Luonnonkosmetiikan sisältämä alkoholi herättää kysymyksiä ja mielipiteitä puolesta sekä vastaan. Kuivattaako se oikeasti ihoa, vai onko kyseessä yleinen harhaluulo? Kysyimme ihotautilääkäriltä. 

Hyllyjen välissä seisova, voide- ja meikkipurkkien pieniä tekstejä syynäävä kuluttaja on yhä tavallisempi näky marketeissa ja kosmetiikkaosastoilla. Etenkin luonnonkosmetiikkaa suosivat ovat tarkkoja siitä, mitä lätkivät kasvoilleen.

Ostamatta jäävät purnukat, joissa on vaikkapa synteettisiä hajusteita, voimakkaasti peseviä sulfaatteja tai mica-kiillettä. Luonnonkosmetiikassa sallittuja eivät ole myöskään silikonit, mineraaliöljyt, eläinrasvat tai -proteiinit.

On kuitenkin yksi ainesosa, joka jakaa kosmetiikkaväen mielipiteet: alkoholi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Toiset väittävät kosmetiikan alkoholin kuivattavan ihoa, kun taas toiset vakuuttavat, ettei alkoholista ole mitään haittaa. Esimerkiksi Ruohonjuuri-luontaistuotekaupan sivustolla kerrotaan, että kliinisten tutkimusten perusteella alkoholin ei ole todettu kuivattavan tai ärsyttävän ehkää ihoa. Sivuston mukaan alkoholi haihtuu iholta sekunneissa, toisin kuin monet synteettisen kosmetiikan sisältämät säilöntäaineet. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Alkoholiin kiinnitetään joka tapauksessa yhä tarkemmin huomiota kosmetiikassa, myös hiustenhoidossa. Luonnonkiharoiden hiusten oikeaoppiseen hoitamiseen kannustavassa curly girl -metodissa hiuksia kuivattavat alkoholit ovat kiellettyjen ainesosien listalla. 

Alkoholi, vanha kätevä tuttu vai lisäys vältettävien listaan?

Luonnonkosmetiikassa on usein alkoholia, koska se keventää tuotteiden koostumusta ja helpottaa tiettyjen yhdisteiden imeytymistä. Ihonhoitotuotteissa alkoholit toimivat liuottimina. Alkoholi toimii myös luonnonmukaisena säilöntäaineena.

Ensin on tärkeää ymmärtää, mistä puhutaan, kun puhutaan kosmetiikan sisältämästä alkoholista. Kaikki kosmetiikan sisältämä alkoholi ei nimittäin ole yhtä ja samaa ainetta, kertoo Ihosairaalan ihotautilääkäri Carl Kyrklund.

– Alkoholit voivat olla keskenään varsin erilaisia koostumukseltaan ja vaikutuksiltaan.

Alkoholiyhdisteistä etanoli on ihoa kuivattava. Se mainitaan kosmetiikkatuotteiden ainesosaluettelossa eli INCI-listassa usein nimellä alcohol tai alcohol denat. Ne, jotka välttelevät kosmetiikassa alkoholia, välttelevät nimenomaan etanolia. Sen lisäksi on olemassa muita alkoholiyhdisteitä, jotka voivat jopa kosteuttaa ihoa.

Etanolia pelkääviä Kyrklund rauhoittelee kertomalla, että alkoholi on harvoin yksin syy ihon kuivumiseen tai ärtymiseen. Ongelma siitä tulee yleensä vasta silloin, kun alkoholipitoisia tuotteita käytetään yhdessä muiden ärsyttävien ja kuivattavien aineiden kanssa. 

– Esimerkiksi, jos bentsoyyliperoksidia sisältävää aknevoidetta käytetään alkoholia sisältävän tuotteen kanssa tai alkoholia sisältävää deodoranttia kainalokarvojen ajamisen jälkeen.

Jos olet kuiva- tai herkkäihoinen, arvioi pitoisuus

Lisäksi tuotteen sisältämän alkoholin määrällä on väliä. Iho voi Kyrklundin mukaan ärsyyntyä esimerkiksi kuorimisen jälkeen, jos sille levitetään heti voidetta, jossa on runsaasti alkoholia. 

– Tuotteen alkoholipitoisuus voi vaikuttaa siihen, koetaanko alkoholi tuotteessa kuivattavana vai onko tuote lähinnä kevyt ja miellyttävä.

On myös fakta, että alkoholi on liuotin. Se voi liuottaa ihon luontaisia rasvoja, jotka ovat tärkeitä ihon terveydelle, Kyrklund kertoo. 

– Niin voi käydä, jos tuotteen alkoholipitoisuus on liian korkea, jos käyttö on suurta tai ympäristössä on muita ihoa ärsyttäviä tekijöitä. Siksi kuiva- tai herkkäihoisen ei välttämättä ole hyvä käyttää tuotteita, joissa on runsaasti alkoholia. 

Tuotteen sisältämän alkoholin määrän voi päätellä kosmetiikkapurkin INCI-listasta eli sisällysluettelosta. INCI-listassa valmisteen ainesosat ovat painon mukaisessa suuruusjärjestyksessä. Ainesosat, joiden pitoisuus on vähemmän kuin yksi prosentti, voidaan kuitenkin luetella listassa missä tahansa järjestyksessä niiden ainesosien jälkeen, joiden pitoisuus on enemmän kuin prosentti.

– Jos alkoholi on toinen ainesosa, sitä on todennäköisesti tuotteessa merkittävä määrä. Tuote saattaa kirvellä helposti ärtyneellä iholla tai kuivattaa, mikäli iho on jo ennaltaan kuivanpuoleinen, Kyrklund sanoo. 

Vanhin voitehista

Ihotautilääkärin työssään Kyrklund törmää harvoin kysymyksiin alkoholin vaikutuksesta ihon paikallishoidossa. Itse hän suosittelee esimerkiksi akne-potilailleen yleensä alkoholipohjaisten tuotteiden sijaan vesipohjaisia tuotteita.

Etanolin välttelyyn voi siis olla syytä, mikäli oma iho on kovin kuiva tai herkkä. Jos alkoholia sisältävää tuotetta käyttäessään huomaa, että iho kuivuu tai kihelmöi, ei tuote välttämättä sovi itselle. Toisaalta ikävän reaktion takana voi olla muukin syy kuin yksin alkoholi. 

– On sitä paitsi hyvä muistaa, että ihmiset ovat suihkuttaneet alkoholia hajuvesien muodossa iholleen useiden sukupolvien ajan, ja käytämmehän käsidesiäkin säännöllisesti ilman suurempia ongelmia, Kyrklund huomauttaa. 

Vierailija

En osta alumiinia sisältävää deodoranttia, mutta en ymmärrä miksi alkoholia pitäisi deodorantissa välttää ulkoisesti ei alkoholista ole mitään haittaa päinvastoin.

Vierailija

Miksi luonnonkosmetiikaksi väitetyissä huulipunissa ja joissakin huulivoiteissa on alumiinia. Toki vaikea sanoa onko se haitallista syötynä vai ei, jos se poistuu elimistöstä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla