevyitä tuotteita, jotta hiukset eivät latistu. Hiukset eivät yleensä kaipaa proteiinihoitoja, mutta voivat pitää esimerkiksi kookosöljystä.

Korkeahuokoiset hiukset tuntuvat karkeilta ja epätasaisilta, imevät itseensä hoitoaineen ja muut tuotteet ja kuivuvat nopeasti. Hiussuomuissa on aukkoja, joiden kautta kosteus imeytyy hiuksiin, mutta pääsee myös niistä pois. Korkeahuokoisia hiuksia voi hoitaa syvähoidoilla, proteiinilla, jätettävillä hoitoaineilla ja öljyillä.

Normaalihuokoiset hiukset ovat jotain tältä väliltä. Niitä on yleensä helppo hoitaa. Hiuksiin voi kokeilla joskus proteiinihoitoja ja jätettävää hoitoainetta.

Praying hands

Rukoilevat kädet. Tekniikka, jolla geelin tai muun tuotteen voi levittää hiuksiin. Tuote hierotaan käsiin, ja kädet laitetaan yhteen kämmenet vastakkain niin, että hiusosio jää niiden väliin. Sitten tehdään vetoliike juuresta latvaan. Tekniikan avulla tuote levittyy kaikkialle hiuksiin ilman, että kiharoiden muodostumista tarvitsee rikkoa sormin haromalla.

Proteiinihoito

Hiukset on tehty pääosin keratiiniproteiinista ja proteiini vastaa siitä, että hius jaksaa kihartua. Korkeahuokoiset hiukset ovat usein vaurioituneet ja hiussuortuvissa on aukkoja tai reikiä. Proteiini vahvistaa hiuksia täyttämällä hiuksessa olevat aukot. Proteiinihoidon voi tehdä esimerkiksi kerran tai kaksi kuussa tai tarpeen mukaan. Proteiinihoito ei ole sama asia kuin kosteutus. 

PSG

Pellavansiemengeeli. Monen curly girl -metodia noudattavan suosikkituote on pellavansiemenistä (jauhe ei käy) itse valmistettava geeli, jota käytetään hiusten muotoiluun. Sen valmistamiseen tarvitset 2,5 dl vettä ja 2 rkl pellavansiemeniä. Kiehauta 10 minuuttia ja siivilöi tuote tai purista se esimerkiksi ruokakaupasta ostettavan kestohedelmäpussin lävitse. Geeli säilyy jääkaapissa viikon tai jopa kaksi. Sitä voi myös pakastaa jääpalamuoteissa ja sulattaa tarpeen mukaan.

Pellavansiemengeeli levitetään ja puristellaan kosteisiin tai märkiin hiuksiin. Toiset käyttävät yhtä aikaa puolet psg:tä, puolet tavallista geeliä. Geelin annetaan kuivua ja sitten cast eli kuori puristellaan auki.


SOTC, scrunch out the crunch

Tämän voisi kääntää vaikkapa näin: ”Puristele rapeus pois”. Kun hiuksiin on syntynyt geelin ansiosta kova ja ”rapea” kuori, se puristellaan varovasti pois. Katso myös kohta cast.

STC, squish to condish

Tekniikka, joka tarkoittaa sitä, että hoitoaine ”puristellaan” hiuksiin, jotta se ujuttautuu tukkaan paremmin kuin vain levittämällä. Moni tekee liikkeen niin, että pitää päätä ylösalaisin suihkussa ja rutistelee hiuksia käsillä latvasta juurta kohti. Välillä hiuksiin voi valuttaa vettä, ja hiuksista valuva hoitoainevesi puristellaan takaisin tukkaan, kunnes hiukset ovat kunnolla kosteutetut.

Lähteet: naturallycurly.com, reddit.com/r/curlyhair

Puuttuuko listalta jokin tärkeä termi? Kerro kommenteissa! 

Sisältö jatkuu mainoksen alla