Hyvä terveys
Hyvin voimakasta maksaläiskää voidaan vaalentaa laserilla. Kuva: <span class="photographer">Shutterstock</span>
Hyvin voimakasta maksaläiskää voidaan vaalentaa laserilla. Kuva: Shutterstock

Hellävaraisin keino on yrittää vaalentaa läiskää. Tärkeintä on seurata sen muotoa ja väriä.

Maksaläiskät ovat pigmenttikasaantumia, jotka johtuvat pigmentin epätasaisesta jakaantumisesta. Maksaläiskissä on eroja niiden syntyperän mukaan.
Melasma liittyy hormonaalisiin muutoksiin, ja auringon UV-säteily korostaa sitä.

Joskus maksaläiskiksi kutsutaan myös lentigoja. Ne ovat niin sanottuja iän ja ultraviolettisäteilyn aikaansaamia ihon rasitusvammoja. UV-säteily aiheuttaa myös aurinkoelastoosia. Se näkyy pigmentaation lisäksi ryppyinä ja ihon ohentumisena.

Hyvä aurinkosuojaus a ja o

Suojaamalla ihon hyvin auringolta lapsesta saakka voi jarruttaa lentigoiden syntyä. Suojausta on jatkettava läpi elämän keväästä syksyyn. Pigmentaatio ei ole seurausta ihon palamisesta, vaan koko elinikäisestä UV-säteilylle altistumisen määrästä. Hajusteilla saattaa olla osuutta, jos kaulalle ilmestyy rusehtavia verkkomaisia läiskiä eli niin kutsuttuja Civatten poikilodermia. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos läiskä häiritsee, kokeile näitä

  1. Hellävaraisin keino on kokeilla vaalentavia kosmetiikkatuotteita.
  2. Jos ne eivät auta ja läiskä todella häiritsee, lääkäri voi kirjoittaa reseptillä A-vitamiinijohdannaisia sisältävää voidetta.
  3. Jos reseptivoiteista ei ole apua, läiskää voi kokeilla vaalentaa laserilla. Se voi tosin ilmaantua myöhemmin uudelleen.

Muista! Jos läiskä alkaa muuttaa muotoaan, ennen tasainen väri muuttuu kirjavaksi tai siihen tulee yksi tumma täplä, kannattaa käydä ihotautilääkärillä tarkistuttamassa, että kyseessä on lentigo eikä melanooma. Siksi ihoa kannattaa seurata jonkin verran.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Asiantuntijana ihotautien erikoislääkäri Håkan Granlund Terveystalosta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla