Kuvat
Shutterstock
Kasvopesu – siinä toinen suomalaisten kauneusrutiinien kulmakivistä.
Kasvopesu – siinä toinen suomalaisten kauneusrutiinien kulmakivistä.

Kasvojen puhdistus ja kosteutus ovat suomalaisen kauneudenhoidon ytimessä.

Glamour-lehden brittijulkaisu nosti hiljattain valokeilaan suomalaisen kauneudenhoidon ja ennusti siitä jopa K-beautyn eli korealaisen kauneudenhoidon vertaista ilmiötä. Koska jutusta ei selvinnyt, mitä suomalaisella kauneudenhoidolla konkreettisesti tarkoitettiin, Me Naiset päätti selvittää, millaiset kauneustottumukset suomalaisilla tänä päivänä todella on.

Kyselyymme vastasi lähes parisataa 16–78-vuotiasta suomalaisnaista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Keskiössä puhtaat ja kosteutetut kasvot

Vastausten perusteella suomalaisen kauneudenhoidon avainsana on yksinkertaisuus. Harva kaipaa monivaiheisia toimenpiteitä. Tärkeämpää on pitää yllä luonnollista kauneutta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– En halua meikata siksi, että ”naisten kuuluu tehdä niin”. Haluan olla luonnollisen, siistin ja huolitellun näköinen. Mielestäni se onnistuu ilman meikkiä, joten suosin mahdollisimman naturellia lookia, kertoo nimimerkki Ituhippi, 35.

– En halua peitellä sitä, mitä olen, luonnollisuus on kaunista, sanoo nimimerkki Pike, 35.

Kauneudenhoidon keskiössä on kasvojen puhdistus ja kosteutus. Niissä suomalaiset ovat varsin tunnollisia.

Lähes kaikki puhdistavat ja kosteuttavat kasvonsa aamuin illoin. Tässäkin vähemmän on kuitenkin enemmän. Vaikka osa vastaajista kertoi käyttävänsä useita ihonhoitotuotteita, valtaosalle riitti yksi tai kaksi perustuotetta sekä puhdistukseen että kosteutukseen.

”En halua peitellä sitä, mitä olen, luonnollisuus on kaunista.”

Puhdistukseen suomalaiset käyttävät yleisimmin näitä:

  • Pelkkä vesi
  • Misellivesi
  • Kasvovesi
  • Kasvojen puhdistusmaito tai -vaahto

Moni myös korosti erikseen, että meikin puhdistaminen ennen nukkumaanmenoa on ehdoton juttu.

Kosteutuksessa vastaajat käyttävät useimmiten jotakin näistä:

  • Kasvovoide
  • Päivä- ja yövoide erikseen
  • Yleiskäyttöinen kosteusvoide

Erityistä huolta pidetään silmänympärysihosta, jota moni hoitaa erillisellä silmänympärysvoiteella. Myös auringolta suojautuminen tuli esiin monissa vastauksissa.


Luonnollisuus on valttia

Selvä enemmistö kertoi meikkaavansa lähes päivittäin esimerkiksi töiden vuoksi. Tyypillinen meikki on hyvin luonnollinen. Sillä korostetaan lähinnä omia parhaita puolia. Vahvempi meikki on juhlakäytössä.

– Arkena ei tule juurikaan käytettyä meikkiä. Iho pysyy paremmassa kunnossa, kun ei joka päivä mätä naamaa täyteen pakkelia tai muuta, ja naamalle voi suorittaa illalla pikapesun. Sitten jos meikataan, niin meikataan juhliin tai jos lähtee illalla ulos. Silloinkin yleensä kohtuudella, kuvailee 36-vuotias vastaaja.

”Iho pysyy paremmassa kunnossa, kun ei joka päivä mätä sitä naamaa täyteen pakkelia tai muuta ja naamalle voi suorittaa illalla pikapesun.”

Vajaa viidennes meikkaa vain erittäin harvoin tai ei ollenkaan.

– En meikkaa koskaan. Tämä juontanee juurensa lapsuudesta: pienessä maalaispitäjässä meikattuja naisia oli siihen aikaan vähän. Kukaan oman lähipiirin naisista ei meikannut, joten minulla ei ollut meikkaavaa esikuvaa, jota matkia. En koskaan oppinut pitämään meikkiä tarpeellisena, perustelee 45-vuotias Mira.

– Rakastan meikittömiä päiviä. Olen hieman laiska ja huono meikkaamaan. Liikkuessa meikki on epäkäytännöllistä, sanoo puolestaan Heidi, 36.

Vapaa-aikaa vietetään mieluusti täysin meikittä, ellei ohjelmassa ole erityisiä menoja tai edustustilaisuuksia.

Elämäntavat ja luonnonmukaisuus olennaisia

Sauna oli monelle vastaajalle olennainen osa kauneudenhoitoa. Sen yhteydessä hemmotellaan itseä perusteellisemmalla ihonhoidolla, kuten kuorinnoilla ja naamioilla.

Moni suomalainen huolehtii ulkonäöstään myös sisäisesti. Esille nostettiin esimerkiksi terveellinen ruokavalio, riittävä veden juominen, hyvät yöunet, tupakoimattomuus ja ulkoilmassa liikkuminen.

Myös kosmetiikan luonnonmukaisuus ja kotimaisuus oli monelle tärkeää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla