Onko talvi täynnä huonoja hiuspäiviä? Näillä vinkeillä tukka tottelee aamusta iltaan.

Tuuleen ja tuiskuun: Säänkestävät kampaukset

Juhlat ja lumimyräkkä samana iltana? Ei kiva, mutta tukkakatastrofin voi silti välttää. Kun haluat näyttää perillä samalta kuin kotoa lähtiessäsi, kunnon pohjustus kosteussuojan sisältävillä muotoilutuotteilla on kaiken a ja o. Ponnarit, letit ja huolettomat kiharasotkut eivät pelästy huonoakaan säätä.

Satsaa siis hiukset joustaviksi jättäviin, uudelleenmuotoiltaviin tuotteisiin ja ole maltillinen lakkapullon kanssa, sillä kostea ilma kovettaa lakan helposti. Jos haluat kohennella kampausta illan
aikana, nappaa mukaan pikkupurkki vahaa.

1. Tukka rullalla
Fiftarikiepautus muuntaa ponnarin hetkessä juhlavaksi. Kampaa hiuksiin geeliä tai vahaa, sliippaa sivut sileiksi ja kierrä hiuksia toiselta sivulta rullalle. Kiinnitä rullaus pinnillä ponnarin lähtökohtaan.

2. Pehmeä kiharakasa
Levitä hiuksiin muotovaahtoa ja kiharra rullilla tai raudoilla. Nostele kiehkuroita ylös ja kiinnitä pinneillä ilmavasti. Jätä muutama suortuva roikkumaan kasvojen lähelle. Viimeistele kevyesti lakalla.

3. Poikatyttötukka
Hiero tukkaan vahaa tai geeliä ja haro se päältä koholle. Kiinnitä hiukset pinneillä päälaelle, vedä sivuhiukset taakse ja jätä takatukka auki. Voit yhdistää kampaukseen pieniä lettejä.

4. Rentoa glamouria
Tupeeraa tukka tyvestä latvaan ja harjaa pinta sileäksi. Käännä sivuhiukset rullalle yläviistoon ja kiinnitä yhteen niskassa. Taivuta latvat sisäänpäin ja kiinnitä parilla pinnillä hiusten alta.

Rinteestä radalle: Pipopäivän kampaukset

Kun after ski kutsuu, kannattaa jo aamulla tehdä tukasta sellainen, ettei se lätisty hatun alla. Päältä litteitä ja latvoista tuuheita kampauksia siis. Myös erilaiset kieputukset ja nutturasykeröt toimivat loistavasti. Jakauksilla, toispuoleisuudella ja erilaisilla hiuskoristeilla on helppo leikkiä.

Pipon alle voi piilottaa myös sormikiharoita, jolloin tukan saa hetkessä juhlavaksi. Tiukasti sliipattu ja kiillotettu tukka on myös tyylikäs ja varma valinta iltarientoihin. Jos olo on hiihtopäivän jälkeen hiostava, päätä voi käyttää hetken käsienkuivaajan alla.

1. Puolikihara
Silota hiukset päätä myöten ja kierrä sormikiharat vain korvien korkeudelle asti. Voit korostaa kampausta laittamalla koristesoljen suoran ja kiharan taitekohtaan.

2. Kampakampaus
Käytä hiuskampoja uudella tavalla! Vedä tukka löysälle ponnarille, kiepauta latvat ylöspäin ja asettele hiuskampoja kiinnittämään ponnari. Laita muutama myös koristeeksi toiselle sivulle.

3. Sivukiepautus
Talvikauden trendikkäin kampaus on tässä. Kampaa hiuksiin geeliä tai muotoiluvoidetta. Tee sivujakaus ja anna otsahiusten laskea kulmakarvojen päälle. Käännä latvat rullalle ohimoilta lähtien ja kiinnitä latvat niskaan.

4. Latvat laineilla
Suihkuta hiuksiin mattarakenteen antavaa kuivasampoota tai hiuspuuteria. Tupeeraa latvoja ja takuta tukka. Tee keskijakaus ja kiinnitä päällihiukset pinnillä takaraivon alapuolelle.

Ratkaisu finnin päältä luisuvaan meikkiin todennäköisesti löytyy jo meikkipussistasi.

Silmämeikin pohjustusvoide on yksi monikäyttöisimmistä meikkituotteista. Sen lisäksi, että se pitää luomivärin paikallaan, sen avulla voi myös estää huulipunan karkailun huulten rajojen ulkopuolelle ja jopa ehkäistä silmälasien valumista nenänvartta pitkin.

Silmämeikinpohjustaja auttaa myös, jos meikki ei meinaa pysyä finnin päällä, neuvotaan meikkaaja Vilja Vuolteen uutuuskirjassa Parhaat piirteesi – meikkaajan käsikirja (Docendo).

Näppyjen päällä iho on yleensä kiiltävä ja pingottunut, joten voidemainen meikki karkaa kohdasta helposti. Kirjassa neuvotaan näin:

”Näppyjen päälle kannattaakin painella pieni määrä peitevoidetta ja häivyttää vain reunat kevyesti sormella tai meikkisienellä. Painele sen jälkeen irtopuuteria näpyn päälle, jotta meikkipohja kiinnittyy kunnolla. Voit myös taputella öljytöntä silmämeikin pohjustustuotetta ison yksittäisen finnin päälle ennen meikkipohjan levittämistä.”

Miten emme ole tulleet aiemmin ajatelleeksi! Öljyttömyyden lisäksi kannattaa tietenkin huomioida, että pohjustustuote on joko väritön tai ihon kanssa samaa sävyä, jotta se ei korosta finnin kohtaa entisestään.

Lämmin, viileä vai neutraali – nyt otetaan viimein selko ihon pohjasävystä.

Mikäli paneutuu meikkaamiseen yhtään peruspuuterointia enempää, päätyy aika nopeasti yhden hyvin yleisen kysymyksen äärelle.

Mikä on ihosi pohjasävy?

Joidenkin kohdalla sen selvittäminen on helppoa, ja ne perinteisimmät kikat toimivat: ranteen verisuoniin kurkkaaminen tai sen pohtiminen, sopivatko itselle paremmin kulta- vai hopeakorut. Sinisinä hohtavat verisuonet ja hopeakorut paljastavat viileän pohjasävyn, ja vihertävät suonet ja kultakorut lämpimän.

Jos kumpikaan ei osu aivan kohdalleen, iho on hyvin todennäköisesti pohjasävyltään neutraali eli jotain siltä väliltä.

Näyttelijä Jennifer Anistonia pidetään hyvänä esimerkkinä julkkiksesta, jolla on neutraali ihon pohjasävy. Kuvista pohjasävyä voi kuitenkin olla hieman vaikea arvioida. Kuva: Reuters
Näyttelijä Jennifer Anistonia pidetään hyvänä esimerkkinä julkkiksesta, jolla on neutraali ihon pohjasävy. Kuvista pohjasävyä voi kuitenkin olla hieman vaikea arvioida. Kuva: Reuters

Joskus ihon pohjasävyä voi kuitenkin olla vaikea arvioida. Jossakin valossa näkyy enemmän keltaista ja vihreää, toisessa sinistä ja punaista. Silloin kannattaa kokeilla myös näitä kikkoja:

1. Valkoinen vai luonnonvalkoinen

Usein pohjasävyn selvittämiseksi neuvotaan nostamaan valkoinen paperi lähelle kasvoja ja katsomaan, heijastavatko kasvot enemmän keltaista vai sinistä, punaista tai vaaleanpunaista.

Parempi keino on kuitenkin pukea ylle vuoronperään puhtaanvalkoinen ja luonnonvalkoinen vaate. Byrdie-sivuston mukaan puhdas valkoinen näyttää paremmalta lämminsävyisellä. Jos puhtaanvalkoinen sen sijaan vie kasvoilta värit, ihon pohjasävy on todennäköisemmin viileä ja kasvot näyttävät raikkaammilta luonnonvalkoisen lähellä.

Ennen testiä hiukset kannattaa laittaa tiukalle poninhännälle ja pestä kasvoilta kaikki meikit.

Laulaja Rihannan iho on pohjasävyltään lämmin. Kuva: Reuters
Laulaja Rihannan iho on pohjasävyltään lämmin. Kuva: Reuters

2. Ruskettuminen

Auringonottoa ihon pohjasävyn selvittämistarkoituksessa ei voi tietenkään suositella, mutta jos iho nyt jostakin syystä sattuu kuitenkin saamaan väriä, on hyvä mahdollisuus saada myös pohjasävy selville.

Meikkaaja Beau Nelson kertoo Peoplen artikkelissa, miten eri pohjasävyiset ihot käyttäytyvät ruskettuessaan:

  • Lämmin pohjasävy näkyy yleensä saman tien kullanhohtoisena rusketuksena.
  • Viileä pohjasävy on todennäköisin, jos iho muuttuu auringossa pinkiksi eli palaa helposti ja myös pysyy vaaleanpunasävyisenä.
  • Neutraali iho saattaa muuttua ensin punaiseksi, mutta sitten tavanomaisen ruskettuneeksi.

Jos iho näyttää helposti harmahtavalta, se saattaa olla oliivinsävyinen. Silloin pohjasävy taittaa vihreään, kuten näyttelijä Jessica Alballa. Kuva: Reuters
Jos iho näyttää helposti harmahtavalta, se saattaa olla oliivinsävyinen. Silloin pohjasävy taittaa vihreään, kuten näyttelijä Jessica Alballa. Kuva: Reuters

3. Iiristen värien tarkastelu

Silmät voivat olla perusväriltään siniset, ruskeat tai jotain muuta, mutta kun iiriksiä katsoo oikein läheltä, niissä näkyy pieniä ripauksia muitakin sävyjä. Jos silmät heijastelevat lämpimiä ja kullanhohtoisia hippusia, ihon pohjasävykin on todennäköisesti lämmin. Jos silmissä sen sijaan näkyy enemmän harmaata ja viileitä sävyjä, pohjasävy lienee viileä.