Se, millaisella tuotteella saavuttaa parhaat tulokset, riippuu näppytyypistä.

Yhä useampi kärsii finneistä myös aikuisena. Akne voi puhjeta tai pahentua aikuisiällä esimerkiksi hormonaalisten muutosten tai vaikkapa kosmetiikkatuotteiden innokkaan vaihtelun seurauksena.

Näppyjä voi yrittää taltuttaa muuttamalla omia tottumuksiaan, mutta jos se ei auta tai ole mahdollista, ovat hyvät neuvot kalliit.

Finnien kuriin saamisessa kenties tärkeintä on noudattaa tätä klassikkoneuvoa: älä puristele. On parempi antaa näpyn parantua rauhassa. Tarvittaessa parantumista voi yrittää vauhdittaa sopivilla hoitotuotteilla. Prokosmetologi Krista Ranta neuvoo Kodin Kuvalehden jutussa, että vain silloin, kun finni on todella kipeä ja sen märkäpää aivan ’tyrkyllä’, näpyn voi puristaa hellästi käyttäen esimerkiksi vessapaperia apuna.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Millaisia tuotteita näppyjen hoitoon sitten kannattaa käyttää? Lääkärit kertovat Women's Health -lehdessä, mitkä ainesosat ja tuotteet toimivat parhaiten erityyppisille finneille. Varmista siis purkin kyljestä, että sen sisältö sopii juuri sinun näpyillesi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mustapäät

Mustapäitä muodostuu, kun ihohuokosen sisään jää öljyjä ja kuollutta ihosolukkoa.

Paras ainesosa mustapäisten ihohuokosten tyhjennykseen on salisyylihappo. Se auttaa poistamaan ylimääräistä öljyä ihon pinnalta ja kuorimaan kuolleita ihosoluja, mikä pitää huokoset mahdollisimman puhtaina.

Salisyylihappoa sisältävää hoitotuotetta kannattaa levittää koko sille alueelle, jolle mustapäitä tuppaa ilmantumaan, ei pelkästään sen hetken näkyvimmille näpyille.


Valkopäät

Niin kutsutut valkopäät ovat itse asiassa pieniä ihonvärisiä näppyjä. Kuten mustapäätkin, ne syntyvät, kun ihohuokonen tukkeutuu. Erona on, että valkopäät ovat umpeutuneet ihon pinnalta.

Valkopäiden taklaamiseen kannattaa kokeilla paikallisesti käytettävää retinoidivalmistetta. Retinoideja ovat asitretiini, adapaleeni, alitretinoiini, beksaroteeni, isotretinoiini, tatsaroteeni tai tretinoiini. Esimerkiksi adapaleeni edistää ihosolujen uusiutumista ja estää niitä tarttumasta toisiinsa, mikä saa huokoset tukkeutumaan. Huomioi kuitenkin, että retinoideja ei tulisi käyttää raskauden aikana.

Adapaleenia sisältävät voiteet auttavat etenkin estämään uusien valkopäiden muodostumista. Jos kosmetiikkaosastolta löytyvät tuotteet eivät tunnu tehoavan näppyihin, kannattaa kääntyä ihotautilääkärin puoleen – osa tujuimmista aineista vaatii reseptin.

Punoittavat näppylät ja kystat

Papulat ovat ihon pinnassa olevia kiinteitä ja punoittavia näppyjä, joiden sisuksissa on valkopää. Kystat puolestaan ovat ihonalaisia öljyn täyttämiä rakkuloita. Kummatkaan eivät nouse selkeästi koholle, eikä niitä saa puhkaista.

Nämäkin näppylät aiheutuvat huokosten tukkeutumisesta, mutta lisäksi aknea aiheuttavat bakteerit iholla saavat aikaan huomattavan tulehduksen. Aknea aiheuttavien bakteerien määrää voi vähentää ja tulehdusta rauhoittaa bentsoyyliperoksidia sisältävillä tuotteilla.

Pustelit

Pustelit ovat pieniä märkää sisältäviä rakkuloita – siis vanhoja, tuttuja perusfinnejä. Vaikka ne todennäköisesti herättävät kaikkein kovimman puristusvietin, on parempikin vaihtoehto: niin kutsutut finnilaastarit.

Finnilaastareista on kaksi hyötyä. Ensinnäkin ne estävät sormeilemasta finniä ja suojaavat sitä muutenkin. Lisäksi ne imevät finnin sisältämää nestettä itseensä ja toisaalta luovat sille sopivan kosteat olosuhteet parantua.


Auta ihoa pysymään kunnossa

Jos haluaa, että iho pysyy kunnossa, tulee sen puhdistuksessa välttää liian voimakkaita tuotteita. Esimerkiksi tehokas pesuaine poistaa iholta rasvaa ja likaa, mutta se myös pesee pois hyviä bakteereita ja ihoa suojaavan lipidikalvon, joka akneiholla on yleensä jo valmiiksi epätasapainossa. Tällöin ihon tasapaino järkkyy ennestään ja se yrittää paikata kuivumista tuottamalla yhä enemmän rasvaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla