Luonnonkiharia hiuksia on montaa eri tyyppiä. Kuva: Shutterstock
Luonnonkiharia hiuksia on montaa eri tyyppiä. Kuva: Shutterstock

Curly girl -metodia kokeilevan kannattaa selvittää oman kuontalon hiustyyppi ja huokoisuusaste.

Luonnonkiharien ja laineikkaiden hiusten hoitamiseen tarkoitettu curly girl -metodi on vallannut Suomen. Jopa aiemmin itseään melko suorahiuksisena pitäneet suomalaiset ovat hurahtaneet menetelmään hienoin tuloksin. Me Naiset laati hiljattain artikkelin, jossa avattiin metodin hieman monimutkaista termistöä.

Moni curly girliä kokeileva saattaa kuitenkin pettyä lopputulokseen, vaikka käyttäisi vain menetelmässä sallittuja pesu- ja muotoiluaineita. Miksi tukkani on ihan lähmässä, roikkuu raskaana eikä kiharru, vaikka muut julkaisevat kuvia upeista kiharoistaan? Mitä teen väärin?

Voi toki olla, että metodi ei yksinkertaisesti sovi kaikille. Lisäksi voi kestää kuukauden tai parikin, ennen kuin oma tukka alkaa todella taipua uudenlaiseen pesu- ja muotoilutapaan. Kärsivällisyys on siis valttia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

On kuitenkin kaksi asiaa, joita moni metodia päistikkaa kokeilemaan lähtenyt ei välttämättä tule ajatelleeksi tai ei malta selvittää. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ensimmäinen on oma hiustyyppi, toinen hiusten huokoisuusaste.

Niiden selvittäminen on tärkeää, sillä muuten saattaa tulla valinneeksi tuotteet, jotka eivät sovi omille hiuksille kovinkaan hyvin. Kerromme seuraavaksi, miten oman hiustyypin ja hiusten huokoisuuden voi yrittää selvittää.

1. Mikä hiustyyppisi on?

Hiustyyppi vaikuttaa paljon siihen, miten luonnonkiharia hiuksia kannattaa hoitaa ja millaisia tuotteita niihin kannattaa laittaa.

Laineikkaat hiukset eivät vaadi yhtä tujuja aineita kuin kiharat: jos laineikkaisiin hiuksiin laittaa todella kiharille hiuksille tarkoitettuja aineita, hiukset voivat latistua ja vaikuttaa likaisilta. Jotkut metodia aloittelevat saattavat käyttää hiuksiinsa aluksi liian voimakkaita tai liian kevyitä tuotteita. 

Hiuksen kiharatyyppi määräytyy sen mukaan, minkä muotoinen on päänahassa oleva hiustuppi, josta hius kasvaa. Mitä litteämpi tai ovaalimpi hiustupin muoto on, sitä kiharampi hius. Mitä pyöreämpi muoto, sitä suorempi hius.

Lisäksi kiharatyyppiin vaikuttaa se muoto, jonka varsinaiset hiussuortuvat tekevät: ne voivat taipua, tehdä kurvin tai kääntyä itsensä ympäri spiraaleiksi.

Hiukset jaetaan kiharapiireissä neljään eri asteeseen ja vielä alakategorioihin. Tyyppien on tarkoitus olla suuntaa-antavia, ei erotella ihmisiä eri ryhmiin.

1 = piikkisuorat hiukset.

2 = laineikkaat hiukset. Hiukset taipuvat s-kirjaimen muotoon, mutta eivät käänny kiharalle eivätkä korkkiruuveille. 2A on vähiten laineikas ja asettuu lähelle kasvoja. 2B on laineikkaampi ja voi pörrööntyä päälaelta helpommin. 2C on jo todella laineikas. 

3 = kiharat hiukset. 3A-tyypin kiharat ovat halkaisijaltaan melko isoja ja löysiä, mutta taipuvat selvästi korkkiruuveille. 3B-kiharat ovat tiiviimpiä ja joustavampia, ja niiden halkaisija on pienempi. 3C-kiharat ovat tiiviitä ja pieniä, noin kynän paksuisia korkkiruuveja, ja niissä on luonnostaan paljon volyymia. 

4 = todella kiharat hiukset. Tällaiset hiukset ovat afrotyyppiset. Hiukset ovat luonnostaan hyvin kuivat. Ne kutistuvat eli vetäytyvät tiukkaan siksak-kiharaan ja ovat siten todellisuudessa pidemmät kuin miltä kuivana ja kiharana näyttävät. 4A on tyypeistä ”löysin”, 4B tiukempi ja 4C-tyypin siksak-muoto on jo niin tiukka, ettei sitä helposti erota.

Esimerkiksi Naturally Curly -sivustolta löytää suuntaa-antavat kuvat eri kiharatyypeistä. 

Hämmentävän hommasta voi tehdä se, että samalla ihmisellä on todennäköisesti monen eri tyypin kiharoita päässään. (Esimerkiksi kirjoittajan tukasta löytyy ainakin 2C- ja 3A-tyypin kiharoita, joskus jotain muutakin.)

Omien hiusten pääasiallinen kiharatyyppi kertoo kuitenkin sen, minkä tyyppisiä aineita tukkaan kannattaa hankkia. Mitä kiharammat hiukset ovat, sitä tujumpia ja paksumpia aineita ne kestävät ja sitä enemmän kosteutusta ne yleensä vaativat. Laineikkaille hiuksille sopivat kevyemmät tuotteet, sillä liian voimakkaat tuotteet voivat tehdä niistä latteat ja likaisen tuntuiset.


2. Kuinka huokoiset hiuksesi ovat?

Hiusten huokoisuus eli porosity tarkoittaa sitä, kuinka hyvin hiukset kykenevät imemään ja pitämään itsessään kosteutta. Huokoisuuteen vaikuttaa hiussuortuvan joustava ulkokerros, joka määrää, miten helposti kosteus ja öljyt imeytyvät hiuksiin ja pääsevät niistä pois.

Hiusten huokoisuus voi olla matala, korkea tai normaali. Hiustyypin lisäksi huokoisuustaso vaikuttaa siihen, minkälaiset tuotteet sopivat hiuksille parhaiten. Huokoisuus voi johtua geeneistä tai olla käsittelyn aiheuttamaa.

Matalahuokoiset hiukset:

  • Kuivuvat hitaasti.
  • Eivät ime itseensä vettä tai hoitotuotteita kovinkaan helposti.
  • Hiukset ovat usein kiiltävät ja terveet.
  • Hiusten pintakerros on tiivis ja tasainen.

Matalahuokoisiin hiuksiin kannattaa käyttää kevyitä, nestemäisiä tuotteita, jotta hiukset eivät latistu. Hiukset eivät yleensä kaipaa proteiinihoitoja, mutta voivat pitää esimerkiksi kookosöljystä. Hiuksiin kertyy helposti ylijäämiä proteiinia sisältävistä tuotteista. Jos matalahuokoisiin hiuksiin laittaa syvähoitavan tuotteen, hiukset voi peittää esimerkiksi suihkulakilla ja pyyhkeellä, jotta maltillinen lämpö avaa hiusten uloimmat kerrokset ja tuote pääsee imeytymään hiuksiin.

Normaalihuokoiset hiukset ovat jotain matala- ja korkeahuokoisten väliltä. Niitä on yleensä helppo hoitaa. Hiuksiin voi kokeilla joskus proteiinihoitoja ja jätettävää hoitoainetta, jos ne tuntuvat niitä kaipaavan.

Korkeahuokoiset hiukset:

  • Tuntuvat karkeilta tai epätasaisilta, jos otat yhden hiussuortuvan sormien väliin ja liu'utat sormiasi sitä pitkin latvasta juureen.
  • Hiukset imevät itseensä hoitoaineen ja muut tuotteet.
  • Hiukset kuivuvat nopeasti.

Korkeahuokoiset hiukset ovat joko geneettinen ominaisuus tai hiusten vaurioitumisen tulos. Korkeahuokoisten hiusten uloimmassa kerroksessa on aukkoja ja reikiä, joiden kautta kosteus imeytyy hiuksiin, mutta pääsee myös niistä pois. 

Korkeahuokoisia hiuksia kannattaa hoitaa syvähoidoilla, proteiinilla, jätettävillä hoitoaineilla ja öljyillä. Hiukset kaipaavat paljon kosteutta ja saattavat pitää useampien tuotteiden yhdistelmästä. 

Miksi proteiinia?

Hiukset koostuvat pääosin keratiiniproteiinista, ja proteiini vastaa siitä, että hius jaksaa kihartua. Korkeahuokoiset hiukset ovat usein vaurioituneet, ja hiussuortuvissa on aukkoja tai reikiä. Proteiini vahvistaa hiuksia täyttämällä hiuksessa olevat aukot. Proteiinihoidon voi tehdä esimerkiksi kerran tai kahdesti kuussa. Proteiinihoito ei ole kuitenkaan sama asia kuin kosteutus.

Proteiinihoidon voi tehdä myös itse. Sekoita yhteen 1 kananmuna, noin 3 dl kreikkalaista jogurttia, 2 rkl haluamaasi öljyä ja ruokalusikallinen juoksevaa hunajaa. Levitä seos kauttaaltaan hiuksiin. Voit laittaa hiusten suojaksi muovisen suihkulakin. Anna vaikuttaa 20–30 minuuttia. Kananmuna ja jogurtti antavat proteiinia, öljy ja hunaja kosteuttavat.

 

Vinkki! Naturally Curly -sivustolta löytyy myös englanninkielinen testi, joka voi auttaa selvittämään oman kiharatyypin ja huokoisuuden.

Vierailija

Vaikea päästä edes alkuun, kun kaikki ovat lehtijuttujen myötä innostuneet tästä niin että sulfaatittomat shampoot ovat loppuneet kaupoista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla